Helsingin paras animenäyttely

NYKYTAITEEN ja japanilaisen animaation välillä näyttää olevan aika leveä kosketuspinta. Helsingin taidemuseon Happy end? -näyttelyssä on mahdotonta olla ajattelematta mangaa ja animea.

Kesäkuun 19. päivänä avattu Happy end? on venäläisen AES+F-taiteilijaryhmän ja useiden suomalaisten taiteilijoiden yhteinen näyttely. Näyttely pohtii hyvin mielenkiintoisilla tavoilla ihmiskunnan tulevaisuuden näkymiä, kuluttamista ja luonnonvarojen hyväksikäyttöä. Se on avoinna Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 25. elokuuta 2013 saakka.

Ensimmäiseksi anime tulee vastaan Kim Simonssonin installaatiossa Peili. Sen lapsihahmot suurine silmineen, muotoiltuine tukkineen, fantasialisäkkeineen ja koulupukuineen ovat kuin suoraan mangasta tai animesta reväistyjä.

Peili ilmeisesti pyrkii animehahmoillaan tuottamaan suomalaiselle katsojalle vierauden tunnetta. Animeharrastajalle se voi päinvastoin olla hykerryttävän tuttua. Hyvin samankaltaisen koululuokan voi löytää vaikkapa Ken Akamatsun Mahou sensei Negimasta.

Studio Killersin installaation I See You tytönkasvoja on vaikea olla yhdistämättä animen ilmaisukieleen. Tosin vähäisiä neniä ja suita sekä suuria silmiä näkee muuallakin.

Ihan oikeita tuttuja manga- ja animehahmoja vilahtelee sitten Jani Leinosen teoksissa. Hello Kittyn marmorisen hautakiven voi bongata sarjasta Kapitalismin kuolema. Toisesta tuttuihin sarjakuvahahmoihin perustuvasta teoksesta voi löytää Hello Kittyn lisäksi ainakin Doraemonin ja Pikachun. Tarkkasilmäiset kenties muitakin.

HAPPY end? -näyttelyn toinen kerros on omistettu venäläisen AES+F-ryhmän kahdelle teokselle. Viimeinen mellakka on maalausten ja veistosten kokonaisuus, joka ensisilmäyksellä voisi olla romantiikan ajalta – mutta ei kuitenkaan. Trimalchion pidot on puolestaan videoinstallaatio joka levittäytyy joka puolelle katsojaa.

AES+F on 1987 perustettu taiteilijaryhmä, johon kuuluvat Tatiana Arzamasova, Lev Evzovich, Evgeny Svyatsky ja Vladimir Fridkes. Helsingissä esillä olevat teokset ovat valmistuneet vuosina 2005-2010.

Molemmat teokset kuvaavat maailmanlopun maailmaa, jossa millään ei oikeastaan ole enää mitään väliä. Ilmeettömät nuoret tappavat järjettömän suurilla aseilla. Sotaa käydään niin golfmailoilla kuin keittiövälineilläkin.

Ihmiset ja fantasiaolennot pukeutuvat toinen toistaan kummallisempiin asuihin, jotka ovat saaneet vaikutteita niin kansallispuvuista kuin ammattiasuistakin. Yhteistä asuille on, että ne eivät oikeassa elämässä olisi käyttökelpoisia.

Mutta hetkinen; tämäkinhän on hyvin tuttua mangasta ja animesta. Kuten myös hidas kerrontatapa, jossa nähdään paljon dramaattisia kohtauksia mutta hyvin vähän varsinaisen tarinan etenemistä. Kuten myös lähes sukupuoleton seksuaalisuus. Kuten myös kauniit pojat, hehkeät tyttösoturit, viisaat tai koomiset vanhukset ja robustit sankarit. Kuten myös niukkaeleisen kauniit taustat…

Tai ehkä on niin, että AES+F:n käyttämä mainonnan, muotikuvauksen, sarjakuvan, elokuvan, videopelien ja monen muun visuaalisen kielen yhdistelmä on sama menestysresepti, jolla myös mangan ja animen ilmaisua keitellään?

PIENEN ja hieman todellisemman palan Japania voi Helsingissä pistäytyessään maistaa Sinebrychoffin taidemuseon (Bulevardi 40, Helsinki) teemanäyttelyssä Puut ovat runoja. Näyttely kokoaa vanhoja ja uusia puihin keskittyviä maalauksia, grafiikanlehtiä ja valokuvia, jotka ilmaisevat puihin liittyviä tunnetiloja.

Näyttelyn taiteilijoista Ritva Kovalaisen valokuvat Japanin seesteisistä metsistä ja ikivanhoista jättiläismäisistä puunrungoista voivat hyvinkin kiinnostaa Japani-faneja. Onpa näyttelyssä mukana myös kaksi Hiroshigen teemaan soveltuvaa puupainokuvaa.

KUMMASSAKAAN näyttelyssä ei saanut valokuvata, joten kuvia minulla ei ole näyttää. Mutta menkää itse katsomaan. Kumpikin on taatusti näkemisen arvoinen, olipa kiinnostunut Japanista eli ei.

Mainokset
Kategoria(t): off topic. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s