Vuoden parhaita

Osamu Tezuka: Viidakon valtias

Osamu Tezuka: Viidakon valtias

ON TULLUT taas se aika vuodesta, jolloin voi listata vuoden parhaita teoksia. Muistettakoon, että nämä ovat vain minun mielestäni parhaita. Nämä on myös valittu ainoastaan niistä teoksista jotka minä olen lukenut ja esitellyt blogissani.

Akira Toriyama: Nekomajin

Akira Toriyama: Nekomajin

Paras suomenkielinen manga

JOS laskin oikein, olen vuoden 2013 aikana esitellyt viisitoista suomenkielistä mangajulkaisua. Niistä yksi on selkeästi ylitse muiden: Sangatsu mangan julkaisema Osamu Tezukan klassikko Viidakon valtias.

Itse manga ei ole parasta Tezukaa, mutta Sangatsun julkaisu ansaitsee kiitosta ennen kaikkea tyylikkäästä paino- ja sidosasustaan seeprojen koristamia kansia myöten. Se on myös suomalaisen julkaisijan ensimmäinen rohkea askel suhteellisen iäkkään mangan suuntaan. Alkuteos sentään ilmestyi kuusi vuosikymmentä sitten. Länsimaiset harrastajat tuntevat Viidakon valtiaan (Janguru taitei, Kimba the White Lion) paremmin animena kuin mangana.

Jos jätän ulkoasun sivuun ja yritän valita sisällöltään parhaan suomenkielisen mangan, se saattaisi olla Akira Toriyaman Nekomajin. Heikki Valkaman Sangatsulle mainiosti suomentamassa teoksessa Toriyama tekee parodiaa omasta Dragon Ball -sarjastaan.

Shigeru Mizuki: Kitaro

Shigeru Mizuki: Kitaro

Paras englanninkielinen manga

PARHAAN englanninkielisen mangan valitseminen oli hyvin työlästä. Niin korkeatasoisia teoksia on vuoden 2013 aikana saatu englanniksi. Vuoden aikana esittelin 29 englanninkielistä mangaa.

Pitkän pohtimisen jälkeen päädyin Drawn & Quarterlyn julkaisemaan kokoelmaan Kitaro. Siihen on koottu kolmetoista klassista tarinaa Shigeru Mizukin kummituspoika Kitarosta. Tarinat on valikoinut Maki Hakui ja kääntänyt Jocelyne Allen. Mizuki on Japanissa merkittävin elossa oleva mangataiteilija, ja Kitaro on hänen tunnetuin sankarinsa. Suhteessa merkitykseensä molemmat on tunnettu lännessä kovin huonosti.

Kitaro valloitti ykköspaikan ensisijaisesti manganhistoriallisella merkityksellään. Englanninkielisen julkaisun hienoudessa ykkönen on Ryan Holmbergin toimittama Shigeru Sugiuran lännentarina The Last of the Mohicans.

Teos aloitti PictureBoxin sarjan 10 Cent Manga, jossa on tarkoitus julkaista japanilaisen sarjakuvan sodanjälkeisiä merkkiteoksia. Fyysisestikin komean julkaisun parasta antia on Holmbergin laaja historiallinen taustoitus, joka valottaa erityisesti amerikkalaisen sarjakuvan vaikutusta Japanissa.

Jotta tulisi jonkinlainen kuva tarjonnan laadusta, tässä vielä lähituntumaan yltäneitä kilpailijoita. Shigeru Mizuki: Showa 1926-1939, Satoshi Kon: Tropic of the Sea, Suehiro Maruo: The Strange Tale of Panorama Island, Osamu Tezuka: Apollo’s Song, Osamu Tezuka: Unico, Moto Hagio: The Heart of Thomas, Shotaro Ishinomori: Kamen Rider, Taiyo Matsumoto: Sunny, Yoshikazu Yasuhiko: Mobile Suit Gundam – The Origin.

Hisae Iwaoka: Drömmarnas djup

Hisae Iwaoka: Drömmarnas djup

Paras ruotsinkielinen manga

RUOTSIKSI luen mangaa hyvin vähän, mutta tällä kertaa voin nimetä yhden parhaan ruotsinkielisen teoksen. Se on Hisae Iwaokan herkkä pieni työ Drömmarnas djup (Yume no soko). Hienolla sadulla on Muumi- ja Nalle Puh -maisia ulottuvuuksia. Ruotsiksi sen on julkaissut Ordbilder Media. Toivotavasti joku joskus julkaisee suomeksikin.

Bashoo: Alati matkalla (suom. Kai Nieminen)

Bashoo: Alati matkalla (suom. Kai Nieminen)

Paras japanilainen kaunokirja

JAPANILAISIA kaunokirjallisia teoksia on vuoden aikana tullut nautittua vain viisi. Niistä paras on todellinen klassikko, Matsuo Bashoon runojen ja tarinoiden kokoelma Alati matkalla. Kai Niemisen kääntämä ja valikoima teos sisältää pääosan 1600-luvulla eläneen runoilijan teoksista. Kokoelman on julkaisut Basam Books.

Tahdon mainita myös yhden ei-japanilaisen kaunokirjallisen teoksen, jolla on vahva yhteys Japaniin. Se on Catherynne M. Valenten mainio tieteis- ja fantasianovellien kokoelma The Melancholy of Mechagirl, jonka Viz Media julkaisi Haikasoru-sarjassaan.

Paras anime

VUODEN parasta katsomaani animea en voi valita. Olen kyllä jotain pientä katsonut, mutta yhtään animea tai animaatioelokuvaa ei ole vuoden aikana tullut esiteltyä blogissa. Kiinnostukseni on tainnut kallistua pysyvästi mangan puolelle.

PS.

VUONNA 2013 Futoi yatsun blogiin osui 25 073 lukukertaa. Kiitokset kaikille ihmisille numeroiden takana!

Mainokset
Kategoria(t): uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.