Kaikki kummajaisista

hyakumonogatari.com

KUMMITUSPERINTEEN tutkija, kirjailija ja kääntäjä Zack Davisson ylläpitää erinomaisen mielenkiintoista blogia. Sieltä selviää kaikki mahdollinen japanilaisten tarinoiden omituisista olennoista.

Tässä on niin mielenkiintoinen blogi, että sitä on pakko suositella muillekin. Yhdysvaltalaisen Zack Davissonin sivusto Hyakumonogatari Kaidankai – Translated Japanese Ghost Stories and Tales of the Weird and the Strange on vuodesta 2010 alkaen pureutunut japanilaiseen kertomusperinteeseen.

Jos haluat tietää mikä on kaidan (eli kwaidan), mitä eroa on youkailla ja  yuureillä tai miksi japanilaisilla kummituksilla ei ole jalkateriä, Hyakumonogatari Kaidankai on oikea osoite. Sieltä löytyy myös tieto siitä, miten ja miksi leikitään hyakumonogataria (”sata kertomusta”) syyspimeällä kynttilänvalossa.

Japanilainen kaidan ei ole kauhutarina, Davisson kirjoittaa, eivätkä kauhutarinat ole kaidania. Kaidania ei ole useinkaan tarkoitettu pelottavaksi. Se voi yhtä lailla olla hauska tai muuten vain omituinen tarina.

Jos sana kaidan pitää kääntää englanniksi, usein päädytään pitkänpuoleiseen selitykseen kuten ”a discussion or passing down of tales of the weird, strange or mysterious”. Lyhemmin aika lähelle osuu ”weird tales”.

Myös lukuisista yksittäisistä olennoista on sivustolla paljon mielenkiintoista kerrottavaa: jäätävä Yuki onna, Tanuki valtavine kivespusseineen, vedessä vaaniva Kappa, Nekomata kaksihaaraisine häntineen, Choji joka ahmi kolmesataa hevosta, yöllisen kulkijan perässä tassutteleva näkymätön Betobeto-san…

Mangan lukijat ovat ehkä törmänneet pitkään Japanissakin asuneen Zack Davissonin nimeen Shigeru Mizukin teoksissa. Davisson on kääntää Mizukin historiallista mangaa Showa: A History of Japan. Käännöksestä on valmiina ensimmäinen osa, ja toinen on tulossa toukokuussa.

Syksyllä ilmestyy Davissonin tietokirja Yurei: The Japanese Ghost. Se syventää kummitusperinteen tietämystä, jonka tutkimisen tekijä aloitti jo gradussaan.

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kirjallisuus, Japanin kulttuuri, Japanin uskonnot Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.