Mistä ne kaikki youkait tulevat?

Shigeru Mizuki: NonNonBa

Shigeru Mizuki: NonNonBa

SHIGERU Mizukin manga NonNonBa on yksi nykyaikaisen japanilaisen sarjakuvan keskeisistä avainteoksista. Huima tarina youkai-mestarin lapsuudesta on viimein saatavilla myös englanniksi. Jo 90-vuotias Mizuki työskentelee edelleen.

Mangan huippuja on viime vuosina julkaistu englanniksi kiitettävässä määrin. Varsin hyvin on jo saatavilla esimerkiksi Osamu Tezukan, Yoshihiro Tatsumin ja Jiro Taniguchin teoksia. Tosin ranskaa taitavia palvellaan edelleen paremmin kuin englanniksi mangaa lukevia.

Suurimmista mangan mestareista Shigeru Mizuki jäi kuitenkin pitkään paitsioon. Hänen teostensa englanninkielinen tarjonta muodostui yhdestä ainoasta vuosia sitten tehdystä kaksikielisestä Gegege no Kitaro -pokkarista.

Viime vuonna saatiin sitten viimein pää auki hänenkin kohdallaan. Silloin Drawn & Quarterly julkaisi englanniksi Mizukin karun sotakuvauksen Onward Towards Our Noble Deaths (Souin gyokusai seyo!).

Tänä vuonna sama kustantaja teki käännöksen Mizukin upeasta lapsuudenkuvauksesta NonNonBa. Mangan on kääntänyt Jocelyne Allen. Ensi vuoden alussa on tulossa muhkea kokoelma japanilaisen sarjakuvan tunnetuimpiin hahmoihin kuuluvan hilpeän kummituspoika Kitaron seikkailuja.

NonNonBa (Nonnonbaa to ore, ”Nonnonbaa ja minä”) ilmestyi Japanissa jo vuonna 1977. Ranskaksi teos käännettiin vuonna 2006. Seuraavana vuonna käännös voitti vuoden parhaan albumin palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla.

Shigeru Mizuki: NonNonBa

Shigeru Mizukin intohimo piirtämiseen ja youkaihin nousee lapsuustaustasta.

SHIGERU Mizuki syntyi pienessä Sakaiminaton kaupungissa vuonna 1922. Hänen alkuperäinen nimensä oli Shigeru Mura, mutta NonNonBa-mangassa hän esiintyy nimellä Shigeru Muraki. Pojan lempinimiä olivat Shige ja Gege.

NonNonBa on osittain fiktiivinen kuvaus Shige-pojan lapsuudesta köyhässä maalaiskaupungissa 1930-luvulla. Tokiota nähneen Chigusa-tytön sanoin ”tämä on varmaan koko Japanin takapajuisin paikka”. Kolme poikaa – Tadashi, Shigeru ja Tamotsu – varttuvat sukunsa vaurasta menneisyyttä muistelevan äidin ja hieman huithapelin pankkivirkailijaisän hoivissa.

Shigerun lapsuuden suuri vaikuttaja on naapurissa asunut rutiköyhä NonNon-muori. Harras buddhalainen vanhus elätti itseään almuilla, joita hän sai toisten ihmisten puolesta rukoilemisesta. Hän teki myös raskasta työtä kotiapulaisena sekä sairaiden ja kuolevien hoitajana.

Shigeru Mizukin elämänuraan vaikuttavat ratkaisevasti muorin tarinat youkaista, japanilaisen kansanperinteen moninaisista taruolennoista. Muori näkee Shige-pojassa yhteisen herkkyyden nähdä olentoja ja maailmoja, jotka ovat muille näkymättömiä. Muorin tarinoiden innoittamana Mizuki alkaa piirtää sarjakuvia kummituksista jo 1930-luvulla.

Nyt Mizuki on youkai-mangan ehdottomasti suurin mestari. Lisäksi hän on yksi merkittävimmistä youkai-perinteen asiantuntijoista.

Shigeru Mizuki: NonNonBa

Shigen kuvat salatuista maailmoista myös lohduttavat ankarina aikoina.

MANGAN neljälläsadalla sivulla Shige menettää kolme ensimmäistä rakkauttaan. Paras leikkitoveri Matsu kuolee tuhkarokkoon Shigen ollessa alakoulun ensimmäisellä luokalla.

Muutamaa vuotta myöhemmin kuolee tuberkuloosin vuoksi maalle lähetetty kaupunkilaistyttö Chigusa. Häijyjen kasvatusvanhempien kanssa läheiseen kummitustaloon muuttava Miwa myydään orjaksi geishataloon Kobeen.

Chigusa ja Miwa ovat Shigelle muusia, joilla hän luetuttaa ensimmäisiä sarjakuviaan. Ei haittaa edes se, että kaupunkielämää tunteva Chigusa löytää Shigen piirroksista merkillisiä virheitä. Shige esimerksiksi piirtää autoon ratin keskelle – hänhän ei ole koskaan nähnyt autoa.

Miwa on Shigen ja NonNon-muorin hengenheimolainen. Hän näkee näkymättömät olennot, osaa keskustella niiden kanssa ja jopa kykenee rauhoittamaan vaaralliset youkait. Shigen fantasiakuvat helpottavat kummankin tytön elämää ankaran kohtalon edessä.

Toinen NonNonBan keskeinen juonne on 1930-luvun poikien sotaisten leikkien kuvaus. Shige ja hänen veljensä kuuluvat poikajoukkoon, joka osallistuu kaupunginosien välisiin taisteluihin. Joukon johtajaksi päädyttyään Shige osoittautuu kuitenkin pasifistiksi, joka mieluummin neuvottelee rauhasta kuin voittaa sodan.

Kaiken aikaa taustalla Japani elää yhtä historiansa murrosvaiheista. Edo-kauden perijapanilainen elämäntapa murenee vähitellen nykyajan tieltä. Samalla nousee kansallismielisyys, joka lopulta kulminoituu toisen maailmansodan tapahtumiin.

Shigeru Mizuki: NonNonBa

NonNon-muori on harras buddhalainen, mutta hänen muistinsa on myös youkai-tarinoiden aarreaitta.

SHIGERU Mizukin mangassa luonto on aina vahvana läsnä. Maisemat ja kasvit ovat hyvin huolella ja todenmukaisesti piirrettyjä. Sade laskeutuu tasaisena suhinana mereen, ja jopa kivillä on oma henkinen elämänsä. Ihmiset ovat usein pilakuvamaisia, jopa luonnosteltuja, ikään kuin he eivät täysin kuuluisi samaan maailmaan.

NonNonBassa mukaan tulee myös yliluonnollinen maailma. Muorin uskonnollisuus ja tarinat, lasten mielikuvitus ja aikuisten todellisuus sulautuvat saumattomasti yhteen. Vaikka muutamat jaksot ”sadasta tuhannesta maailmasta” on selvästi osoitettu Shigen uniksi, ne silti ovat myös vahvasti totta.

Samaan todellisuuteen mahtuvat niin ladossa piileskelevä pankkirosvo kuin rosvon selkää köyryyn painava youkai-olento Nurunuru-bozu. Jopa rosvon mieltä jää kaihertamaan pieni epäilys, että muorin kertomuksissa voisi sittenkin olla perää.

NonNon-muori edustaa tarinassa Japanin pitkää historiaa ja perinnettä. Nuori Shige kunnioittaa tuota perinnettä ja kuljettaa sitä eteenpäin. Eniten nykyajassa elää Shigen isä Nozomu, joka on ensimmäisenä kotiseudultaan opiskellut Tokiossa.

Nozomu pitää itseään muita parempana, mutta osoittautuu tosipaikan tullen saamattomaksi. Isoisä käy välillä haukkumassa vetelää poikaansa, mutta sekään ei auta; Nozomu saa potkut pankista, pärjää huonosti vakuutusvirkailijana ja kuvittelee voivansa elättää perheensä näyttämällä elokuvia.

Shigeru Mizuki: NonNonBa

Kategoria(t): gekiga, Japanin historia, mangan historia Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.