Friikkisirkus saapuu kaupunkiin

Darren Shan & Takahiro Arai: Darren Shan

Darren Shan & Takahiro Arai: Darren Shan

MANGA Darren Shan rimpuilee monenlaisessa välimaastossa. Mutta lähinnä nuorten kauhutarinaksi luokiteltava mangasarja tekee sen erittäin hyvin.

Manga Darren Shan perustuu saman nimisen irlantilaisen kirjailijanimimerkin saman nimiseen nuortenromaanisarjaan. Kirjailija Darren Shanin oikea nimi on Darren O’Shaughnessy. Hän on syntynyt Lontoossa vuonna 1972, mutta hän on elänyt käytännöllisesti katsoen koko elämänsä Irlannissa.

Kirjasarjaa The Saga of Darren Shan (Darren Shanin tarina) ilmestyi kaikkiaan 12 osaa vuosina 2000-2006. Tammi julkaisi sarjan suomeksi Kaijamari Sivillin ja Tanja Falkin kääntämänä vuosina 2001-2013.

Mangaksi kirjasarjan on sovittanut japanilainen Takahiro Arai, joka voitti kustantajan järjestämän kilpailun teoksen kääntämisestä mangaksi. Irlantilaiskirjailija itse toimi kilpailun tuomarina.

Mangasovitus ilmestyi Japanissa Shogakukanin Shonen Sunday -lehdessä vuosina 2006-2009. Mangaa on kaikkiaan 12 osaa, ja se seuraa nimiä myöten uskollisesti romaanisarjan osajakoa. En ole lukenut romaanisarjaa, joten en pysty vertaamaan mangaa siihen. Arain omien reunahuomautusten mukaan monia kohtauksia jouduttiin riisumaan pois kirjojen mahduttamiseksi sarjakuvamuotoon.

Manga on käännetty englanniksi nimellä Cirque du Freak, joka oikeastaan on romaanisarjan ensimmäisen osan nimi. Nyt Sangatsu manga julkaisi sopivasti kirjasarjan valmistuttua suomeksi kerralla mangasarjan kaksi ensimmäistä osaa, Friikkisirkus ja Vampyyrin oppipoika. Kolmas osa on tulossa helmikuussa. Mangan on suomentanut Kim Sariola.

Darren Shan & Takahiro Arai: Darren Shan

Darren Shanin kuvituksessa yhdistyvät ovelasti lapsenomainen ja groteski.

DARREN Shan on nuori poika, joka on etevä jalkapallossa mutta rakastaa hämähäkkejä. Hänen paras ystävänsä Steve Leonard on puolestaan innostunut vampyyreistä. Kun he ovat yhdessä, he puhuvat pelkkiä kauhujuttuja. Muuta kaveripiiriä moinen ei innosta.

Vaikka Steve on pojista riuskempi ja aloitekykyisempi, hyvin pian tehdään selväksi, että Darren on se jolla on merkillisiä voimia. Tapahtumapaikka on vanhoillinen Irlanti, jossa pojat edustava raikasta uutta sukupolvea. Tavallaan myös Friikkisirkus on yhteisöä raikastava ja rikastava ulkopuolinen voima.

Myöhään eräänä iltana Darren saa kadulla oudolta kulkijalta kaupunkiin tulleen Friikkisirkuksen esitteen. Darren innostuu oitis, sillä esitteessä luvataan merkillisten ihmisolentojen lisäksi hämähäkkejä. Darren ja Steve onnistuvat saamaan kaksi viimeistä lippua yömyöhäiseen näytökseen.

Darrenille sirkuksen esitteen sujauttanut mies osoittautuu sirkuksen hämähäkkitaiteilija Larten Crepsleyksi. Ja kohta paljastuu, että Crepsley on oikeasti vampyyri nimeltä Vur Horston. Steve näkee tilaisuuden toteuttaa suuri haaveensa, ja hän vaatii Horstonia muuttamaan hänet vampyyriksi. Horston kuitenkin torjuu pojan.

Sillä aikaa Darren ryhtyy toteuttamaan omaa unelmaansa. Hän varastaa Horstonilta Friikkisirkuksen myrkyllisen hämähäkin, Madam Octan. Hämähäkin omiminen näyttää aluksi sujuvan hyvin, mutta lopulta käy niin kuin odottaa saattaa: Octa puree Steveä.

Steven hengen pelastamaiseksi Darren joutuu suostumaan Horstonin vaatimukseen muuttua vampyyriksi – mitä Horston on koko ajan tavoitellutkin. Ennen pitkää Darren liittyy Friikkisirkukseen, sillä vampyyriksi kasvaminen on pitkä ja tuskallinen tie. Niin Steven suuri haave päätyy kiroukseksi Darrenin niskaan, ja ystävysten välille aukeaa ylittämätön kuilu.

Darren Shan & Takahiro Arai: Darren Shan

Mutta hyvin vakavia asioita kohdataan.

MANGA rimpuilee tosiaankin erilaisten tyylilajien ja mielikuvien välimaastossa. Mangan kuvitus on ensisijaisesti koomista, ilmeisesti amerikkalaisista sarjakuvista vaikutteita saanutta. Tarina on puolestaan vakava, eikä siinä ainakaan kahdessa ensimmäisessä osassa ole juuri minkäänlaista huumorinpilkahdusta.

Tarinan päähenkilöt ovat hyvin nuoria, oikeastaan lapsia. Jos kuvista pitää päätellä, he ovat huomattavasti nuorempia kuin mangan ikäsuositus K12. Poikia eivät vielä hiukkaakaan kiinnosta tytöt, eikä tyttöjä ainakaan tarinan alkupuolella esiinnykään. Mitä nyt pikkusisko Annie.

Lasten elämässä kuitenkin tapahtuu hyvin aikuisia asioita, jotka heidän on kestettävä. Kymmenvuotiaan näköisen pojan on yhtäkkiä otettava aikuisen vastuuta paitsi itsestään myös muista.

Takahiro Arain kuvitus on suorastaan lastenkirjamaista. Se tuntuu aluksi tehdyltä nuorempaa yleisöä ajatellen kuin suurin osa shounen-mangasta. Joistakin kuvista tulee suorastaan mieleen Mauri Kunnas Vampyyrivaareineen ja kaappikellon kummituksineen. Darren muuten hieman näyttää mestarietsivä Conanilta. Mutta kuvitus ei kuitenkaan ole aivan lastenkirjamaista, sillä siinä on myös teräviä groteskeja elementtejä.

Kaikesta tästä huolimatta, tai kaiken tämän takia, Darren Shan on hyvin toimiva kokonaisuus. Kuvitus pehmentää tarinaa, joka toisenlaisella kuvituksella saattaisi muuttua nyyhkyksi. Tarina puolestaan antaa kuvituksen groteskille puolelle tarkoituksen ja merkityksen.

Sangatsu mangan päätös julkaista sarjan kaksi ensimmäistä osaa yhdellä kertaa on oiva veto. Toki mangan ykkösosakin on hyvä, mutta kaksi pokkaria riittää varmasti koukuttamaan huomattavasti suuremman joukon lukijoita yksi.

TÄSSÄ on suomimanga, jota todella voi suositella. Hieman ongelmallista tosin on, kenelle. En ehkä antaisi tätä kaksitoistavuotiaalle, mutta viidestätoista ylöspäin kyllä. Ja tarkoitan oikeasti ylös – vaikka tarina on teini-ikäisille, toteutuksen kokonaisuus kutkuttaa kovasti aikuistakin.

Mainokset
Kategoria(t): scifi ja fantasia, shounen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Friikkisirkus saapuu kaupunkiin

  1. Sini apila sanoo:

    Tuo darren Shan kirja on kyllä super hyvä ! X3
    Luen sitä itsekkin.
    Kirjan piirto tyyli on todella hyvä ja kaksi ensimmäistä pokkaria todella veti puoleensa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.