Isäni on ninja

Yasuhito Yamamoto: Ninja Papa

Yasuhito Yamamoto: Ninja Papa

YASUHITO Yamamoton manga Ninja Papa on oikeastaan aika traaginen supersankariparodia. Kaapuun laittautuvien supersankarien lisäksi tarina tuo muistumia Sanpei Shiraton klassikkomangoista, jotka kertovat klaaninsa hylkäävistä ninjoista.

Nobuo Matsuri on keski-ikää lähestyvä jo kaljuuntunut mies, joka on hyvin onnellinen perheestään. Hänellä on kaunis vaimo Aya, reipas poika Sora ja herttainen tytär Umi. Sen onnen keskellä Nobuo kestää jopa samassa taloudessa asuvan ilkeän anopin.

Nobuo Matsuri on myös Matsurin ninjaklaanin perillinen, lapsesta asti tehokkaaksi tappokoneeksi kasvatettu kätkeytymisen ja taistelun mestari. Mutta Nobuo rakastui Ayaan ja hylkäsi klaaninsa.

Nyt Nobuo yrittää elää normaalia perhe-elämää, salaten ninjataustansa myös vaimoltaan ja lapsiltaan. Elämän tiellä on kuitenkin vakavia esteitä: Klaanille uskolliset ninjat piirittävät Nobuota surmatakseen petturin. Ja tuon tuosta Nobuo törmää arjen julmuuksiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin, joiden oikaiseminen vaatii hänen ninjataitojaan.

Manga Ninja Papa (忍者パパ) ilmestyi japanilaisessa Manga Action -lehdessä vuosina 2006-2009. JManga.com julkaisee nyt mangan englanninkielistä käännöstä verkossa. Tähän mennessä on käännetty kaksi pokkaria kaikkiaan seitsemästä.

HUOM: Sisältämänsä väkivallan ja erotiikan vuoksi manga ei sovi alle 16-vuotiaille.

Yasuhito Yamamoto: Ninja Papa

Nobuo Matsuri on hyvin onnellinen perheestään.

NOBUO Matsuri muistuttaa aika tavalla amerikkalaisia supersankareita – unelmaa tavallisesta tallaajasta, joka voi muuttua lähes kaikkivoivaksi sankariksi. Sankarin voimat riittävät korjaamaan kaikki elämän vastoinkäymiset ja julmuudet – vaikkapa vain mielikuvituksesssa.

Päivisin Nobuo on kiltti perheenisä ja huonosti menestyvä virkamies. Hän on se arkinen huvittava pikkumies, jollaisia kävelee vastaan joka päivä, mutta jollainen monikaan ei tahtoisi olla. Yön pimeydessä hän muuttuu ninja-asuun laittautuneeksi sankariksi, joka julmin ottein kurittaa pahiksia.

Kotona häntä kurmuuttaa anoppi, joka ei pidä päätään raapivaa rumaa miestä missään arvossa. Työssä pomot pompottavat häntä säälimättömästi, eikä palkkakaan ole kummoinen. Mutta Nobuon mielestä kaiken riittää korvaamaan vaimon ja lasten hellittämätön rakkaus.

Yasuhito Yamamoton tarinat ovat suhteellisen lyhyitä, yhden tai muutaman luvun mittaisia kohtauksia Nobuon elämästä. Kuvio toistuu hyvin samankaltaisena.

Nössö Nobuo tai hänen perheenjäsenensä tai työtoverinsa törmää epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Epäoikeudenmukaisuuden takaa löytyy perinjuurin paha ihminen, joka asemansa, rikkautensa tai jonkin muun yhtä typerän perusteen nojalla katsoo olevansa muiden ihmisten yläpuolella.

Nobuo ei haluaisi turvautua väkivaltaan, mutta lopulta taistelemiselle ei ole vaihtoehtoa. Pahantekijä kuolee nopeasti ja julmasti.

Yasuhito Yamamoto: Ninja Papa

Pahikset luulevat, että rahalla ja vallalla saa mitä tahansa.

NINJA Papaa ei varmasti ole tarkoitettu otettavan kokonaan vakavasti. Se käsittelee todellisia arjen ongelmia varsin koomisessa valossa, mutta sen ratkaisu on väärä: Väkivalta.

Nobuo sietää itseensä kohdistuvia nöyryytyksiä lähes loputtomasti. Häntä saa pitää ylitöissä joka sunnuntai, häntä saa kuristaa mitättömällä palkalla, häntä saa lyödä ja potkia. Mutta kun läheiset ovat uhattuina, Nobuon mitta tulee täyteen.

Ninja Papan pahikset eivät päädy katumukseen ja parannukseen. He luulevat, että raha ja valta riittävät oikeuttamaan aivan mitä tahansa. He ovat ihmisiä jotka eivät kykene tuntemaan todellista rakkautta, ja he pysyvät pahoina loppuun asti. Nobuo tahtoo elämään ennen kaikkea rakkautta, ja pahiksen loppu tulee ninja-Nobuon miekasta.

Ei kuitenkaan sellaista komediaa, väkivaltaistakaan, jossa ei olisi totta vähintään toinen puoli. Työpaikkakiusaaminen on todellinen ongelma, joka voi käsittelemättömänä johtaa myös raakaan väkivaltaan. Ihmisiä ihan oikeasti ostetaan ja myydään. Oikeasti on olemassa ihmisiä, jotka käyttävät väärin valta-asemiaan aivan käsittämättömillä tavoilla.

Voi ajatella niinkin, että Ninja Papa voi lohduttaa pienen ihmisen arkea. Nöyryytyksiä on ehkä helpompi kestää, jos ne saavat rangaistuksensa edes sarjakuvassa. Vaikka eihän se sille tasolle saisi tosimaailmassa jäädä.

Yasuhito Yamamoto: Ninja Papa

Kun ninjaisän mitta tulee täyteen, toteutuu verinen oikeus.

MUUTEN, kuinkahan paljon mangoissa on sisaruspareja, joiden nimet ovat Sora (”Taivas”) ja Umi (”Meri”)? Ninja Papan lisäksi muistan itse törmänneeni ainakin kahteen. Nimet tuntuvat sopivan yhtä hyvin molemmille sukupuolille.

Goro Miyazakin ohjaamassa animaatioelokuvassa Kokuriko-zaka kara (”Unikkokukkulalta katsoen”) päähenkilö on tyttö nimeltä Umi. Hänen pikkusiskonsa on Sora. Elokuva perustuu Chizuru Takahashin ja Tetsuro Sayaman samannimiseen mangaan, jota en ole lukenut.

Daisuke Igarashin syvästi merta rakastavassa mangassa Children of the Sea (Kaijuu no kodomo) veljekset Umi ja Sora ovat merkillisiä meren lapsia. He ovat dugongien kasvattamia ihmispoikia, joiden elimistö on sopeutunut elämään meressä. Oikeastaan he ovat ihmishahmoiset meri ja taivas. Manga on julkaistu myös englanniksi.

Pikainen googletus löysi lisäksi Haruko Kurumatanin shoujomangan Bokura no koi ha shi ni itaru yamai no you de (”Rakkautemme on yhtä tuskallista kuin kuolema”), Tatsuya Manamin seinenmangan Aizawake no etosetora (”Aizawan perheen etc”), Kaoru Shibayaman ecchikomedian Rival ja Akitaro Daichin videoanimaation Grrl Power! (Makasete Iruka!). Kaikki ovat minulle ennestään tuntemattomia tapauksia.

Käsittääkseni Sora ja Umi eivät ole kovin tavallisia nimiä japanilaisessa todellisuudessa. Ainakaan kumpikaan ei esiinny Japanoraman julkaisemalla sadan suosituimman japanilaisen etunimen listalla.

Mainokset
Kategoria(t): actionmanga, gekiga, komediamanga Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s