Kuin sillit nettikahvilassa

Shuzo Oshimi: Drifting Net Cafe

Shuzo Oshimi: Drifting Net Cafe

JOUKKO samaan nettikahvilaan eksyneitä ihmisiä joutuu selviytymään yhdessä, kun nettikahvila menettää kosketuksensa nykytodellisuuteen. Shuzo Oshimin mangan Drifting Net Cafe ensimmäinen osa sisältää lupaavat ainekset romanttiseen kauhutarinaan.

Yksi fiktion vakiokaavoista on sijoittaa joukko ihmisiä puoliväkisin yhteen, ehkäpä outoon ja uhkaavaankin tilanteeseen. Sitten seurataan näiden ihmisten reaktioita ja keskinäisten suhteiden kehittymistä. Tällä tekniikalla saadaan usein aika paljon irti ihmismielen merkillisyyksistä.

Lähelle tätä lajia sijoittui jo italialaisen Giovanni Boccaccion klassinen kokoelma Decamerone 1300-luvulla. Siinä kymmenen ihmistä on sulkeutuneena maakartanoon mustaa surmaa paossa. Novellikokoelma tosin keskittyy enemmän pakolaisten kertomiin tarinoihin kuin heidän keskinäisiin suhteisiinsa. Jos elokuva miellyttää enemmän, Pier Paolo Pasolini ohjasi kokoelman tuhmimmista tarinoista aika veikeän elokuvan vuonna 1971.

Tätä kaavaa käyttää myös Shuzo Oshimi. Mangasarja Drifting Net Cafe (漂流ネットカフェ, Hyouryuu nettokafe, ”Ajelehtiva nettikahvila”) alkoi Japanissa Manga Action -lehdessä vuonna 2008. Sarja jatkuu edelleen, ja siitä on tähän mennessä koottu neljä pokkaria. Ensimmäinen osa on nyt luettavissa englanniksi JManga.comissa.

Drifting Net Cafen sanotaan olevan Kazuo Umezun kauhumangan Hyouryuu kyoushitsu (The Drifting Classroom) ”inspiroima”. Umezun elokuvaksikin sovitettu mangasarja ilmestyi Shounen Sunday -viikkolehdessä vuosina 1972-1974.

Umezun mangassa luokkahuone koululaisineen siirtyy äkisti ajassa eteenpäin, tulevaisuuteen jossa maapallo on lähes täysin tuhoutunut. En ole lukenut Umezun teosta, mutta Wikipedian selostuksen perusteella vaikuttaa, että Shuzo Oshimi on poiminut siitä hyvin paljon aineksia. Voitaneen suorastaan puhua vanhan tarinan uudelleenlämmityksestä tai nykyaikaistamisesta.

Shuzo Oshimi: Drifting Net Cafe

Koichi Tokin avioliitto rakoilee.

KOICHI Toki on 30 vuotias kosmetiikkafirman kirjanpitäjä, jonka vaimo Yukie on viidennellä kuukaudella raskaana. Vaimo on kieltäytynyt seksistä koko raskauden ajan. Vaimo keskittyy täysin raskauteensa ja odottaa Koichin olevan vähintään yhtä innostunut. Koichi ei ole yhtään sopeutunut ajatukseen, että hänestä on tulossa isä.

Yukie on ainoa nainen jonka kanssa Koichi on rakastellut. Kaksi aikaisempaa poikamaista rakkautta epäonnistuivat, pääasiassa Koichin arkuuden vuoksi. Koichi sentään uskoo olevansa rakastunut Yukieen – ehkä. Mutta ajatukset harhautuvat tuon tuosta kouluajan ihastukseen.

Riideltyään Yukien kanssa Koichi ei yhtenä sateisena iltana halua palata suoraan töistä kotiin. Hetken mielijohteesta hän astuu ensi kertaa elämässään nettikahvilaan. Siellä hän asettuu lukemaan mangaa, kun sisään astuu kouluaikainen ihastus Kaho Tohno. Kaho muistaa yhä Koichin, ja he asettuvat nostalgiseen ja hieman romanttiseenkin keskusteluun. Koichi toivoo hartaasti, että tämä ilta ei ikinä päättyisi …

… ja toive toteutuu. Yhtäkkiä nettikahvilan verkko- ja puhelinyhteydet katkeavat, ja sähkötkin menevät poikki. Pimeässä miehen ja naisen kädet kohdaavat hetkiseksi. He kuitenkin terästäytyvät muistoistaan, ja yrittävät lähteä koteihinsa. Mutta nettikahvilan alakerta tulvii, eikä ulos ole pääsyä. He joutuvat jäämään nettikahvilaan yöksi ja asettuvat nukkumaan vierekkäisiin koppeihin.

Shuzo Oshimi: Drifting Net Cafe

Nettikahvila on ajelehtinut toiseen todellisuuteen.

AAMUYÖLLÄ toistakymmentä nettikahvilaan jumiutunutta asiakasta heräävät hiostavaan kuumuuteen. Kun he katsovat ulos ovesta, kaupunki on kadonnut. Maisema on vaihtunut soiseksi erämaaksi.

Alku on sekasortoinen. Osa porukasta syyttää nettikahvilan työntekijää, joka on vain avuton tuuraaja. Osa ryhtyy epäluuloisena syyttelemään ja hakkaamaan toisiaan, osa yrittää pitää yllä järkeä ja järjestystä. Osa ulisee peloissaan pystymättä oikeastaan mihinkään.

Vähitellen tilanne alkaa valjeta. Nettikahvila on ajelehtinut ajassa, paikassa, ulottuvuudessa tai jossakin jonnekin ihan muualle. Enää ei olla Japanissa, eikä ulkopuolista apua ole tulossa. Kahvilaan jääneiden on pärjättävä yhdessä ja etsittävä pelastautumiskeinot.

Outo ja pelottava tilanne tuo nopeasti esiin ihmisten hyviä ja huonoja piirteitä. Kaho osoittautuu rohkeaksi ja neuvokkaaksi. Koichi haluaa suojella Kahoa mutta on tositilanteen tullen täysin kädetön – ellei sitten Kahon seura saa häntä hereille. Joka tapauksessa Kaho ja Koichi alkavat hyvin nopeasti lähetä toisiaan.

Nettikahvilaan jumiutuneista viisi päättää lähteä seuraavana aamuna tutkimusretkelle ulkomaailmaan, Kaho ja Koichi mukana. On selvitettävä, mitä oikeastaan on tapahtunut.

Shuzo Oshimi: Drifting Net Cafe

Oudossa tilanteessa itse kenenkin järki alkaa ratkeilla.

OMITUISESSA ja autiossa suomaailmassa tutkimusretkueen jäsenet menettävät kukin vuorollaan hermonsa. Tilanne muuttuu pelottavammaksi, kun nettikahvilaa ympäröivän suomaiseman vedestä alkaa nousta verta imeviä loisia. Pelottavimmiksi loisiksi osoittautuvat kuitenkin ihmiset itse.

Ensimmäisen osan päättyessä aika vähän on ehtinyt vielä tapahtua. Viimeisillä sivuilla pomonsa kauan sortama nuorukainen ratkeaa. Hän tappaa pomonsa mattoveitsellä.

Hänen ideansa on yksinkertainen: nyt hän kerrankin on maailmassa, jossa pomo ei voi pomottaa, eikä yksikään poliisi tule sanomaan mitään vaikka hän tappaisi. Lamaantuneiden tutkimusretkeläisten kauhuksi hän ei ole ainoa, joka ajattelee niin…

Mangan ihmissuhteiden käsittelyssä on paljon samaa kuin saman tekijän sarjassa The Flowers of Evil. Vaikka paljoa valmista ei vielä ole, tarinassa on selvästi vankkoja rakennuspalikoita. Sen pariin kannattaa palata, kunhan toinen osa saadaan käänettyä. Ehkä sen jälkeen voi sanoa jo enemmän myös sarjan hyvyydestä tai huonoudesta.

JManga.comin käännös ja asemointityö ovat kehnoja. Esimerkiksi sellaiset tavutukset kuin yeste-rday, expec-ting ja Takah-ashi eivät ole asianmukaisia. Editoinnin kustannukset on haluttu pitää minimissään, joten kuvan päälle ulottuvat tekstit ovat mukana sekä japaniksi että englanniksi. Se tekee englanninkielisistä testeistä lähes lukukelvottomia.

PS. Muutamien kohtausten takia mangaa on pidettävä kiellettynä alle 16-vuotiailta.

 

Mainokset
Kategoria(t): scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s