Usko, toivo ja kuolema

Moto Hagio: The Heart of Thomas

Moto Hagio: The Heart of Thomas

JOS Moto Hagion manga The Heart of Thomas ei olisi niin tuskantäyteinen, se olisi hieno satu kauniista pojista ja poikarakkaudesta. Sellaisenaan se on yksi modernin japanilaisen sarjakuvan suurista mestariteoksista.

Moto Hagion (1949- ) manga The Heart of Thomas (Tooma no shinzou) ilmestyi mutkallisten kehitysvaiheiden jälkeen vuonna 1974 Shueishan julkaisemassa Shoujo komikku -lehdessä. Mangan tarina pohjautuu osittain ranskalaisen Jean Delannoyn elokuvaan Les amitiés particulières (1964).

Lehti on suunnattu varsin nuorille tytöille, jotka eivät olleet mangan oikeaa kohdeyleisöä. Se näkyi sarjan aluksi nuivana vastaanottona. Kun oikea hieman varttuneempi kohderyhmä vähitellen löysi mangan, siitä tuli suuri hitti.

Nyt tuo shoujo-mangan klassikko on viimein saatu myös englanniksi, Fantagraphicsin muhkeana ja kovakantisena laitoksena, jonka on kääntänyt itse Matt Thorn. Thorn on myös kirjoittanut mangaan esipuheen, joka mainiosti valottaa tyttöjen mangan ja poikarakkausmangan kehitystä 1970-luvulla.

Moto Hagio kuuluu siihen mangataiteilijoiden joukkoon, josta käytetään nimitystä ”vuoden 24 kukkaryhmä” (hana no 24-nen gumi). Nuo naiset loivat tyttöjen mangan sellaisena kuin se sen jälkeen on tunnettu. Siihen asti mangaa piirsivät tytöillekin lähinnä keski-ikäiset miehet.

Ryhmän taiteilijat ovat syntyneet Japanin keisarisukuihin perustuvan ajanlaskun mukaan suurin piirtein vuonna Showa 24 eli meikäläisittäin 1949. He rynnistivät siihenastisesta valtavirrasta poikkeavilla teoksillaan julkisuuteen 1970-luvun alussa. Hagion lisäksi joukkoon kuuluvat muun muassa Keiko Takemiya, Yukari Ichijo, Yumiko Oshima ja Jun Morita.

Mangaan astuivat tuolloin mukaan oikeat tytöt ja naiset aitoine vihoineen, rakkauksineen, suruineen ja iloineen. Kadonnutta äitiään etsivien nyyhkivien pikkutyttöjen tilalle nousivat romantiikka, sukupuolisuus ja jopa seksi.

Paitsi nykyaikaisen shoujon, ryhmä synnytti myös nimellä shounen-ai tunnetun mangan lajin: miesten/poikien välisestä rakkaudesta kertovan mangan, jonka ensisijaisia lukijoita ovat naiset. Taiteilijasta riippuen tuo rakkaus voi olla aivan viitteellistä tai hyvinkin fyysistä. Moto Hagio kuuluu rakkauden ja tuskan herkkiin kuvaajiin.

Pari vuotta sitten Fantagraphics julkaisi niin ikään Matt Thornin käännöksenä kokoelman Moto Hagion lyhyitä mangatarinoita nimellä A Drunken Dream and Other Stories.

Moto Hagio: The Heart of Thomas

Sisäoppilaitoksen elämä on välillä riehakasta arkea, mutta sen alla elää synkkiä juonteita.

THE HEART of Thomas kertoo saksalaisesta Schlotterbachin sisäoppilaitoksesta. Aika on hieman epämääräinen, mutta tekniikasta ja pukeutumisesta päätellen eletään toisen maailmansodan jälkeistä aikaa, ehkäpä 1950-lukua. Saksalainen poikakoulu on vielä kurin ja nuhteettomuuden kotipesä, mutta oppilaiden elämässä tapahtuu paljon sellaistakin mikä ei kuulu opettajien maailmankuvaan.

Vaikka tarinassa on riehakkaita, mellastavia ja kepposiakin tekeviä poikia, The Heart of Thomas on hyvin vakava tarina. Tarina alkaa siitä, kun Schlotterbachin suosittu, kaunis ja älykäs oppilas Thomas Werner hyppää kuolemaan rautatien ylikulkusillalta. Vaikka koulu yrittää esittää tapauksen ikävänä onnettomuutena, kyseessä on itsemurha.

Ennen kuolemaansa Thomas on jättänyt tummatukkaiselle koulutoverilleen Julille viimeisen rakkauskirjeen. Juli on repinyt kaikki Thomasin aiemmat kirjeet. Hän suhtautuu päällisin puolin hyvin kylmäkiskoisesti niin Thomasin kuin muidenkin koulutoverien lähentelyihin. Julin tavoitteena on olla täydellisen tyyni, järkevä ja aikuismainen koululainen.

Vaikka sisäoppilaitoksen poikien tarinaa lähdetään purkamaan Thomasin ja Julin suhteesta käsin, mangalla ei oikeastaan ole yksittäistä päähenkilöä. Päärooleissa on joukko poikia, joita yhdistää lähinnä rikkinäinen perhetausta. Hyvin vahvoin tuntein Moto Hagio purkaa auki noiden poikien keskinäisiä suhteita ja niitä varjostavia traumoja.

Oskarin isä on tappanut hänen äitinsä, eikä isä oikeasti edes ole biologinen isä. Erich on syvästi rakastunut huonomaineiseen äitiinsä. Hän ei voi sietää sitä, että äiti on ottanut vakituisen poikaystävän.

Erich päätyy tyttömäisen kauneutensa vuoksi yläluokkalaisten teekutsujen maskotiksi, samaan asemaan jossa Thomas aiemmin oli. Vaikka sitä ei korosteta eikä oikeastaan edes näytetä, kyse on lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Julia ahdistaa jokin synkkä tapahtuma koulussa. Sen vähittäinen paljastuminen on yksi tarinan keskeisistä juonteista.

Mangan pojat jakaantuvat karkeasti kahteen ryhmään: kauniisiin ja törppöihin. Halutessaan voi myös ajatella niin, että oikeasti kauniit ovat herkkiä koulutyttöjä ja törpöt ovat tavallisia koulupoikia. Kumpikaan ryhmä ei kovin paljoa muistuta tosielämän poikia, ei käsittääkseni sen enempää 1800-luvulla kuin nykyaikanakaan.

Mutta täytyy muistaa, että The Heart of Thomas ei ole manga pojista pojille, eikä edes manga pojista tytöille. Oikeastaan se on manga elämän kovuudesta, rakkaudesta ja varhaisen murrosiän epävarmasta seksuaalisuudesta tytöille. Henkilöiden sukupuolilla ei pohjimmaltaan ole siinä kovin suurta merkitystä.

Moto Hagio: The Heart of Thomas

Kun The Heart of Thomas ilmestyi, poikien välinen rakkaus oli jotain häkellyttävän uutta.

THE HEART of Thomas oli Moto Hagiolle tunteiden koekenttä. Hän tutkaili siinä sisäoppilaitoksen poikien välisiä suhteita, kun niihin tuotiin ihastuksia ja rakastumisia. Mukaan tuli myös elämän synkkiä puolia: koulukiusaamista, seksuaalista hyväksikäyttöä, sekä itsemurha josta koko tarina lähtee keriytymään.

Hagion luoma tunnelma on hämmentävä kuin murrosikä konsanaan. Manga on ajoittain sadunomaisen kaunista, mutta siihen sekoittuu valtavan syviä tuskan viiltoja. Alun toisella kymmenellä olevaa poikaa voivat satuttaa hyvin pahasti jo pienetkin asiat, jotka aikuinen ohittaisi miltei olankohautuksella. Eivätkä kaikki aikuisten ja toisten poikien tekevät haavat ole pieniä.

Kokonaisuutena The Heart of Thomas on manga lajinsa kehityksen eturintamasta. Niin eturintamasta, että vielä neljänkymmenen vuoden jälkeenkin se hakee vertaistaan. Se on kaunis ja ruma, murheellinen ja iloinen, syvällinen ja pinnallinen, todellisuutta viiltävästi kuvaava ja arvoituksellinen. Kaikkea sitä mitä kaikkein parhaat tarinat aina ovat. Ei sen tarvitse olla ”totta”.

Moto Hagio on huikaisevan taitava mustavalkoisen mangan harmaasävyjen käyttäjä. The Heart of Thomasissa hän käytti aika vähän valmiita rastereita. Sen sijaan hän piirsi suurella vaivalla erilaisiin kuvioihin perustuvia sävytyksiä. Eivätkä ne ole mitä tahansa harmaasävyjä, vaan juuri oikeita juuri siihen tilanteeseen ja tunteeseen jota ne kuvaavat.

Hagio käyttää paljon myös shoujon visuaalisia kliseitä: sädehtiviä silmiä, kukkia, valonsäteitä, köynnöksiä, ruuturajat ylittäviä koko sivun kokoisia kuvia. 1970-luvun alussa ne eivät kuitenkaan vielä olleet kliseitä, eivät ainakaan sillä tavoin kuin nyt.

Hagio ei käyttänyt söpöjä taustoja sen vuoksi että tietty määrä niitä kuuluu vakiovarusteena tyttöjen mangaan. Hän käytti niitä silloin ja vain silloin kun ne parhaiten kykenevät välittämään sen tunteen joka kuvalla on välitettävänään.

Englanninkielinen laitos on komea keräilykappale. Erityistä kiitosta ansaitsee muun muassa Matt Thornin laadukas käännös, hyvä painojälki sekä punaisten lisävärien uskollinen säilyttäminen. Yli 500-sivuinen tiiliskivi ei ehkä sovellu junalukemiseksi, mutta tätä tarinaa on muutenkin parempi lukea omassa syvässä rauhassaan.

Joitakin ikäviä huolimattomuusvirheitä teoksessa on. Yhtä puhekuplien tekstien katoamista Thorn pyytelikin anteeksi Twitterissä. Oikoluvussa on puutteita, ja esimerkiksi ainakin kerran Julin nimi on kirjoitettu japanilaisittain Yuri.

Moto Hagio: The Heart of Thomas

Moto Hagio on hyvin taitava harmaasävyjen käyttäjä.

Mainokset
Kategoria(t): mangan historia, shoujo Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s