17 000 Narutoa

YHDYSVALLOISSA manga on pientä bisnestä. Sekin on jyrkässä laskussa. Kun yksittäinen mangapokkari myy parhaimmillaan Japanissa miljoonia kappaleita, Yhdysvalloissa manga pääsee harvoin edes sadasosaan tästä.

Tilastot puhuvat puolestaan. Jos japanilaisen sarjakuvan markkinat ovat laskusuuntaiset Japanissakin, ainakaan Yhdysvaltojen markkinoista ei ole lajin pelastajaksi.

Brian Hibbs on koonnut hienon katsauksen Yhdysvaltojen sarjakuvamarkkinoiden tilasta vuonna 2012. Katsauksessa mangakin saa oman osansa. Hibbsin laskelmat perustuvat BookScanin myyntitilastoihin. Niiden arvioidaan kattavan 65 – 75 prosenttia Yhdysvaltojen kirjamyynnistä.

HIBBSIN sanoin, Yhdysvaltojen mangamarkkinoilla vuosi 2012 oli hyvin heikko. Hibbsin laskelma kertoo, että mangaa myytiin vuonna 2012 Yhdysvalloissa yhteensä 3,5 miljoonaa kirjaa, josta kertyi liikevaihtoa 40 miljoonaa dollaria. Kokonaismyynti oli siis pienempi kuin Japanissa suosituimman mangasarjan yhden pokkarin ensipainos!

Oriconin tilaston mukaan mangan myynti Japanissa laski vuonna 2012 puolitoista prosenttia edellisestä vuodesta. Yhdysvalloissa lasku vuodesta 2011 oli 38 prosenttia. Ennätysvuonna 2007 Yhdysvalloissa myytiin 11,3 miljoonaa mangaa.

VUODEN 2012 kaikkein myydyin sarjakuva Yhdysvalloissa oli Hibbsin mukaan Rachel Renée Russellin Dork Diaries: Tales from a not so Fabulous Life, jota myytiin 145 365 kappaletta. Sekin jää kauas japanilaisista luvuista.

Viidentoista myydyimmän listalla ei ole yhtään mangaa. Mangan osuus myydyimmistä sarjakuvista on viime vuosina laskenut kuin lehmän häntä.

Vuonna 2005 eniten myyneiden 750 sarjakuvateoksen joukossa oli 594 mangaa, viime vuonna enää 367. Manga on kuitenkin edelleen suurin yksittäinen ryhmä sarjakuvia.

MYYDYIN yksittäinen mangateos oli Naoko Takeuchin Sailor Moonin uuden laitoksen kolmas osa, jota myytiin vaivaiset 22 400 kappaletta. Se on sarjakuvien kokonaismyyntitilastossa sijalla 33. Myös mangasarjana Sailor Moon pärjäsi parhaiten. Kolme myydyintä mangateosta olivat kaikki Sailor Moonia, ja 20 myydyimmän mangan joukossa on vielä neljä lisää.

Vanha suosikki Masashi Kishimoton Naruto pärjäsi suhteessa kohtuullisesti mutta absoluuttisesti surkeasti. Sarjan osaa 55 myytiin 17 000 kappaletta, millä pääsee mangamyynnin neloseksi. Vielä muutamia vuosia sitten Naruton pokkareista otettiin yli 50 000 kappaleen painoksia.

JAPANISSA mangan myyntiluvut ovat ihan toista luokkaa. Japanin suosituimmat mangasarjat myyvät säännöllisesti miljoonia.

Kaikkein suosituin on Eiichiro Odan hilpeä merirosvoseikkailu One Piece, jonka pokkareista 65 – 68 otettiin viime vuonna kustakin neljän miljoonan kappaleen ensimmäinen painos. Osan 67 saama 4,05 miljoonaa kappaletta on tosin kaikkien aikojen ennätys Japanissakin.

Pelkästään One Piece -sarjaa myytiin Anime News Networkin tietojen (jotka ovat peräisin Oriconin tilastoista) mukaan viime vuonna yhteensä yli 23 miljoonaa pokkaria. Naruto oli kolmantena kuudella ja puolella miljoonalla pokkarilla. Kakkoseksi väliin kiilasi Tadatoshi Fujimakin sarja Kuroko no basuke (”Kurokon koripallo”).

Valitettavasti minulla ei ole suomalaisia myyntitilastoja. Olisi mielenkiintoista vertailla, meneekö mangalla meillä paremmin kuin Yhdysvalloissa.

 

Mainokset
Kategoria(t): uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: 17 000 Narutoa

 1. Vahvin sanoo:

  Jenkeissä ei taida oikein mikään ulkomaalainen menestyä, oli se sitten kirjoja, elokuvia tai sarjakuvia. Suomen tilastot olisi todella mielenkiintoista saada, täällä suhtaudutaan käännöstuotteisiin kuitenkin vähän avoimemmin.

 2. anon1 sanoo:

  Voisin veikata, että suomen myyntiluvut ovat hyvin surullista katsottavaa, sillä jo pelkkä Suomen väkiluku selittää paljon. Täälläkin mangan lukeminen on edelleen niin pienen osan viihdettä, että verrattuna 308 miljoonan ihmisen maahan, jossa Narutoa myytiin 17 000 kappaletta, lienee luku Suomessa olevan ihan häviävän pieni.

  • Futoi yatsu sanoo:

   Minä taas veikkaisin, että suomalaiset myyntitilastot ovat suhteessa väkilukuun parempia kuin yhdysvaltalaiset. Mutta en todellakaan tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.