Viimeinen vaan ei vähäisin

Masashi Tanaka: Gon

Masashi Tanaka: Gon

GON on kovin pieni dinosaurukseksi, ja se elää aivan väärällä aikakaudella. Pienet puutteensa Gon korvaa asenteella – jota riittää.

Mangaa suomeksi lukeville tämä kesä on mainiota aikaa. Suomeksi on tulossa ainakin seitsemän uutta yksittäisteosta tai sarjaa.

Sangatsu Manga aloittaa kesä-heinäkuussa suomeksi peräti viisi uutta sarjaa: Michiyo Kikutan Navi Luna, Hiro Mashiman Monster Hunter Orage, Masashi Tanakan Gon, Satoru Yuigan At Laz Meridian ja Yana Toboson Kuroshitsuji – Piru hovimestariksi. Kolme ensiksi mainittua ovat jo kaupoissa.

Punainen jättiläinen tuo puolestaan heinäkuussa suomeksi Yoshihiro Takahashin Rikin, joka kertoo Hopeanuolen isän tarinan. Elokuussa Sangatsulta on vielä luvassa Ritsuko Kawain televisioanimesta tuttu lastensarja Hamtaro ja ystävät.

Masashi Tanaka: Gon

Gon ei väistele ketään.

MINUN käteeni osui vanhan kiinnostuksen vuoksi ensimmäisenä Masashi Tanakan maanmainio sanaton dinosaurustarina Gon. Ärtsyn pikkumonsterin seikkailut olivat minulle jo ennestään tuttuja sarjan amerikkalaisesta painoksesta puolenkymmenen vuoden takaa, mutta siitä huolimatta suomalainen julkaisu ilahdutti suuresti.

Japanissa Gonin seikkailut ilmestyivät lehtijulkaisujen jälkeen seitsemänä pokkarina vuosina 1992-2002. Tämän vuoden toukokuussa Afternoon-kuukausilehti alkoi vuosikymmenen tauon jälkeen julkaista uusia Gonin hurjasteluja.

Englanniksi mangaa on julkaistu jo kolmeen kertaan. Vuodesta 1996 alkaen DC Comics kokosi teemajulkaisuja sarjasta. Vuosina 2007-2009 CMX toi mangan alkuperäisessä japanilaisessa asussaan. Uusin amerikkalainen julkaisu on Kodansha Comicsin oma, ja se on ehtinyt kuudenteen osaan.

Japanissa pyörii parhaillaan mangaan perustuva televisioanimaatio, joka on tehty korealais-japanilaisena yhteistyönä.

Masashi Tanaka: Gon

Masashi Tanakan eläinkuvat ovat dramaattisia ja tarkkoja. Huolella piirretty manga etenikin aikoinaan varsin hitaasti.

GON on vain ison kissan kokoinen. Se elää paleoliittisellä ajalla, noin 60 miljoonaa vuotta sen jälkeen kun muut dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Se on siis lajinsa viimeinen, mutta ei taatusti vähäisin.

Pienen kokonsa Gon korvaa hurjalla luonnollaan. Se potkii persuksille jättiläismäisiä karhuja ja leijonia. Häijyt ilvekset ja kojootit ovat Gonille pelkkiä välipaloja. Tarinat on nimetty lakonisesti tyyliin Gon syö ja nukkuu, mutta sisältö on tikahduttavan hauskaa.

Gon on ahne, omahyväinen ja mukavuudenhaluinen. Se varastaa nousulohet karhulta ja päälle päätteeksi pakottaa karvaisen karhun patjakseen. Se tarttuu muitta mutkitta leijonaa harjasta ja laukkaa uljaalla ratsullaan pakenevan gnun perään.

Gon on myös älykäs, ainakin toisinaan. Se tarkkailee majavaa ja opettelee kodinrakennuksen taidon. Gonin rakennelma vain on aika lailla järeämpi kuin majavan. Tarkkaan ajoitetulla puraisulla Gon tikistää laukkaavasta leijonasta viimeisetkin mehut irti.

Mutta Gonilla on pehmeäkin puolensa. Se tuppautuu maakotkan pesään ilmaiselle lounaalle, mutta se päätyy pelastamaan kotkan poikaset moneen kertaan. Lopulta oikea asenne kantaa niin pitkälle, että yhteistyössä kotkien kanssa dinosauruskin lentää.

Masashi Tanaka: Gon

Karhu joutuu luovuttamaan lohisaaliinsa Gonille.

GON on täysin ”äänetöntä” sarjakuvaa. Siinä ei ole yhtään puhekuplaa, tekstiä on vain lukujen otsikoissa, eikä ääniefektejäkään näy. Sarjakuvan äänimaailman luominen jää siis lukijan mielikuvituksen tehtäväksi.

Äänimaailman kuvitteleminen ei itse asiassa ole vaikeaa. Masashi Tanakan kuvat ovat niin dramaattisia, eläviä ja tarkkoja. Toisinaan ne ovat myös aika julmia. Gon on oikeastaan erinomaista mangaa luonnon ja eläinten ystävälle, jos on valmis hyväksymään luontoon kuuluvan kamppailun eloonjäämisestä.

Tanaka poikkeaa eläintieteellisistä tosiasioista vain hyvin vähän – juuri sen verran että eläimet saavat uskomattoman inhimillisiä ilmeitä. Kauhistunut hyppyrotta, loppuun rääkätty ilves ja nujerrettu karhu ovat näkemisen arvoisia.

Gon itse on kuitenkin poikkeus. Se ei muistuta paljoakaan mitään tunnettua muinaisliskoa.

Joko Tanaka ei ole piitannut maantieteestä tai sitten Gonin vaellusvietti on voittamaton. Karhujen kanssa Gon seikkailee ilmiselvästi pohjoista Amerikkaa muistuttavissa maisemissa. Seuraavassa luvussa se jo laukkaa leijonien kansssa Afrikan savanneilla.

Masashi Tanaka: Gon

Pesänrakennuksessa Gon ei tyydy pieniin puihin.

KEVÄÄLLÄ Atsushi Ohkubon Soul Eaterin ensimmäisen osan suomalainen painoasu meni Sangatsu Mangalta ihan poskelleen. Nyt on kiitosten vuoro.

Gon on julkaistu hieman tavanomaisia suomijulkaisuja suuremmassa koossa ja paremmalla paperilla. Laatu antaa kunnolla tilaa Masashi Tanakan dramaattisille mustavalkoisille kuville. Painojälki on hyvää; musta on mustaa ja valkoinen on valkoista.

Ensimmäisen pokkarin avaava nelisivuinen värillinen tarina Gonin heräämisestä on paitsi teknisesti onnistunut myös aivan loistava sanattoman sarjakuvan helmi. Käännöksen laadusta ei ole tarpeen sanoa mitään – Gonissahan ei ole yhtään puhuttua sanaa.

Jos nyt jostain on ihan pakko jurnuttaa, niin joissakin aukeamalle ulottuvissa kuvissa sivujen rajan kohdistus ei ole aivan kohdallaan. Mutta epäilen, että tämäkin heitto on peräisin jo alkuperäisestä teoksesta.

Kaiken kaikkiaan, Gon on yksi parhaista suomeksi koskaan julkaistuista japanilaisista sarjakuvista.

PS. Pahoittelen tässä blogissa olevien kuvaesimerkkien huonoa laatua. Jouduin napsimaan kuvat digikameralla, koska skanneria ei ollut ulottuvilla. Sangatsun pokkarin jälki on paljon tätä parempaa.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, komediamanga Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Viimeinen vaan ei vähäisin

  1. AriesMu sanoo:

    Hommasin itsekin Gonin ykkösosan juuri perjantaina. Oli mainio lukukokemus, todellakin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s