Minullapa on pitempi pyssy

Seiuchiroh Todono: Eleven Soul

Seiuchiroh Todono: Eleven Soul

VAHVASTI mecha-vetoinen mangasarja Eleven Soul näyttää purevan hyvin kohdeyleisöönsä. Minua tämä enemmän amerikkalaista sotasarjaa kuin mangaa muistuttava sarjakuva ei oikein vakuuttanut. Kun väkivalta on ainoa ratkaisu, ollaan alusta asti hakoteillä.

Eleven Soul ei (kuten ei juuri mikään muukaan mangasarja) ole kokonaan yhtä yksittäistä lajityyppiä. Sen näkyvimpiä aineksia ovat väkivalta, sotakoneet ja aseet. Sen lisäksi siinä on ihmissuhdedraamaa, romantiikkaa, kovaa scifiä ja koulupoikakomediaa. Tärkein kohderyhmä on kai shounen, teini-ikäiset pojat.

Seiuchiroh Todonon kuvittama ja käsikirjoittama Eleven Soul (イレブンソウル) on juuri alkanut ilmestyä englanniksi käännettynä JMangan sivustolla. Englanniksi on saatavilla vasta ensimmäinen pokkari. Seiuchiroh Todono muuten itse romanisoi etunimensä tuolla tavalla, joten minäkin käytän sama muotoa.

Japanissa sarja on ilmestynyt vuodesta 2006 alkaen Comic Blade -lehdessä. Tarina on siis jo varsin pitkällä, ja se jatkuu edelleen. Sarjasta on Japanissa koottu kolmetoista pokkaria, joista uusin valmistui tämän vuoden elokuussa. Tämä esittely perustuu yksinomaan englanniksi käännettyyn ensimmäiseen pokkariin, joten asioita saattaa mennä kokonaisuuden kannalta pieleen.

Sarjasta on myös pätkä luvatonta fanikäännöstä. Se alkoi yllättäen tämän vuoden alussa ja päättyi yhtä yllättäen kolmen luvun jälkeen toukokuussa. Silloin ei JMangan englanninkielinen julkaisu varmaankaan voinut vielä olla tiedossa, joten se tuskin katkaisi käännöstä. Ehkä syynä sitten oli mangan hyvin suuri tekstimäärä, joka tekee siitä poikkeuksellisen työlään käännettävän.

Sarjan nouseminen länsimaiseen tietoisuuteen juuri tänä vuonna on minusta hieman hämmentävää. Sarja on sentään jo kuusi vuotta vanha. Siitä ei tietääkseni ole vireillä animea, eikä tekijä tietääkseni ole saanut mainittavaa mainetta millään muilla teoksillaan.

Seiuchiroh Todono: Eleven Soul

Muuan Eleven Soulin hirviö muistuttaa aika tavalla Alienia.

ELEVEN Soulissa eletään vuotta 2051. Ihmiskunta kohtaa historiansa vakavimman uhkan. Kymmenen vuotta sitten laboratoriosta on karannut geenimuunnos, joka kykenee itse korjaamaan omia virheitään. Tämä geenimuunnos johtaa itseään jatkuvasti kehittävien olentojen, shaharien, syntyyn. Päivä päivältä voimistuvat shaharit alkavat järjestelmällisesti tuhota ihmiskuntaa.

Eleven Soulissa on toteutunut unelma, joka ilmeisesti oikeastikin on aika monella japanilaisella: Japani on päässyt perustamaan oman vahvan armeijansa. Sen toteutumiseen tarvittiin Yhdysvaltojen ja koko Amerikan mantereen menettäminen vihollisille. (Tosin onhan tosielämässä Japanilla jo nyt varsin vahva armeija – sitä vain nimitetään itsepuolustusvoimiksi.)

Kun shaharit valtasivat Amerikan mantereen, Japani päätti perustaa Samuraijoukot, sotilaallisen kokonaisuuden joka kattaa niin ilma- kuin maa- ja merivoimatkin. Samuraijoukoilla on käytettävissään kaikki uusin tekniikka ja lähes rajaton rahoitus. Niillä on yksi tavoite: Voittaa epätoivoinen kamppailu shahareita vastaan.

Eleven Soul tapahtuu ainakin aluksi Samuraijoukkojen pienten eliittiyksiköiden koulutuskeskuksessa. Siellä koulutetaan neurologisesti muunneltuja nuoria. Heidän kykynsä riittävät ohjaamaan mechoja, robottimaisia kuoria jotka tekevät heistä väkivahjoja taistelukoneita.

Osa sotilaista on oikeastaan lapsia, nuorimmat 14-vuotiaita. Kouluttajina on kokeneita sotilaita, joista useimmilla on hyvin särmikkäät persoonallisuudet.

Seiuchiroh Todono: Eleven Soul

Eleven Soul on monilla sivuillaan hyvin epäjapanilaista tekstierämaata.

MANGAN ensimmäisessä osassa esitellään suuri joukko ihmisiä monesta eri yksiköistä. Monet heistä ovat niin samankaltaisia ja samannäköisiä, että lukijan on turha yrittääkään erotella heitä toisistaan.

Varsinaisia päähenkilöitä on kuitenkin vain kaksi, viimeksi koulutuskeskukseen tulleet 16-vuotiaat rekryytit Takemichi Tsukahara ja Iroha Tsukumo. Ulkonäöltään he ovat kuin kaksoset ja selvästi muista henkilöistä poikkeavia. Heillä on jopa shounenin perusvaatimuksiin kuuluva piikkitukka. Takemichin ja Irohan yhdennäköisyydellä täytyy olla jokin tarkoitus, mutta sitä ei selitetä ainakaan vielä ensimmäisessä osassa.

Tarinan jännitteen muodostavat kaksi mysteeriä, joita lähdetään hitaasti kuorimaan. Ensimmäinen on Irohan ailahteleva persoonallisuus. Tyttö ei voi sietää heikkoja ihmisiä. Hän on hyvin äkkipikainen ja rajusti väkivaltainen. Toisaalta hänellä on myös hoivaava ja välittävä puoli. Irohan käytökselle on jokin syy hänen perhetaustassaan.

Toinen mysteeri on, miksi Takemichi ylipäätään on erikoisjoukoissa. Hän on fyysisesti heikko ja kömpelö. Hänestä ei ole edes ensimmäisiin kuntoharjoituksiin, vaikka hän pian alkaakin kehittyä. On kuitenkin olemassa jokin syy, miksi johto on ehdottomasti vaatinut hänen sijoittamistaan tähän yksikköön. Sillä on ehkä jotain tekemistä Takemichin poikkeuksellisen tarkkojen aistien kanssa.

Irohan ja Takemichin välillä on myös eroottista jännitettä, vaikka julkisesti Iroha pitää Takemichia täysin kelvottomana.

Seiuchiroh Todono: Eleven Soul

Tahallaan huonosti piirretyt chibikohtaukset eivät oikein istu muuten tosissaan tehtyyn sarjakuvaan.

ELEVEN Soul on saanut japanilaisilta lukijoilta hyviä arvosanoja; esimerkiksi Amazonin asiakkailta pokkareille on herunut yleensä neljä tai viisi tähteä. Myös fanikäänöksen saama keskiarvo Baka-Updates Mangassa on yli kahdeksan.

Robottimaisine taisteluhaarniskoineen ja muine sotakoneineen Eleven Soul kulkee Neon Genesis Evangelionin ja Masamune Shirow’n mangojen jalanjälkiä. Sodanjohtoa ja sotilaiden koulutusta esittävät kohtaukset ovat taas tyyliltään hyvin lähellä sitä, miten lännessä kuvataan toista maailmansotaa.

Masamune Shirow’sta muistuttaa myös mangan suurin heikkous: Suuri selittävän tekstin määrä, joka uuvuttaa innostuneimmankin lukijan. Vaikka sanattomat taistelukohtaukset tuovat vaihtelua, tekstiä on silti paljon liikaa.

Taisteluita käydään niin varsinaista vihollista vastaan kuin nahistelevien koulutettavien keskenkin. Enimmäkseen taistelukohtaukset ovat enemmän tahattoman koomisia kuin dramaattisia. Vakuuttavuutta on haettu myös välisivuilla olevilla siteerauksilla Vanhasta testamentista sekä Machiavellin, Musashi Miyamoton, Sun Tzun sun muiden klassisista kirjoituksista.

Sotilaiden taisteluvarustusten tekniikkaa esitellään oikeasti vakuuttavasti, samoin vihollisen syntytarinaa. Ne ovat mahdottomia, mutta tarinan sisäisesti uskottavia. Todono on selvästi innostunut hienoista hiilikuitulihaksista ja robottihaarniskoiden neurologisesta ohjauksesta, jopa sille rajalle asti että hän unohtaa lukijoiden kestokyvyn.

Yhteiskuntaelämän, saati sodankäynnin, oppikirjaksi Eleven Soulista ei ole. Sen tärkein opetus (ainakin ensimmäisen pokkarin perusteella) on, että väkivalta on ainoa ratkaisu ongelmiin. Jos et ole tarpeeksi vahva, nopea ja taitava rajuun väkivaltaan, et edes pääse mukaan yrittämään selviytyä – puhumattakaan siitä että jäisit eloon.

Mainokset
Kategoria(t): actionmanga, scifi ja fantasia, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s