Palleroiset verenimijät

Ryoji Hido: Verenhimoiset vintiöt

Ryoji Hido: Verenhimoiset vintiöt

RYOJI Hidon manga Verenhimoiset vintiöt vaatii jonkin verran asennetta. Kun sopivan mielenvireen löytää, se on ihan letkeää luettavaa.

Kolmikymppisen Ryoji Hidon (氷堂涼二) kolmen pokkarin mittainen vampyyrikomedia Verenhimoiset vintiöt (はらぺこバンピーノ, Harapeko vampino) ilmestyi Japanissa Bessatsu hana to yume -lehdessä vuonna 2011.

Hido on vuodesta 2003 lähtien piirtänyt lähinnä romanttista ja fantasiallista komediaa. Verenhimoisten vintiöiden lyhyessä esittelytekstissä hän toteaa piirtäneensä lapsia ennenkin, ”mutta tällaisia palleroita piirrän kyllä ensimmäistä kertaa”.

Verenhimoisten vintiöiden ensimmäisen osa on juuri ilmestynyt suomeksi Sangatsu mangan jukaisemana. Toinen pokkari on tulossa helmikuun lopussa. Hilpeän suomennoksen on tehnyt Antti Kokkonen. Tietääkseni mangaa ei ole käännetty muille kielille.

Ryoji Hido: Verenhimoiset vintiöt

Eivät vampyyrikuninkaallisetkaan varmaan oikeasti tuolla tavalla puhu…

SOOSUKE Sakai on seitsemäntoistavuotias lukiolainen, joka elää tavallisen tylsää elämää. Hän ei ole missään niin hyvä että hänet huomattaisiin, mutta ei liioin niin huono että häntä kiusattaisiin. Hänellä ei ole mainittavia harrastuksia eikä juuri kavereita.

Soosuke on salaa ihastunut viehättävään Neneen, mutta tyytyy ihailemaan häntä etäältä. Oikeastaan Soosuke on varsin tyytyväinen elämäänsä. ”Arkeni vain jatkuu samanlaisena. Mitään ei koskaan tapahdu. Ja eiköhän siinä niin käy, että valmistun saamatta sanottua sanaakaan ihastukselleni.”

Kunnes kaikki romahtaa eräänä päivänä Soosuken palatessa koulun jälkeen poikamieskämppäänsä. Vuokrahuoneeseen on taikakeinoin ilmestynyt kolme palleroista vampyyrilasta, jotka himoitsevat Soosuken verta. He vieläpä puhuvat niin outoa kieltä, että he vaikuttavat ulkomaalaisilta.

Kolme pahankurista vampyyri-ipanaa ovat Abel, Momo ja Nike, jotka ovat lähteneet Manalassa sijaitsevasta kartanosta karkuun hirmuista kotiopettajaansa, ihmissyöjäpiru Lucaa. Jostakusta lapsista on aikuistuttuaan määrä tulla Manalan kuningas, mutta lasten kesken ei ole oikein selvyyttä kenestä.

Lapset asettuvat herroina taloksi Soosuken kämppään. Vaikka Soosuke pillastuu tuon tuosta, mutta myös hänen vanhemmanvaistonsa alkavat heräillä. Soosuken ällistykseksi Nenekin tykästyy vampyyrilapsiin, ja Soosuke saa vihdoin kontaktin ihastukseensa.

Vielä merkillisempää on se, että vampyyrilapsetkin alkavat huolehtia Soosukesta. Mutta myös komea ja karmea Luca vaanii lähistöllä.

Ryoji Hido: Verenhimoiset vintiöt

Soosuken ja vampyyri-ipanoiden suhde muotoutuu molemminpuoliseksi huolehtimiseksi.

VERENHIMOISTEN vintiöiden hauskin ominaisuus on vampyyrilasten puhe. Tai voi sitä sanoa kammottavimmaksikin, sen saa kukin lukija itse päättää.

En tiedä millaista alkuperäinen japanilainen kieli on ollut. Antti Kokkonen tekee joka tapauksessa iloista parodiaa siitä, miten pienet lapset saattaisivat yrittää jäljitellä aikuisten ylevää puhetta. Korkeakielisyyttä vaalii etenkin Abel, Nike taas päästelee -liini-päätteitä. Alussa venkoilua on aika paljon, mutta onneksi se hieman rauhoittuu mangan edetessä.

”Meidän korkeutemme olevi aina oikeassa!” ”Mistä toit tuollaisen jutskaliinin?” ”Nytpäs on massu täyttä – eli leikkiös koko kansa!” Tällaista kieltä. Sen lukeminen vaatii hieman asennoitumista, mutta oikeassa mielentilassa se on erinomaisen hauskaa.

Oikeastaan manga saattaisi naurattaa aivan hillittömästi pienessä tuiterissa luettuna. Mutta on muistettava, että alkoholia ei myydä alle 18-vuotiaille…

Ryoji Hido ottaa paljon iloa irti Soosuken vähittäisestä muuttumisesta vetelästä opiskelijasta vastuulliseksi vanhemmaksi. Vieläpä vanhemmaksi, joka antaa lastensa kirjaimellisesti imeä vertaan. Suuri komedian lähteitä ovat myös Abelin ylemmyydentunto ihmisiin nähden, Niken lukutoukkuus ja uneliaan Momon epämääräiset taikakeinot.

Suomenkielisen julkaisun painojälki on hyvää, mutta sivujen asemoinnissa on tullut ongelmia. Ainakin minun ostamani kappaleen sivujen reunoissa irvistelee valkoisia raitoja. Toisilla sivuilla taas lähellä reunaa olevaa tekstiä on leikkautunut pois.

Mainokset
Kategoria(t): komediamanga, scifi ja fantasia, slice-of-life Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.