Neon Genesis Godzilla

Pacific Rim (Warner/Legendary)

Pacific Rim (Warner/Legendary)

PACIFIC RIM on ohjaaja Guillermo del Toron kunnianosoitus japanilaiselle tokusatsulle – tieteis- ja fantasiaelokuvalla, jossa ”pääroolissa” ovat erikoistehosteet. Toro rymistelee innolla ja olan takaa, mutta juoni on laiha ja herkkyys tiukassa.

Tyynenmeren pohjaan on avautunut ulottuvuuksien välinen aukko. Sen kautta maapallolle tulee kaijuiksi nimitettyjä valtavia olentoja, jotka kylvävät hirmuista tuhoa ihmisten maailmassa. Näin alkaa runsaan kahden tunnin mittainen yhdysvaltalainen elokuva Pacific Rim – Hyökkäys Maahan, joka on pyörinyt Suomen teattereisssa viime viikonvaihteesta lähtien.

Nimitys kaiju tulee japanin sanasta 怪獣 (kaijuu), joka tarkoittaa outoa olentoa. Se on nimi jota on käytetty japanilaisten elokuvien jättiläishirviöistä aina Ishiro Hondan 1954 ohjaamasta Godzillasta alkaen. Itse asiassa koko elokuvatyypistä käytetään nimitystä 怪獣映画 (kaijuu eiga). Pacific Rim on siis vanhoista japanilaisista hirviöelokuvista innostuneen Guillermo del Toron oma kaijuu eiga.

Jättiläismäisiä hirviöitä voitetaan vain jättiläismäisillä sotakoneilla. Siihen tarkoitukseen ihmiskunta luo jägerit, valtavat robotit joita ihminen ohjaa hermostoliitoksen avulla. Jägerin ohjaamiseen tarvitaan kuitenkin kaksi ihmistä, jotka kytkeytyvät samaan hermostoon. Pilottien suhde on hyvin intiimi.

Raleigh Becket (Charlie Hunnam) on jäger-pilotti, joka on menettänyt veljensä kamppailussa kaijua vastaan. Viisi vuotta myöhemmin hän joutuu palaamaan taistelukentälle, kun ihmiskunnan koko tulevaisuus on vaakalaudalla.

Uudeksi parikseen hän saa kaijulle pienenä vanhempansa menettäneen Mako Morin. Moria näyttelee japanilainen Rinko Kikuchi, joka on tuttu muun muassa Mamoru Oshiin animaatioelokuvasta The Sky Crawlers. Lapsuustraumansa vuoksi Mori on epävakaa pilotti, samoin kuin Becket veljensä vuoksi.

Romanttisten ja ylväiden sankareiden vastapainona elokuvan koominen pari on tutkijakaksikko Newt ja Gottlieb. Gottlieb on teoreetikko joka kykenee laskemaan kaijujen ilmestymisaikoja. Newt on yhtä tärähtänyt kokeilijatyyppi, joka haluaa kytkeä itsensä kaijun mieleen selvittääksen sen aivoitukset.

Koomiseksi on kai laskettava myös rikosllispomo Hannibal Chau, jonka kohtalona on hirviöelokuvaan kuuluva hassu kuolema. Chauta näyttelee muun muassa Ruusun nimestä ja Sons of Anarchysta tuttu karvanaama Ron Perlman.

PACIFIC RIM koostuu oikeastaan kahdesta aiheesta, jotka molemmat ovat perinpohjin tuttuja japanilaisesta populaarikulttuurista. Niistä ensimmäinen on kaijuu eigan perinteen mukainen jättiläishirviöiden ilmestyminen uhkaamaan maapalloa. Merkillisenä sivujuonteena mainittakoon, että minusta osa Pacific Rimin hirviöistä muistuttaa kovasti Eiichiro Odan One Piece -mangasarjan merellisiä hirviöitä.

Toinen perusaihe on ihmisen ohjaamien jättiläisrobottien käyttö sotakoneina avaruusmuukalaisia vastaan. Tämän lajityypin tunnetuin edustaja on varmaan Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン, Shin seiki evangerion), jonka ensimmäinen – ja onnistunein – tuleminen oli Hideaki Annon ohjaama animesarja vuosina 1995-1996.

Seesteiselle romantiikalle uhrataan Pacific  Rimissä vähemmän aikaa kuin vanhoissa japanilaisissa elokuvissa. Perustason rakkaussuhde ja isä-poika-draama ovat kyllä mukana, mutta kovin ohkaisina.

Tosin täytyy muistaa, että ihmissuhteet olivat mitä sattuu myös vanhoissa japanilaisissa tokusatsuissa. Romanttisten jaksojen päätarkoitus kai olikin tuottaa osa elokuvaa helpolla, koska kumihirviöiden käsittely ja pienoismallien räjäyttely oli hidasta ja kallista. Tietokonetekniikan aikakaudella kaupunkeja ei tarvitse rakentaa vohvelista, eikä näyttelijöiden tarvitse viettää päiväkausia hikisissä ja satakiloisissa kumipuvuissa, joten mäiskintäkohtauksia voi tehdä mielin määrin.

Myös kiljuvien ja pakenevien ihmisten kuvaaminen on saanut siirtyä syrjään varsinaisten taistelujen tieltä. On perinnettä sentään kunnioitettu yhdellä kiljuntakohtauksella.

Tappeluja sitten riittääkin, rehellisesti sanottuna kyllästyksiin asti. Hyvin toteutettuja ne ovat, siitä ei pääse mihinkään. Tekniikka on ihan toisella tasolla kuin Godzillan aikana, ja tekijöillä on ollut runsaasti hyviä ideoita. Mutta kun robotti ja kaiju mätkivät toisiaan viidettä tai kuudetta kertaa, ainakin minua alkaa haukotuttaa.

Pacific Rimin hirviöt ovat eläimellisempiä ja siinä mielessä ”todenmukaisempia” kuin vaikkapa Godzilla-sarjassa. Ne eivät hehku tulipalloina eivätkä ammu ydinohjuksia. Suihkuttavatpahan vain happoja ja hohtavat lempeää bioluminesenssia. Ja ennen kaikkea käyttävät raakaa lihasvoimaa.

Jos tykkäät komeista erikoistehosteista, rymistelevästä taistelusta ja äkäisistä hirviöistä, Pacific Rim on olemassa sinua varten. Jos katsot mieluummin juonellisempaa elokuvaa, kannattaa katsoa jotain muuta.

Mainokset
Kategoria(t): live action, mecha, off topic, scifi ja fantasia Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.