Kuuhullut

Kenji Tsuruta: Spirit of Wonder

Kenji Tsuruta: Spirit of Wonder

TÄMÄN mangaesittelyn voisi omistaa äskettäin edesmenneelle Neil Armstrongille. Kenji Tsurutan mangassa Spirit of Wonder ei pelkästään matkusteta Kuuhun, vaan Kuu peräti murskataan tuusannuuskaksi.

Dark Horse julkaisi Kenji Tsurutan (1961- ) sarjakuvan kauniista englannin-kiinattaresta ja sekopäisestä professorista ensin viitenä lehtenä. Vuonna 1998 sarja koottiin yhdeksi pehmytkantiseksi kirjaksi. Japanissa Spirit of Wonder (Za supiritto obu wandaa) oli ilmestynyt harvakseltaan Kodanshan lehdissä vuosina 1986-1996.

Mangan tarina muistuttaa 1940- ja 1950-lukujen amerikkalaista science fictionia, eikä tämä ole sattumaa. Tsuruta luki poikavuosinaan innoissaan Robert A. Heinleinin (1907-1988) tieteisnovelleja, joita tuolloin käännettiin japaniksi.

Englanniksi ilmestyessään Spirit of Wonder oli varsin poikkeuksellinen teos. Vaikka manga sisältää ruhtinaallisesti kevyttä erotiikkaa, huumoria ja tappeluita, se ei varsinaisesti ole poikien lukemistoa.

Seikkailun alla Spirit of Wonder on nimittäin posketon tieteistarina ja herkkä rakkaustarina. Se istuu kuin nyrkki silmään niille aikuisille miehille, jotka ovat poikasina kuluttaneet Heinleiniä, Jules Verneä ja Edgar Rice Burroughsia.

Englanninkielinen käännös on Dana Lewisin ja Toren Smithin käsialaa. Pokkarin loppuun on liitetty lyhyt Kenji Tsurutan haastattelu. Myös kaksi sarjan pohjalta tehtyä videoanimaatiota (1992 ja 2001) on julkaistu englanniksi.

Kenji Tsuruta: Spirit of Wonder

Neiti China ylläpitää reippain ottein kiinalaista ravintolaa Bristolissa.

SPIRIT of Wonderin kivijalan muodostavat onnistuneet henkilöhahmot. Jossain Bristolin laitakaupungilla on rähjääntynyt kiinalainen ravintola nimeltä Tenkai. Sitä pitää nuori ja kaunis neitonen, joka tunnetaan vain nimellä ”neiti China”. Hän puhuu käännöksessä ihanaa kiinalaisittain murrettua englantia.

Chinan ahkeruudesta huolimatta Tenkai ei ole järin kannattava yritys. Paljoa sitä ei paranna edes yläkerrassa asuva professori Breckenridge, joka on hyvin huono huolehtimaan vuokranmaksusta. Professorilla on komea nuori apulainen nimeltä Jim Floyd. China on salaa kiinnostunut Jimistä. Sen sijaan naapurin kukkakauppias Lily ei yhtään piilottele kiinnostustaan.

Neiti China on mainiolla tavalla ristiriitainen hahmo. Hän on ankara vuokraemäntä, joka on aina vaatimassa vuokrarästejä. Hän ei kaihda itämaisia taistelulajejakaan pitääkseen professoria kurissa. Professorin kädet eivät näet aina tiedä paikkaansa suhteessa neiti Chinan rintoihin ja pakaroihin.

Toisaalta neiti China on lempeä äiti, joka tosiasiassa huolehtii professorista ja hänen apulaisestaan. Kolmanneksi hän on herkkä neitonen, joka istuu iltakaudet ulkona esittämässä toivomuksia tähdenlennoille. Hän on täysin myyty, kun Jim muistaa hänen syntymäpäivänsä.

Professori Breckenridge on mielipuoli professori. Kukaan ei usko hänen keksintöihinsä, mutta ne toimivat. Professori on myös mahtava kieroilija, kun on aika ohjata vuokrarahoja keksintöjen vaatimiin mittaviin kustannuksiin. Ja tietenkin hän on vanha pukki.

Loppujen lopuksi pliisuimmaksi hahmoksi jää nuori rakastaja Jim Floyd. Hän on rauhallinen ja herttainen, mutta myös varsin kekseliäs. Hän esimerkiksi taivuttaa vaivattomasti rautatankoja tommaamalla kiinni Chinan rintoihin ja ohjaamalla sitten kostona seuraavan karatepotkun juuri oikeaan kohtaan.

Kenji Tsuruta: Spirit of Wonder

Professori Breckenridgen hulluilla keksinnöillä pääsee vaikka Kuuhun.

KENJI Tsuruta rakastaa kahjoja keksintöjä, ja niinpä professori Breckenridge suoltaa niitä. Osan keksinnöistä on tehnyt myös Jim Floyd tai hänen edesmennyt isänsä.

Professori keksii materiaa heijastavan reflektorin, jolla pääsee Kuuhun. Sarjakuvassa näyttäytyvät myös lentämisen mahdollistava painovoiman häiritsijä ja ainetta välittömästi toiseen paikkaan siirtävä teleportti. Painovoiman kompressoijalla voi hajottaa Kuun yhdellä oikein kohdistetulla potkulla.

Tieteelliset tosiasiat eivät ole ihan kohdillaan, eikä niiden ole tarkoituskaan olla. Metallista vetyä ei oikeasti säilytetä paperipussissa. Paraskaan ”keinotekoinen tähdenlento” kestä ikuisesti kiihkeää lentoaan ilmakehässä, eikä taitavinkaan kukkakauppias hanki mustasta pörssistä osia joita ei ole vielä edes keksitty.

Näissä tarinoissa tulee todella tarpeeseen suspension of disbelief. En tiedä hyvää suomennosta ilmaisulle, mutta joskus olen nähnyt käytettävän sellaista kuin ”vapaaehtoinen uskomattomaan uskominen”. Lukija voi yksinkertaisesti päättää, että tarinan keston ajan kuvitellaan todellisuuden olevan sellaista kuin tarinassa väitetään.

Spirit of Wonder on myös aika lähellä steampunkia. Teknologia on kolhoa ja melko mahdotonta mutta siitä huolimatta sympaattista. Teknologian sivuvaikutukset (kuten vaikkapa Kuun tuhoutuminen) eivät huolestuta ketään.

Teknologia ei ole aikaansa kuuluvaa, mutta aika jää epäselväksi. Ehkä liikutaan jossain 1950-luvulla. Ja hulluimpiakin keksintöjä tehdään puhtaasta keksimisen riemusta.

Kenji Tsuruta: Spirit of Wonder

Kenji Tsuruta on valinnut tieteistarinansa ympäristöksi brittiläisen satamakaupungin.

ENGLANNIKSI julkaistu Spirit of Wonder koostuu kolmesta tarinasta. En tiedä, onko japaniksi julkaistu enemmän.

Ensimmäinen tarina on Miss China’s Ring eli Doctor Breckenridge and the Amazing Ether Reflector mirror. Siinä professori yrittää myydä keksintöään, jonka avulla voi matkustaa Kuuhun. Neiti Chinan rengas ei ole mikä tahansa rinkula, vaikka neiti saakin tarinassa myös kuukivestä kaiverretun sormuksen.

Matkustaminen ei ole ihan oikeata, sillä keksintö on peili jolla Maassa olevia esineitä ja ihmisiä voi heijastaa Kuun pinnalle. Erona tavalliseen peiliin on se, että sekä alkuperäinen että kuvajainen ovat oikeaa ainetta. Kuvajainen pystyy toimimaan Kuussa ja välittämään aistimuksensa takaisin.

Koska kukaan ei usko keksintöön, professori ja hänen apulaisensa ryhtyvät suureen mainostemppuun. He käyvät kirjoittamassa Kuun pintaan valtavin kirjaimin syntymäpäiväonnittelun neiti Chinalle.

Mutta sekään ei auta: bristolilaiset eivät usko silmiään ja pysyvät visusti vaiti näkemästään. Professori odotti valtavia uutisia paisuneesta egostaan seuraavan aamun lehteen, mutta kukaan ei hiisku tapahtuneesta sanaakaan.

Professoria ja Jimiä ei kuitenkaan lannisteta. Seuraavaksi Kuuhun lähetetään jättimäinen kuvajainen neiti Chinasta. Ja kun mikään muu ei tunnu kiinnittävän huomiota, neiti China komennetaan lopulta potkaisemaan Kuu murskaksi. Niin katosi Kuu, ja Maata jäi kiertämään siitä murennettu kaunis tomurengas.

Toinen tarina on antigravitaatiota tutkaileva The Flight of Floyd 2. Kolmas tarina on nimeltään China Strikes Back, ja siinä professori ja Jim koheltavat teleportaation kanssa päästäkseen pakoon vuokranmaksua. Kaikista herttaisin on loppukohtaus, jossa neiti China päätyy koko kaupungille näytettävään piilokamerakuvaan.

Kategoria(t): kirjaston aarteita, komediamanga, scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.