Kansainväliset kyborgit

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009

SHOTARO Ishinomorin mangasarjassa Cyborg 009 on varmaan japanilaisen sarjakuvan historian kansainvälisin sankarijoukkue. Supersankarimangan klassikko kuvaa upeasti liikettä ja on ajoittain ylen herkkäkin.

Cyborg 009 sijoittuu kylmän sodan aikaiseen maailmaan, jossa aseille ja sotilaille on loputtomat markkinat. Supervaltojen välissä huseeraavat asekauppiaat, ja asekauppiaiden taustalla toimii salaperäinen rikollisjohtaja Musta Aave. Hän myy kuoleman kauppiaille paitsi konkreettisia aseita, myös unelmaa jatkuvasti sodassa olevasta maailmasta.

Mustan Aaven suuri salainen hanke on kehittää kyborgeja, ihmisistä tekniikan avulla muokattuja eläviä aseita. Kyborgien testisarjaksi siepataan yhdeksän ihmistä eri puolilta maailmaa. Heidät valitaan siten että heidän katoamisensa herättäisi mahdollisimman vähän huomiota.

Vaimonsa tappaneen neuvostoliittolaisen tutkijan vauva Cyborg 001 ei osaa vielä puhua, mutta hänen elektronisesti vahvistetut aivonsa pystyvät muun muassa telepatiaan ja teleportaation. Jengitappelussa tehtyä tappoa pakeneva amerikkalaisnuorukainen 002 pystyy lentämään jopa viisi kertaa äänen nopeudella.

Ranskasta siepattu joukkueen ainoa nainen on Francoise Arnoul eli 003, jolle on rakennettu huipputarkat aistit. Itä-Berliinistä paennut 004 on muokattu eläväksi aseeksi, jonka jokainen ruumiinosa pystyy tappamaan. Työttömäksi jääneellä intiaanilla eli 005:llä on valtavat voimat ja panssaroitu nahka.

Itsemurhaa hautonut rutiköyhä kiinalainen 006 syöksee tulta ja osaa muuttua kiveksi. Rapajuoppo britti 007 on kameleontti, joka pystyy muuntautumaan niin toisen ihmisen kuin eläimenkin hahmoon. Orjakauppiaita pakeneva afrikkalainen 008 pystyy tulemaan toimeen veden alla.

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009

Yhdeksän kapinoivaa kyborgia muodostavat hyvin kansainvälisen joukkueen.

VIIMEISENÄ Mustan Aaveen salaiseen kyborgijoukkoon liitetään japanilasnuorukainen Joe Shimamura, joka pakenee kasvatuslaitoksesta. Hänestä tulee Cyborg 009. Hänellä on joukon kehittyneimmät tekniset apuneuvot, kehityksen kruununa huippunopeuskytkin. Paitsi joukon tehokkain taistelija, hän on myös tarinan inhimillinen ja sympaattinen pääsankari.

Kun kyborgien tekniikka on kehitetty valmiiksi, Musta Aave aikoo tuottaa suuria sarjoja ihmisrobotteja. Niiden avulla suurvaltojen sodankäynti pystyttäisiin laajentamaan maalta ja mereltä avaruuteen ja merenpohjaan. Ja asekauppiaiden taskut pullottaisvat dollareita.

Yhdeksän kyborgin prototyyppiä kuitenkin tekevät kuitenkin kapinan, johtajanaan kehitystyöhön pakotettu tohtori Isaac Gilmore. He onnistuvat pakenemaan Mustan Aaveen hallitsemalta saarelta, vaikka Musta Aave heittää heitä vastaan valtavan robottiarmeijan ja sukellusvenelaivueen. Kyborgien teknisten apuvälineiden lisäksi pakoon tarvitaan yhdeksän aseeksi muutetun ihmisen saumatonta yhteistyötä.

Mangan ensimmäinen pokkari kuluu taistelussa saarelta pääsemiseksi. Toisen pokkarin alusta kyborgit yrittävät asettua suhteellisen normaaliin elämään Japanissa, tohtori Gilmoren vanhan ystävän tohtori Kozumin luona.

Elämän normalisointi jää kuitenkin haaveeksi. Musta Aave lähettää aina uusia kehitelmiään yhdeksän kyborgin kimppuun. Mustan Aaveen kyborgit ovat numerosarjana etenevä joukko, jossa jokainen numero on aina edellistä vahvempi ja vaarallisempi vihollinen. Mustan Aaven ja kyborgien välistä sotaa sekoittaa myös tohtori Kozumin kehittämä ikuisen elämän eliksiiri, jolla on muitakin tavoittelijoita.

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009

Shotaro Ishinomorin loisteliasta liikkeen kuvausta.

SHOTARO Ishinomorin (1938-1998) Cyborg 009 ilmestyi pitkän ajan kuluessa lukuisissa eri mangalehdissä. Ishinomori teki sarjaa vuodesta 1963 aina vuoteen 1981 asti. Cyborg 009 on varmaan tunnetuin hänen mangasarjoistaan. Ishinomori teki mittavan uran myös animen ja näytellyn supersankarielokuvan parissa. Hänen merkittävin luomuksensa on naamiosankari Kamen Rider.

Cyborg 009:n kaikkiaan 36 pokkarista vain pieni osa on julkaistu englanniksi: TokyoPop käänsi sarjan ensimmäisen tarinakaaren 2000-luvun alussa, yhtenä varhaisimmista ”alkuperäisistä japanilaisista” eli peilaamattomista mangasarjoista. Nyt Comixology on julkaissut verkkopalvelussaan samaa tarinaa kahden pokkarin verran. Lisää on ilmeisesti tulossa.

Cyborg 009 ei ole ensimmäinen supersankarimanga, mutta se on yksi kaikkein vaikuttavimmista ja suosituimmista. Mangassa näkyy edelleen kirkkaana Osamu Tezukan vaikutus. Ishinomori työskenteli nuoruudessaan Tezukan avustajana ja oppilaana, ja Cyborg 009:ssä on vaikutteita muun muassa Astro Boysta.

Tezukan ohella Cyborg 009:llä on selviä yhtäläisyyksiä Mitsuteru Yokoyaman myös hyvin suosittuun mangaan Tetsujin 28-go, joka ilmestyi vuosina 1956-1966.

Kuten Ishinomorin kyborgit, myös Yokoyaman jättiläisrobotti Tetsujin on salainen ase, tosin Japanin armeijan kehittämä. Kuten kyborgit, myös Tetsujin oli pahisten luomus, joka kääntyi hyvän puolelle. Kuten kyborgeilla, myös Tetsujin 28:lla sarjanumero kertoo, kuinka mones kehitysversio on kyseessä. Tetsujin tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Gigantor.

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009

Tarinan heikoin lenkki on itse Musta Aave.

JO lukemani kahden pokkarin perusteella Cyborg 009 osoittautuu kirkkaasti klassikon maineensa arvoiseksi. Ishinomori näyttää taitonsa monipolvisen ja jännittävän seikkailun käsikirjoittajana. Hän paljastuu myös loistavaksi liikkeen ja taistelukohtausten kuvittajaksi. Hahmosuunnittelussa hän on paljon velkaa Tezukalle.

Päällisin puolin Cyborg 009 on vauhdikas robottiseikkailu. Sisältä se kuitenkin on myös poikkeuksellisen herkkää kuvausta väkisin kyborgeiksi muutettujen ihmisten tunnoista.

Jo tarinan alun kuvaus eri tavoin yhteiskunnan laidalle joutuneiden ihmisten sieppaamisesta kyborgien aihioiksi ulottuu paljon ”normaalia” supersankariseikkailua syvemmälle. Ishinomorin kuvaukset inhimillisistä kyborgeista pärjäävät mainiosti amerikkalaisten supersankareiden taustatarinoille.

Cyborg 009:n suuri trauma on tuntemattomaksi jäänyt ulkomaalainen isä. Äiti puolestaan kuoli pojan ollessa pieni. Puoliksi japanilainen ja selvästi ulkomaalaisen näköinen poika joutui pahoin syrjityksi aikansa Japanissa.

Myös kyborgien vihollisista löytyy inhimillisiä piirteitä. Jättiläishämäkkiä muistuttava Cyborg 011 on tullut tappamaan yhdeksää kyborgia. Lopulta hän kuitenkin saavuttaa kuolemassa parhaan mahdollisen onnen tilan: hän saa sielunsa vapaaksi robottihämäkäkin rautaisista kahleista. Kyborgikaksoset Plus ja Minus puolestaan kokevat yhteisen kuoleman päätyessään yhteen kuin erimerkkiset sähkövaraukset.

Tarinan heikoin lenkki on itse suuri vihollinen Musta Aave. Hän on enemmän koomisen kuin vaarallisen tuntuinen hahmo, eikä Ishinomori ole oikein saanut häneen minkäänlaista ytyä.

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009 / Osamu Tezuka: Buddha

Ishinomorin mangassa on monia Osamu Tezukasta muistuttavia maneereja.

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009 / Osamu Tezuka: West Rush

Myös hahmosuunnittelussa on yhtäläisyyksiä. Muutoin Tezukan Sarutahikoa muistuttava tohtori Gilmore on tainnut periä kulmikkaan nenänsä Tezukan vakionäyttelijöihin kuuluvalta Chikara Aritakelta.

Shotaro Ishinomori: Cyborg 009 / Osamu Tezuka: Astro Boy

Cyborg 009:n robottisotilaiden ja Tezukan Astro Boyn Pluton yhtäläisyyksiä on vaikea olla huomaamatta.

Mainokset
Kategoria(t): actionmanga, mangan historia, scifi ja fantasia, shounen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.