Off topic: Lyhyestä ei niin kaunis

TWITTERNOVELLI yrittää koota tarinan hyvin vähistä aineksista. – Tämä postaus ei liity mitenkään Japaniin. Jos ei kiinnosta, en pahastu.

Olen viime aikoina omaksi ilokseni kirjoitellut twitternovelleja. Twitterin tilarajoitusten mukaisesti niissä on tavoitteena mahduttaa kokonainen tarina 140 merkkiin – tai oikeastaan 123 merkkiin, sillä itse kertomuksen lisäksi mukaan pitäisi mahtua vielä hashtag #twitternovellit.

Omia twiternovellejani kirjoittaessani olen pohtinut muun muassa sitä, mitä kaikkea voi jättää pois ilman että tarina muuttuu käsittämättömäksi. Itse asiassa tavoite on samankaltainen kuin haikua kirjoitettaessa: kuvata todellisuus sellaisenaan muutamalla sanalla. Olen myös pyrkinyt dramaattisen kuvaamiseen mahdollisimman lakonisesti ja synkän kuvaamiseen ilman tehokeinoja.

Olisin kiitollinen, jos saisin näistä kommentteja. Mikä toimii ja mikä ei toimi? Mitä kaikkea parannettavaa löytyy? Onko tässä ylipäätään mitään järkeä?

Olen julkaissut nämä tarinat aiemmin Twitterissä ja Facebookissa.

Rakkautta on

1. Pikku riidoista huolimatta Pirjo rakasti miestään. Hän järjesti palat nätisti ja pyyhki veitsen ennen kuin soitti poliisin.

2. Kermajärvessä oli jäätä melkein viisi senttiä, mutta mies hulahti läpi. Nuorikon kukkotaikina odotti turhaan kyrmyniskoja.

3. Ystävät sanoivat häntä Liekkihotellin Liljaksi, jos saivat siivua tai muuta. Tammikuun yönä hän muuttui ihanan valkoiseksi.

Tien päällä

4. Kalervon kitkarenkaat olivat sileät, mutta hän veti hermosavut ja jatkoi matkaa. Tyttö ajoi lopun ikäänsä sähköpyörätuolia.

5. Lumi pöllysi, autoradiosta valui Glenn Milleriä. Miettimättä Martti päätti sujauttaa öljyrekan ohi. Hän melkein onnistui.

6. Nainen juoksuttaa lasta ja vaunuja pyryssä pysäkille. Ivalon terveyskeskukseen on 83 kilometriä. Bussi tulee taas huomenna.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

7. Sokea viha oli väkijoukon pienin yhteinen kivittäjä. Kuulustelussa kukaan ei muista syytä. Kuolleiden lukumäärä elää vielä.

8. Peräpukamat tekivät presidentistä kärttyisän. Metropolista tuli hetkessä nekropolis. Pamausta muisteltiin miljoona vuotta.

9. Monikurttuulinen Suomi murehtii kulmat kurtussa monikurttuulisuustaan. Epäluulisuus tuottaa herkästi pahantuulisuusta.

Mitä mies ei kestä

10. Jorman äidin syöpälääkkeet purivat hyvin kankkuseen. Mikä täten ystävällisenä kutsuna molempien läheisille ilmoitetaan.

11. Nilsiäläiselle pienviljelijälle tukipaperisota oli hepreaa. Naudat ynisivät hyväksyvästi, kun mies vetäytyi navetan orteen.

12. Avoerokki sai lapset. Mies teki viimeisen ratkaisun keskellä Joutsensiltaa. Veturinkuljettaja kävi terapiassa monta vuotta.

13. Mörkö murjotti hylätyn kodan tulikuopassa. Naisen muisto oli jo haalistunut. Harvoista ohikulkijoista jäi vain kalutut luut.

Iloa eläimiin

14. Naarismuassa naata naatti naariin nuattia. Narttukoera narraatti naavan naesväjelle. Naesväk nujus naavan navettaan.

15. Lohkiärme lentee looskutti Kuopijon ylj. Tuomijokirkkoo sytyttelj, mutta ee peijakas palanu. Immeesille ee tehny mittää.

16. Muurahaiskarhu ei pidä muurahaisista. Pizza maistuisi, ja kebab tuoksuu taivaalliselta. Mutta mitenkäs sellaisella kärsällä.

17. Rotta piti lehmistä. Se jakoi hyvien ihmisten tuomat korput Ammun kanssa. Yhdessä ne kellahtivat pehkuihin, enää nousematta.

Elämän iloa

18. Mies terästäytyy ja käärii punaiset hihansa. Urakkahomma ei kuhnimisesta kummene. Tuttu kierros: kaikki maailman lapset.

19. Mummot vertaavat saaliita K-kaupan tuulikaapissa. Toinen haki jo kolmesti tarjous-Mokkaa. Kassa yrittää pysytellä vakavana.

20. Mies työntää nenänsä syvälle lasiin. Naamalle nousee irstas hymy. Tullamoren kastetta ei jäillä turmella.

Vanhassa vara

21. Vanhan naisen ainoa ystävä oli harmaa kissa. Harmaan kissan ainoa ystävä oli joku ihan muu. Sitä vanha nainen ei tiennyt.

22. Lapset ovat jo aikuisia, äiti ja isä kai enkeleitä. Pelastusarmeijan huopa tuo joulun Airin mörskään Muuruveden korvessa.

23. Yhtenä iltana kuolema korjasi heidät pois. Eivät he sitä pahakseen panneet. Oikeastaan he olivat vähän kiitollisiakin.

24. Muistista voi melkein kaivaa pullan tuoksun. Kylmä kyynel vierii ylähuuleen asti. Kynttilä piirtää pienen aukon pakkaseen.

Mainokset
Kategoria(t): off topic, omat tuotokset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Off topic: Lyhyestä ei niin kaunis

 1. eija sarastamo sanoo:

  Kyllä nää on myös meidän muiden iloksi. Erityisesti 10. iskee yllättävydellään suoraan naurusuoneen. Kiitos!

 2. Holle sanoo:

  10. ja 11. ovat jääneet mieleen ja tietysti 18. Kaikki on tullut mielenkiinnolla luettua Twitterissä.
  Sarjakuvastripeissä tuo tiivistäminen on usein välttämätöntä ja vie pidemmän aikaa kuin itse piirtäminen.

 3. Jaana Korhonen-Mäntynenä sanoo:

  Jee, nyt nämä on oikeasti julkaistu! Kiitos, Veli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.