Odotettavissa vuonna 2013, osa 2

Shigeru Mizuki: Kitaro

Shigeru Mizukin Kitaro-tarinoissa ihmiset ja kummitukset kohtaavat muun muassa baseballin merkeissä.

VUONNA 2013 englanniksi käännettävän mangan joukossa on muutamia vanhoja helmiä. Shigeru Mizukin klassikoista klassikoin Kitaro on tulossa Drawn & Quarterlyltä heti tammikuussa. Joukkorahoitusta hankkinut DMP lupaa vuoden mittaan peräti kolme Osamu Tezukan teosta.

Minulle vuoden tällä tietämällä mieleisin mangakäännös on Shigeru Mizukin Kitaro (Gegege no Kitarou), jonka Drawn & Quarterly julkaisee tammikuussa. Kyseessä on sentään iäkkään mangamestarin kaikkein tunnetuin ja vaikutusvaltaisin teos, jopa merkittävämpi kuin viime vuonna englanniksi julkaistu NonNonBa.

Kitaro on hautausmaalla syntynyt kummituspoika. Hänen äitinsä on kuollut, ja isästä on jäljellä pelkkä silmämuna. Jo 1950-luvun lopulla alkaneet Kitaron seikkailut ovat lämpimiä ja hauskoja tarinoita, joissa Kitaro usein toimii välittäjänä ihmisten ja youkaiden maailmoiden välillä. Tämän Japanissa luultavasti kaikkein tunnetuimman mangahahmon seikkailuista on vuosikymmenten varrella tehty myös lukuisia televisiosarjoja ja elokuvia.

Tämä on Kitaron melkein ensimmäinen esittäytyminen englanniksi. Vuonna 2002 Kodansha julkaisi muutamia Kitaron seikkailuja kaksikielisessä Bilingual-sarjassaan, jossa tekstit ovat sekä japaniksi että englanniksi. Drawn & Quarterlyn valikoimassa on ilmeisesti enimmäkseen tarinoita, jotka eivät olleet mukana kaksikielisessä painoksessa.

Mangaa pääsee maistamaan Drawn & Quarterlyn verkkosivuilla.

Osamu Tezuka: Triton of the Sea

Osamu Tezuka: Triton of the Sea

DIGITAL Manga Publishing onnistui viime vuonna hyvin saamaan Kickstarterissa joukkorahoitusta Osamu Tezukan Barbaran kääntämiseen. Niinpä yhtiö käynnisti Kickstarter-kampanjan myös Unicon kääntämiseksi. Työlle tavoiteltiin 20 500 dollarin pottia.

DMP kuitenkin lupasi, että jos summa kasvaa 47 000 dollariin, yhtiö julkaisee Unicon lisäksi myös Atomcatin ja Tritonin. Keräys tuotti lähes 50 000 dollaria, ja julkaisuluetteloiden perusteella näyttää siltä että DMP aikoo pitää lupauksensa.

Maalis-huhtikuussa ilmestyvä Unico (Yuniko, 1976-1979) on herttainen tarina pienestä onnea tuottavasta yksisarvisesta, jonka kauneuden jumalatar Venus määrää karkotettavaksi jumalten vuorelta. Yksisarvinen kiertää pitkän matkan maailmassa. Se oppii samalla paljon ihmisistä ja ystävyydestä. Manga ilmeisesti julkaistaan poikkeuksellisesti kokonaan värillisenä.

Heinäkuussa on luvassa ensimmäinen osa Tezukan klassista meriseikkailua Triton of the Sea (Umi no Toriton, 1969-1971). Meressä syntynyt mutta myrskyn nyky-Tokioon heittämä nuori Triton lähtee etsimään alkuperäänsä yhdessä delfiiniystävänsä Lukan kanssa. Triton of the Sea julkaistaan kahdessa osassa.

Atomcat (Atomu kyatto, 1986-1987) on kertomus koulukiusatusta Tsugiosta, joka ottaa hoiviinsa hylätyn kissanpennun. Hän nimeää kissan suosikkisankarinsa, Tezukan sarjakuvien Tetsuwan Atomun (Astro Boy) mukaan. Yllättäen paljastuu, että kissa osaa puhua – ja sillä on supervoimia. Yhdessä poika ja kissa ryhtyvät taisteluun hyvän puolesta, mutta usein kissa aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Näytesivuja teoksista on esillä DMP:n Kickstarter-sivulla.

JA VIELÄ yksi historiallinen tapaus. Hyvin kiehtovalta vaikuttaa Last of the Mohicans, James Fenimore Cooperin klassikkokirjaan perustuva manga, josta Shigeru Sugiura teki kaksi versiota vuosina 1953 ja 1974. PictureBoxin huhtikuussa julkaistavan englanninkielisen laitoksen on toimittanut Ryan Holmberg.

Teos avaa PictureBoxin uuden julkaisusarjan Ten Cent Manga. Sarja keskittyy toisen maailmansodan jälkeisiin Japanissa suuren suosion saavuttaneisiin mangoihin.

Shigeru Sugiura (1908-2000) oli Norakuro-koiran isän Suiho Tagawan oppilas, joka ihastutti lapsia komediamangoillaan heti sodan jälkeen. 1950-luvulta lähtien hän siirtyi piirtämään surrealistista sarjakuvaa aikuisille.

Takehiko Inoue: Pepita

Takehiko Inoue: Pepita

TAITEEN ystäville on tänä vuonna luvassa englanniksi ainakin pari kiinnostavalta vaikuttavaa kirjaa, joilla on yhteyksiä mangaan ja animeen.

Ensimmäinen niistä tulee Dark Horselta helmikuussa. Kuvataiteen ohella muun muassa peliteollisuudessa (Final Fantasy, Vampire Hunger D) ansioitunut Yoshitaka Amano on kirjoittanut aasialaisiin legendoihin pohjaavan romaanin Deva Zan, jonka hän on itse myös kuvittanut.

Maailmankaikkeutta suojelevat kaksitoista soturia, Juuni Jinshou, ovat kadonneet. Pimeyden voimia vastassa seisoo vain yksinäinen muistinsa menettänyt samurai Deva Zan, jonka on käytävä taisteluun pimeää vastaan.

Toinen silmiin osunut mielenkiintoisen näköinen taidekirja on Slam Dunkista ja Vagabondista tutun Takehiko Inouen Pepita: Takehiko Inoue Meets Gaudi, jonka VizMedia julkaisee huhtikuussa. Luvassa on komeasti kuvitettu matkakertomus Kataloniasta, jossa mangataiteilija perehtyy maineikkaan arkkitehdin Antoni Gaudin elämäntyöhön.

Tietokirjoista voisi manita vaikkapa Helen McCarthyn pienen oppaan A Brief History of Manga, jonka Ilex Gift aikoo julkaista syyskuussa 2013.

TÄSSÄ listana vielä muutamia vuonna 2013 englanniksi käännettäviä mangoja, jotka saattavat kiinnostaa:

Clamp: Tokyo Babylon Omnibus (Dark Horse, maaliskuu)
Ken Akamatsu: Negiho (Kodansha, huhtikuu)
Mizuki Sakakibara & Masakazu Katzura: Tiger & Bunny (VizMedia, huhtikuu)
Taiyo Matsumoto: Sunny (VizMedia, toukokuu)
Junya Inoue: BTOOOM! (Yen Press, toukokuu)
Kuroe Mura: Puella Magi Oriko Magica (Yen Press, toukokuu)
Masaki Hiramatsu & Takashi Tensugi: Puella Magi Kazumi Magica (Yen Press, toukokuu)
Akira Toriyama: Dragon Ball 3-in-1 Edition (VizMedia, kesäkuu)
Kakifly: K-On! College (Yen Press, heinäkuu)
Kazuo Koike & Goseki Kojima: Lone Wolf and Cub Omnibus (Dark Horse, heinäkuu)
Suehiro Maruo: Strange Tale of Panorama Island (Last Gasp, heinäkuu?)
Junko Mizuno: Little Fluffy Gigolo Pelu 2 (Last Gasp, heinäkuu)

OTETAAN lopuksi vielä yksi mangasarja, joka olisi kiva saada jollakin länsimaisella kielellä, mieluiten tietenkin brittienglanniksi. Tietääkseni kukaan ei ole sitä ainakaan vielä luvannut. Nimittäin vallan hauskalta vaikuttaa Tetsuo Fujiin ja Kaiji Kawaguchin vastikään loppuun päässyt sarja Boku ha Biitoruzu (We Are the Beatles).

Tarina kertoo japanilaisesta Beatles-coverbändistä, joka päätyy aikasiirtymän kautta 1960-luvun alkuun. Bändillä on yhtäkkiä hallussaan tuoreita hittejä, joita kukaan ei ole vielä kuullut. Ehkäpä he lopulta pääsevät myös tapaamaan oikeat Beatlesit.

Kategoria(t): Osamu Tezuka, uutiset Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.