Ataru meets Kamen Rider meets Äänetön kevät

Shotaro Ishinomori: Inazuman

Shotaro Ishinomori: Inazuman

SHOTARO Ishinomorin manga Inazuman on aika vekkuli sekoitus supersankarisarjakuvaa ja komediaa himokkaasta lukiolaispojasta. Vähän niin kuin Urusei yatsuran Ataru olisi joutunut Kamen Riderin rooliin. Siinä on myös aimo annos ympäristötietoisuutta. Ette ehkä usko, mutta yhdistelmä toimii loistavasti.

Sarjakuvakauppa Comixology jatkaa Shotaro Ishinomorin klassikoiden julkaisemista englanniksi netissä. Nyt on saatavilla myös kahden ensimmäisen pokkarin verran supersankarikomediaa nimeltä Inazuman. Mangasarja ilmestyi Japanissa Shounen Sunday -lehdessä vuosina 1973-1974.

Inazumanin hahmo syntyi alun perin animen päähenkilöksi. Animesarja kuitenkin peruttiin, ja sen sijaan päätettiin tehdä tokusatsu, elävin näyttelijöin toteutettu supersankariseikkailu.

Uudelle tokusatsulle oli tilausta vuonna 1973. Ishinomorin supersuositun Kamen Riderin ensimmäinen kausi ja muutama muukin suosittu tokusatsu oli juuri päättynyt. Jos haluat tietää lisää Inazuman-tokusatsusta, kannattaa lukea Igadevilin mainio artikkeli.

Tarinan mangaversio alkoi televisiosarjan ollessa vielä kehitteillä, ja niinpä televisiosarja ja manga erkanivat aika kauaksi toisistaan. Se on hyvä asia. Manga ei yhtään tunnu tv-tuotannon kylkiäiseltä. Se kantaa tanakasti omilla ansioillaan.

Jopa päähenkilö on vaihtunut. Tokusatsussa Inazuman on siviilissä yliopisto-opiskelija Goro Waseda. Mangassa Inazumanin alter ego on lukiolaispoika Saburo Kazeda. Sama hahmo esiintyi jo aikaisemmin Ishinomorin mangassa Mutant Sabu, jota muuten suomalainen Amimaru julkaisee käännöksenä.

Sankarin nimi on sekoitus japania ja englantia. Japanin sana inazuma tarkoittaa ”salama”. Siitä on jatkettu englannin sanaan man, joka ”perinteisesti” kuuluu supersankareiden nimiin.

Shotaro Ishinomori: Inazuman

Inazuman tuottaa valtavilla psyykkisillä voimillaan sähköenergiaa. Ulkoisesti hahmo muistuttaa siivetöntä yöperhosta.

INAZUMAN saattaa olla Japanin Samppa Salama (joka Flash Gordoninakin tunnetaan), mutta hän on aika kaukana amerikkalaisista supersankareista. Hän ei edes ole kovin tyypillinen japanilainen supersankari.

Saburo Kazeda on lukiolaispoika, jolla menee aika hyvin naapurin tytön Miyon kanssa. Siitäkin huolimatta, että Miyon on välillä vaikea sietää Sabu-chanin intoa nostella hameenhelmoja, kiskoa pikkupöksyjä ja lähteä yhtäkkiä toisten tyttöjen perään. Saburon koulumenestys on loistava, eikä hän häviä tappelussakaan.

Vaikka Saburo on pelle ja pervertti, pohjimmiltaan hän on kunnon poika. Hän ei jätä naista pulaan eikä (ainakaan helpolla) kallistu pahan puolelle. Kun hänestä sukeutuu supersankari, hän myös suosiolla kantaa vastuunsa ihmiskuntaa kohtaan.

Eräänä päivänä koulumatkalla Saburo kohtaa vaalean ulkomaalaistytön nimeltä Leona. Leona saa esiin Saburon mielessä piilevät valtavat psyykkiset voimat. Leonan painostuksen edessä Saburo suojautuu ensin koteloksi, sitten kuoriutuu perhoseksi: Hänestä putkahtaa esiin supersankari Inazuman.

Leona paljastaa myös Saburolle julman sodan, jota tavallisten ihmisten näkymättömissä käydään maailman kohtalosta. Salaperäisen Banban johdolla voimakkaat psyykikot ovat kaappaamassa maailmaa itselleen. Heidän mielesstään tavalliset ihmiset ovat auttamattomasti jälkeen jääneitä ja liikaa lisääntyviä apinoita, jotka pitää tuhota. Banban joukkoja vastaan taistelee Banban veli Sarha, jonka ”nuorisoliittoon” myös Leona kuuluu.

Tarinan edetessä paljastuu raskaita asioita Saburon lapsuudesta. Myös se, että pojan biologinen äiti kuuluu Banban joukkoihin. Eikä enää olekaan yhtä itsestäänselvää, kumpi puoli on hyvä ja kumpi paha.

Shotaro Ishinomori: Inazuman

Psyykkisiä voimia käytetään tietenkin myös tyttöjen riisumiseen.

MANGA vaihtelee tyylilajiaan tilanteiden mukaan. Ishinomorin piirtämät taistelukohtaukset sähköisine myrskyineen ovat loistavia. Ruudutus on ajoittain elokuvamaisempaa kuin mangan elokuvamaisuuden ”keksineellä” Osamu Tezukalla.

Lukiokomediakohtaukset ovat niin tutun oloisia, että epäilen niiden innoittaneet vuosikymmentä myöhemmin Rumiko Takahashia Urusei yatsuran luomisessa. Jotain on periytynyt ehkä myös Izumi Matsumoton sarjaan Kimagure Orange Road.

Kun Banban joukkoihin liittyneet lukiolaispojat taistelevat Saburoa vastaan, manga muuttuu yhtäkkiä samuraitarinaksi. Ishinomori tekee vakuuttavan version perinteisestä kohtauksesta, jossa kaksi soturia syöksyvät toisiaan vastaan, pysähtyvät – ja vain toinen on enää elossa. Vertailukohtia voi hakea vaikkapa Sanpei Shiraton tai Kazuo Koiken tuotannosta.

Pitkin tarinaa Ishinomori käyttää taitavasti takautumia jännityksen ylläpitämiseen. Esimerkiksi Saburon ja Leonan ensi kohtaamisesta kerrotaan vain osa ensimmäisellä kerralla. Loput paljastetaan pala kerrallaan, kun taustatietoja tarvitaan seuraavien kohtausten ymmärtämiseen.

Saburon kumppaniksi liittyvä naapurin koira on tuttu sekin. Hachigoro muistuttaa lähes erehdyttävästi amerikkalaista salapoliisikoiraa Scooby-Doota, jonka Joe Ruby ja Ken Spears olivat luoneet vain muutamaa vuotta ennen Inazumania. Telepaattisesti Saburon kanssa keskusteleva Hachigoro auttaa supersankarin monesta pulasta, välillä tahtomattaankin.

Shotaro Ishinomori: Inazuman

Shotaro Ishinomori piirsi hienoja taistelukohtauksia. Tässä vastustaja käyttää ninjojen monistustekniikkaa.

KUN Ishinomori teki Inazumania, Japanissa oli vielä suhteellisen tuoreessa muistissa Minamatan tauti. Hermostosairauden aiheutti Chisson tehtaalta mereen päästetty metyylielohopea, joka päätyi kalojen kautta ihmisiin. Pahimmillaan koomaan ja kuolemaan johtavaan tautiin sairastui tuhansia japanilaisia.

Muutenkin elettiin ympäristötietoista 1970-lukua. Niinpä suurilla ympäristöongelmilla on tärkeä sivurooli Inazuman-mangassa.

Pahikset tuhoavat ihmiskuntaa muun muassa hypnotisoimalla teollisuusjohtajia päästämään myrkyllisiä jätteitä vesistöihin. (Haiskahtaako tässä hienoista puolustelua – eiväthän teollisuusjohtajat muuten, mutta kun heidät on hypnotisoitu?)

Kun Saburoa värvätään niin Banban kuin Sarhankin puolelle, Saburo joutuu myös kohtaamaan maapallon todellisuutta. Ihmiset lisääntyvät kuin rotat, minkä vuoksi energia, ruoka ja kaikki luonnonvarat ovat käymässä vähiin.

Ihmisten aiheuttaman rasituksen lisäksi maapallo on tarinassa kulkemassa kohti pientä jääkautta. Valtava ihmismäärä joutuu yhä enemmän turvautumaan teollisuuteen, ja maailman saastuminen kiihtyy entisestään.

Ovatko Banban joukot sittenkin oikeassa – onko ihmisten hävittäminen ainoa keino maailman pelastamiseksi? Siitä sitten luiskahdetaankin Nostradamuksen ennustuksiin maailmanlopusta.

Mainokset
Kategoria(t): actionmanga, komediamanga, scifi ja fantasia, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s