Viskilonkeroita

JAPANILAISET tekevät monia laadukkaita viskejä omalla maaperällään, mutta Japanin juomateollisuudella on myös lonkeroita syvällä länsimaisten viskien valmistuksessa. Jopa G-mies Jerry Cottonin lempijuoma on tavallaan japanilaista.

Suoran toiminnan mieheksi Jerry Cotton suosii aika pehmeää ja sivistynyttä, suorastaan naisellista juomaa. Sellaiseksi ainakin kuvaillaan Neljän Ruusun Bourbonia, jolla on kotimaassaan ollut ikävän huono maine. Kuten moni muukin mies, myös Jerry on todennut että bourbonia on helpompi lähestyä kuin naisia.

Bourbonhan eroaa (muista) viskeistä sikäli, että yli puolet siihen käytetystä viljasta on maissia. Toisin kuin perinteiset Skotlannin ja Irlannin viskit, bourbon kypsytetään uusissa tynnyreissä.

Four Roses on tehnyt Neljän Ruusun Bourbonia Kentuckyssä Yhdysvalloissa jo 1900-luvun vaihteesta asti. Lawrenceburgin tislaamo on 18 miljoonan litran tuotantokapasiteetillaan pieni Yhdysvaltojen mittakaavassa, mutta suurempi kuin esimerkiksi yksikään Skotlannin tai Irlannin tislaamo.

Paul Jones Juniorin perustama Four Roses ei kuitenkaan enää aikoihin ollut yhdysvaltalaisessa omistuksessa. Vuonna 1943 sen osti kanadalainen Seagram. Siltä yhtiön ja tavaramerkin osti puolestaan japanilainen panimojätti Kirin vuonna 2002.

Vaikka Four Roses Kentucky Straight Bourbonia myytiin kotimaassaan paljon, Seagram päätti vetää sen pois Yhdysvaltojen markkinoilta ja tarjota amerikkalaisille sekoiteviskejä. Nyt japanilaiset omistajat ovat alkaneet vallata markkinoita takaisin.

Sikäli kuin tietolähteistä voi päätellä, japanilaiset ovat kohdelleet Neljää Ruusua syvällä kunnioituksella. Amerikkalaiset tislaajamestarit jatkavat työtään, yhtiö on keskittynyt bourboniin ja maine on noussut. Neljää Ruusua on viety paljon etenkin Eurooppaan ja Japaniin, ja nyt se on alkanut taas maistua amerikkalaisillekin.

SKOTLANNISSA japanilaisessa omistuksessa on Ben Nevis Distillery, jonka Japanissa erinomaisia viskejä valmistava Nikka Whisky Distilling Company osti vuonna 1989. Sitä ennen vuonna 1825 perustettu tislaamo ehti olla moneen kertaan taloudellisissa vaikeuksissa ja suljettunakin.

Osa Ben Nevisin tuotannosta viedään raakatisleenä Japaniin Nikkan omien sekoiteviskien ainekseksi, osa kypsytetään ja pullotetaan Skotlannissa. Ylämaalaisen Ben Nevisin tärkein oma tuote on kymmenvuotias mallasviski. Japanissa Nikkan nimekkäimpiä tuotemerkkejä ovat Yoichi ja Miyagikyo.

Japanilainen viskijätti Suntory osti vuonna 1985 ensin 35 prosentin omistuksen Morrison Bowmorena tunnetusta yhtiöstä. Kahdeksan vuotta myöhemmin Suntory hankki täyden määräysvallan yhtiöön. Tässä paketissa Suntory sai haltuunsa kolme merkittävää skotlantilaista tislaamoa: ylämaalaisen Glengariochin, islaylaisen Bowmoren ja Alamaalla toimivan Auchentoshanin.

Glengarioch ja Bowmore kuuluvat Skotlannin vanhimpiin tislaamoihin. Glengarioch on perustettu 1797, Islayn vanhin laillistettu tislaamo Bowmore jo vuonna 1779. Tislaamon nimi on Glengarioch, mutta sen mallasviski on nimeltään Glen Garioch. Auchentoshanin erikoisuus on kolmeen kertaan tislattu mallasviski, joka on erityisen suosittu Venäjällä.

Kaikissa näissä yhtiöissä japanilaiset omistajat ovat vaalineet ja kehittäneet perinteikkäitä tuotteita. Japanissa Suntory omistaa maan suurimman tislaamon Yamazakin sekä Hakushun. Muita sen tuotemerkkejä ovat Hibiki, Torys ja Kakubin.

Toki viskimarkkinoilla hyörivät monet muutkin kuin japanilaiset. Laajimpia omistuksia eri puolilla maailmaa taitaa olla monikansallisella Diageolla, jonka tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Johnnie Walker, Bushmills, J&B, Lagavulin, Talisker ja Buchanan’s, sekä muissa juomissa Guinness, Bailey’s, Smirnoff… Skotlannin suurin mallasviskitislaamo on Diageon omistama Roseisle, joka rakennettiin vuosina 2007-2009.

(Tärkein tietolähde: Gavin D. Smith & Dominic Roskrow: Suuri viskikirja, Readme.fi 2012)

 

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kulttuuri. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Viskilonkeroita

  1. Petri Salonen sanoo:

    Tuo lopussa mainittu Diageo, vaikka onkin kuten sanot monikansallinen, on virallisesti englantilainen ja pitää edelleen pääkonttoriaan Lontoossa (vrt. Nokia).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.