Hän tekee sen itse

Akira Toriyama: Nekomajin

Akira Toriyama: Nekomajin

NEKOMAJIN on rehvakasta irvailua klassikkomangan Dragon Ball kustannuksella, mutta myös sitä kunnioittaen. Akira Toriyama teki sen itse.

Mangan Nekomajin (ネコマジン, ”Kissahirmuotus”) kahdeksan lyhyttä tarinaa ilmestyivät alun perin vuosina 1999-2005 Shonen Jump -lehdissä. Sangatsu Manga on juuri julkaissut sarjasta kootun pokkarin suomeksi, Heikki Valkaman mainiona käännöksenä.

Nekomajinit ovat kissamaisia hirmuotuksia, jotka elävät samassa maailmassa kuin missä Dragon Ball tapahtuu. Nekomajineja on enemmänkin, mutta sarjan päähenkilöinä heistä esiintyy kaksi: sekarotuinen Nekomajin ja Nekomajin Z.

Muut nekomajinit muistuttavat erilaisia kissarotuja. Onpa olemassa Nekomajinin ”halpakopio”, jänismäinen Usamajin. Kaikilla heillä on myös yhtäläisyyksiä Dragon Ballin majin Buun kanssa.

Akira Toriyaman Nekomajin on vähän niin kuin yhdistelmä Peräsmiehestä ja Dragon Ballin sankarista Son Gokusta. Pieruhuumori kuuluu asiaan, mutta jonkin verran siistimpänä kuin Peräsmiehessä. Kustantajan ikäsuositus on silti K12.

Akira Toriyama: Nekomajin

Nekomajinissa vierailee paljon tuttuja Dragon Ballista.

NEKOMAJIN on tavallaan Son Gokun alter ego. Hän osaa lentää sekä pilvellä että ilman, ja hirmuisilla voimillaan hän pystyy vaivatta päihittämään vihollisen kuin vihollisen. Enimmäkseen hän kuitenkin vain hiipparoi landella, ahmii kissanruokaa maidon kanssa, piereskelee ja petkuttaa pikkurahoja turisteilta.

Kun Dragon Ballissa valtavat taistelutaidot saavutetaan pitkän koulutuksen ja harjoittelun vaivojen kautta, nekomajineilla ne ovat käytettävissä tuosta vaan. Nekomajin Z pystyy jopa muuttumaan supersaiyalaiseksi pelkästään nähtyään yhden mallikappaleen.

Kokoelman kolmessa ensimmäisessä tarinassa seurataan sekarotuisen Nekomajinin elämää landella. Viidessä viimeisessä tarinassa seikkailee Nekomajin Z, ja yhteys Dragon Ballin tiivistyy. Tarinoiden vierailevina tähtinä nähdään Dragon Ballin hahmoja.

Nekomanijia vastaan Vegetalla menee pupu pöksyyn, ja hän päätyy vannomaan ettei enää koskaan suostu mukaan huumorisarjoihin. Sen sijaan Son Goku ei liiemmin kunnoita Nekomajinia taistelijana; hänellä on tarjota juuri kissahirviölle sopiva haaste ruokavarastossa…

Toriyama tekee myös hieman pilkkaa Dragon Ballin (ja monien muiden shounen-sarjojen) loputtomiin venytetyistä taistelukohtauksista. Kun Nekomajin Z:n on määrä taistella (kovasti Freezaa muistuttavan) Kreezaa vastaan, tarinan sivuluku loppuu kesken ennen kuin taistelu ehtii edes alkaa. Lopuksi päätetään lähteä kimpassa syömään.

Akira Toriyama: Nekomajin

Mutta jotain tutun oloista on kyllä tässäkin kuvassa…

PARODIAN tekeminen huumorisarjasta voi tuntua aika tylsältä idealta. Ja parodian tekeminen omasta mangasarjastaan voi kuulostaa suorastaan epätoivoiselta. Mutta Akira Toriyama onnistuu mainiosti irvailemaan omalla kulttimaineisella teoksellaan.

Ainakin Toriyama näyttää, että Dragon Ball on hänelle kaikkea muuta kuin kuolemanvakava asia. Ei vaikka se nekomajineille saattaa ollakin: Nekomajin Z myöntyy tappioon taistelussa heti kun hänen kallisarvoinen Son Goku -figuurinsa uhataan murskata.

Suhteessaan Dragon Balliin sekarotuisen Nekomajinin ja Nekomajin Z:n seikkailut ovat eri sarjaa. Kolmessa Nekomajinin tarinassa lähinnä vain maailma on sama. Viidessä viimeisessä virnuillaan täysin suoraan Dragon Ballilla. Viimeistään taisteluhuuto ”nekohameha!” paljastaa lukijalle, mistä on kysymys.

Hieman pienimpiä mangapokkareita isompi sivukoko ja parempi paperi ovat yleistyneet suomalaisissa mangajulkaisuissa. Hyvä niin, hinnannoususta huolimatta. Nekomajinkin on siistiä ja helppolukuista painotyötä. Vain sivujen asemoinnissa on ongelmia – osa sivujen reunoista tuppaa jäämään piiloon keskisaumaan.

Nekomajinista saisi varmasti enemmän irti, jos tuntisi Dragon Ballia perinpohjaisesti. Oma tietämykseni siitä on varsin heikko, mutta kyllä Nekomajin on hillittömän hilpeä näinkin. Jos mangan kanssa haluaa ensisijaisesti kieriskellä lattialla nauramassa, Nekomajin on oiva valinta.

Mainokset
Kategoria(t): komediamanga, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s