Rakkaudesta ja etäisyydestä

Makoto Shinkai & Yukiko Seike: 5 Centimeters per Second

Makoto Shinkai & Yukiko Seike: 5 Centimeters per Second

MITÄ nuorelle ja epävarmalle rakkaudelle tapahtuu, kun ihmisten välinen etäisyys kasvaa? Makoto Shinkain elokuvaan perustuva Yukiko Seiken manga 5 Centimeters per Second tutkii aihetta hyvin herkällä ja ymmärtävällä otteella.

Suhtaudun aika epäluuloisesti sarjakuviin, jotka perustuvat elokuvaan. Huonoja kokemuksia on aivan riittävästi.

Länsimaissa heikkoja sarjakuvaviritelmiä on aikoinaan tehty esimerkiksi Ralph Bakshin elokuvasta Taru Sormusten Herrasta (The Lord of the Rings, 1978) ja Raymond Leblancin elokuvasta Tintti Haijärvellä (Tintin et le Lac aux Requins, 1973). Kehumista ei ole liioin Asterix-elokuviin perustuvissa elokuva-albumeissa.

Lähinnä kokeelliseksi animaatioksi jäänyt Bakshin elokuva(sarja)kin juuttui ensimmäiseen osaan, ja sormuksen ritarien matka jäi pahasti kesken. Tintti Haijärvellä sai sarjakuvaversion, jossa käytettiin suoraan elokuvan ruutuja ja niitäkin huonosti.

Japanilaisen sarjakuvan puolella ikäviä muistoja on Studio Ghiblin elokuvista kootuista cinemangoista. Suomeksikin on julkaistu Hayao Miyazakin elokuvaan perustuva Liikkuva linna (2006) ja Goro Miyazakin elokuvaan perustuva Maameren tarinat (2007).

Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausicaäta ei kannata ottaa lukuun tässä yhteydessä. Siinä mainio elokuva ja aivan loistava manga ovat syntyneet erillisinä prosesseina, vaikka yhteisestä aiheesta onkin kyse. Sarjakuva on paljon elokuvan tekoa pidemmän kypsyttelyn tulos.

Myönteinen yllätys oli siis melkoinen, kun luin Makoto Shinkain episodielokuvaan perustuvan mangan 5 Centimeters per Second (Byousoku 5 senchimeetoru). Tässä on elokuvapohjainen manga, joka saavuttaa ja jopa ylittää esikuvansa tason.

Makoto Shinkai & Yukiko Seike: 5 Centimeters per Second

Kirsikan terälehdet satavat hyvin nuorten rakastavaisten ylle.

TAKAKI Tohno ja Akari Shinohara ovat kahdentoista, kun he tapaavat koulussa. Akari tulee uutena oppilaana luokkaan, johon Takaki on tullut vuotta aikaisemmin. Molemmat joutuvat kärsimään vanhempiensa muuttoja vaativasta työstä.

Niin elokuvan kuin mangankin tunnelma syntyy paljolti leijuvista hiutaleista. Akari ja Takaki katselevat yhdessä kirsikankukkasadetta ja lumisadetta. He toivovat (turhaan) saavansa tehdä niin seuraavanakin vuonna. Tarinan nimi tulee ajatuksesta, että kirsikan terälehdet leijailevat maahan viiden senttimetrin sekuntinoupeudella.

Takaki ja Akari huomaavat ensimmäiseksi pitävänsä samoista kirjoista. Koulutovereiden kiusanateosta huolimatta ystävyys syvenee rakkaudeksi. Mutta kun vuosi on kulunut, Akari joutuu muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Ei vielä eletä kännyköiden aikakautta, joten yhteydenpito jatkuu kirjeitse.

Vuosi eron jälkeen Takaki ryhtyy urheaan yritykseen päästä Akarin luokse. Lumimyrskyn vaikeuttama pitkä matka tuottaakin lyhyen hetken yhdessä, mutta sitten nuorten välinen etäisyys jälleen kasvaa. Vähitellen kirjeetkin muuttuvat yhä muodollisemmiksi, kunnes ne lakkaavat kokonaan.

Takaki ei pysty unohtamaan Akaria. Hän on jumiutunut vanhaan rakkauteen tai pysyy sille uskollisena, ihan miten vain. Joka tapauksessa hän ei enää päästä naisia lähelleen, vaikka elämä jatkuu.

Sitkeimmin läheisyyttä yrittävät Kanae Sumida ja Risa Mizuno. Kanaelle Takaki on loputtoman ystävällinen mutta ei koskaan sen enempää. Katse on aina jossakin kaukaisuudessa. Lopulta Kanae joutuu luovuttamaan ja rukoilemaan, että Takaki ei olisi niin hyvä hänelle.

Risa yrittää sitouttaa Takakia tutustuttamalla poikaystävän perheeseensä, mutta Takaki pakoilee Risaa työkiireisiin vedoten. Myös Risa joutuu myöntämään, että hän ei koskaan saa selkoa Takakin tunteista.

Makoto Shinkai & Yukiko Seike: 5 Centimeters per Second

Lumisade on kylmä muunnelma kirsikankukkasateesta.

MANGA on aivan oma teoksensa, jonka voi lukea riippumatta siitä, tunteeko Makoto Shinkain ohjaamaa elokuvaa.

Vain tunnin mittainen kolmesta episodista koostuva elokuva valmistui vuonna 2007. Yukiko Seiken kuvittama mangaversio julkaistiin Japanissa Afternoon-lehdessä vuosina 2010-2011. Nyt Vertical on koonnut koko mangan englanniksi yhtenä tukevana pokkarina.

Mangan 462 sivulla laajennetaan ja syvennetään monia niistä kohtauksista, jotka elokuvassa jäävät ohi häivähtäviksi viittauksiksi. Manga esimerkiksi avaa kokonaisena Risa Mizunon toivottoman yrityksen lähestyä Takakia. Tämä suhde esiintyy elokuvassa vain muutamana lyhyenä kuvana.

Päätarina Takakin ja Akarin rakkaudesta kerrotaan hieman eri järjestyksessä, pohditummin ja perustellummin kuin elokuvassa.

Mangaan ei ole lainkaan otettu kahta hyvin lyhyttä välähdystä, joita voi pitää Shinkain elokuvan avainkohtauksina. Niissä Takaki ja Akari kohtaavat uudelleen, ehkäpä fantasiamaailmassa, ihmeellisen tähtitaivaan alla ja huikaisevaan etäisyyteen ulottuvan avaruuden keskellä.

Elokuva ja sarjakuva ovat kuitenkin erilaisia kerrontavälineitä. Mangassa sama asia avataan laventamalla pääkertomusta ja paneutumalla elokuvaa perusteellisemmin päähenkilöiden tunteisiin.

Makoto Shinkai & Yukiko Seike: 5 Centimeters per Second

Takaki ei enää päästä naisia lähelleen.

MANGALLA ei ole elokuvan kantamaa alaotsikkoa A Chain of Short Stories about their Distance, eikä se sitä tarvitsekaan. Elokuva oli episodiketju, manga on yksi yhtenäinen tarina.

Ihmisten kuvaus on mangassa suorastaan parempaa kuin elokuvassa. Elokuvaa vaivanneesta ihmishahmojen lievästä nukkemaisuudesta ei näy sarjakuvassa häivääkään. Yukiko Seiken kuvaamien ihmisten eleet ja ilmeet ovat hyvin herkkiä ja todellisia.

Yksi asia ei mustavalkoisen mangan ilmaisukeinoilla ole mahdollinen: Makoto Shinkain ihmeellinen tapa käsitellä elokuvissaan valoa. Ei sillä etteikö Seike olisi yrittänyt, mutta mahdotonta mikä mahdotonta. Valitettavasti hienovaraisten rastereiden runsaasta käytöstä seuraa myös runsaasti moiréongelmia.

Mangan epilogi on minusta turha ja suorastaan tarinaa häiritsevä. Epilogiluvussa kuvataan Kanaen elämää uuden poikaystäväehdokkaan kanssa. Kanae päätyy yrittämään tavata Takaki vielä kerran. Ilman tätä syrjähyppyä manga olisi vielä entistäkin ehjempi kokonaisuus.

Makoto Shinkai & Yukiko Seike: 5 Centimeters per Second

Kategoria(t): anime, slice-of-life Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.