Kaksi vuotta melkein suotta

JMANGA.COM ilmoitti tänään, että se lopettaa molemmat englanninkielistä mangaa myyneet verkkopalvelunsa. Asiasta kerrotaan sekä JMangan verkkosivuilla että asiakkaille lähetetyissä sähköpostiviesteissä.

Viikottaisia mangalukuja tarjonnut sivusto JManga7.com lopetti toimintansa välittömästi – keskiyöllä maaliskuun 13. ja 14. päivän välissä, Yhdysvaltain länsirannikon aikaa.

Kokonaisia pokkareita tarjoava JManga.com lopetti samaan aikaan mangan ostoon oikeuttavien pisteiden myynnin. Olemassaolevilla pisteillä voi vielä ostaa mangaa 26. maaliskuuta asti.

Kaikki JManga.comin omalle sivulle ostetut mangat häviävät lukijoiden käytöstä toukokuun lopussa. Ostamastaan mangasta lukijat eivät saa mitään korvausta. Käyttämättä jääneet ostopisteet korvataan Amazon.comin lahjakorteilla.

JManga pyytää nöyrästi anteeksi lukijoilta, mutta ei kerro mitään syytä verkkopalvelujensa lakkauttamiselle. Arvaus ei kuitenkaan osune kovin kauas totuudesta, jos veikkaa että syynä on raha. Tilikauden päätteeksi joku jossain totesi, että rahalle on tuottavampaakin käyttöä.

Minulla ei ole aavistustakaan JManga.comin taseista, mutta joko mangan verkkomyynti ei tuottanut tarpeeksi voittoa tai se tuotti liikaa tappiota. Kokeilu sai jäädä parin vuoden mittaiseksi.

JMANGA.COM on vain yksi mangaa laillisesti englanniksi tarjoavista verkkopalveluista. Se on kuitenkin merkittävä: Sen mangavalikoima on aika iso, ja sen takana on 39 keskeistä japanilaista mangan julkaisijaa.

Verkkopalvelu perustettiin vuoden 2010 lopussa. Aluksi sivusto oli vain amerikkalaisten lukijoiden saatavilla, mutta runsas vuosi sitten helmikuussa 2012 se avattiin koko maailmalle, joitakin teoksia lukuunottamatta. Siitä lähtien myös suomalaiset ovat voineet ostaa mangaa luettavakseen.

JManga toimi pisteillä, joita ostettiin esimerkiksi kymmenen dollarin kuukausimaksulla. Pisteillä saattoi sitten ostaa mangaa. Tyypillisesti pokkarin hinnaksi muodostui 2-5 euroa.

JMangan valikoima kasvoi viikottain, ja nyt lopussa on tarjolla hieman yli 300 mangasarjaa. Monet sarjoista ovat palvelussa kokonaan.

Aiheiden ja tyylilajien valikoima on lähes yhtä laaja kuin mangan yleensäkin. Vain poikarakkautta tiukempi erotiikka puuttuu joukosta.

Aiheita riittää opaskoiran kasvatuksesta kissakuvien maalaamiseen, arkisesta junamatkailusta aikuisten eläinsatuihin, keisarin hovista nykykouluun, ydinaseiden uhreista palkkatappajiin, harlekiiniromantiikasta miehen kieroon mielikuvitukseen, runoudesta pahasuisiin kakaroihin ja japanilaisen keittiön syövereistä kentaurien syrjintään työelämässä.

YKSI JMangan ongelmista on se, että kustantajat eivät halunneet/uskaltaneet julkaista siellä suosituimpia sarjojaan; sellaista tasoa kuin Naruto, One Piece tai Bleach. Vaikka vanhojen suosikkien amerikkalaisten paperipainosten myynti on hiipunut, niitä ei laitettu verkkoon. Suuret vetotuotteet siis puuttuivat.

Se ei tarkoita, etteikö valikoimassa olisi huippuluokan teoksia. JMangasta löytyy esimerkiksi useita Fumiyo Kounon teoksia, myös maineikas The Town of Evening Calm, The Country of Cherry Blossoms. Jiro Taniguchin ja Masayuki Kusumin Kodoku no Gourmet on mangan aatelia millä mittapuulla tahansa, samoin Takashi Murakamin Star Protector Dog tai Yoshito Usuin Crayon Shin-chan.

Muutamilta erittäin hyviltä tekijöiltä JManga valitettavasti julkaisi muita kuin heidän parhaita teoksiaan. Esimerkiksi Takao Saitolta ja Est Emiltä. Jiro Taniguchiakin olisi saanut olla enemmän, mutta siinä varmaan esteinä olivat olemassaolevat käännöslisenssit.

JManga toi länsimaisen yleisön ulottuville muutamia korkealaatuisia sarjoja, joista ei ehkä olisi muuten koskaan kuultu juuri mitään. Sellaisia kuin Kan Sakurain ja Jun Hayasen Ekiben hitoritabi ja Maru Nagaon Edo nekoe Jubei otogizoshi

Sitten on paljon tusinatavaraa ja aivan kuraa. JMangan heikointa antia edustavat kirjallisuuden klassikoista kyhätyt mangaversiot Karl Marxin Pääomasta Ernest Thompson Setonin eläintarinoihin.

JMANGAN lopettamispäätös varmasti syö länsimaisten lukijoiden luottamusta mangan verkkomarkkinoihin. Miksi ostaa mangaa, jota ei loppujen lopuksi saa itselleen? JMangan toinen ongelma onkin se, että kaikki ostettu manga jäi palvelun sisälle.

Kun ostoksia ei mitenkään saa ulos palvelusta, palvelun lakatessa ne lakkaavat olemasta. Ostetuksi luultu manga muuttuikin vuokratuksi. Vuokraksi JMangan hinta taas oli selvästi liian korkea. Ilmaisen voisi iloisin mielin hukatakin, rahalla ostettua ei.

Muitakin JMangan epäonnistumisen syitä varmaan löytyy. Vaikkapa aikuismangan vähäisyys, sillä aika merkittävä osa mangaa oikeasti ostavasta yleisöstä haluaa juuri sitä. Voisi mainita myös sen, että JMangan sinänsä toimivaa mangan lukuohjelmaa ei koskaan saatu kaikille laitealustoille. Ja osa JMangan käännöksistä oli aika heikkoa tasoa.

Monet varmaan näkevät JMangan kompastumisen osoituksena siitä, että luvattomat skanlaatiot ovat verkossa parempaa palvelua kuin lailliset myyntikanavat. Minä en kuitenkaan jaksa uskoa siihen, että piraatit voivat loputtomiin myydä sellaista mikä ei ole heidän ensinkään.

Olen melko varma, että ennen pitkää JMangan tilalle on tultava jotain. Ehkä japanilaiset kustantajat joutuvat nöyrtymään ja ostamaan verkkokaupan osaamista länsimaisilta tekijöiltä.

Laillinen mangan verkkolevitys lännessä on hyvin haasteellista. Näin länsimaisen lukijan näkövinkkelistä haasteellisuus ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö hommaa kannattaisi yrittää.

PS. Tässä blogissa on aika monta JMangan julkaisujen esittelyä. Kokeile vaikkapa oikean yläkulman hakua sanalla jmanga.

Kategoria(t): uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kaksi vuotta melkein suotta

  1. Paluuviite: Mangan lukeminen netissä | Vahvin blogi

  2. Paluuviite: Hyvästi JManga )’: | My Thoughts on Yaoi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.