Rakkaudella virnuiltu

Moyoco Anno: Insufficient Direction

Moyoco Anno: Insufficient Direction

UMPIOTAKUN ja harjoittelevan otavaimon puolifiktiivisestä perhe-elämästä irtoaa valtavasti riemua. Ja melkein yhtä paljon selityksiä.

Tämä on varmaan hauskin manga mitä olen lukenut sitten Hikaru Nakamuran Saint Young Menin, tai ainakin Junichi Inouen Chuugoku yome nikkin. Se on myös perusteellisimmin selitetty mangakäännös kautta aikojen. Inouen mangaa tämä muistuttaa sikälikin, että päähenkilö on todellinen otaku.

Mangataiteilija Moyoco Anno on tehnyt hilpeän episodimangan Insufficient Direction (監督不行届, Kantoku fuyuki todoki) yhteiselostaan animeohjaaja Hideaki Annon kanssa. Manga ilmestyi Japanissa Feel Young -lehdessä vuosina 2002-2004 eli tuoreeltaan mangan tapahtumien edetessä.

Nyt Vertical on vihdoin julkaissut tämän herkkupalan englanniksi. Satsuki Yamashita on kääntänyt mangan englanniksi. Verticalin julkaisun lähes nelikymmensivuisen selitysosan ovat kirjoittaneet Yasuhiro Kamimura ja Ed Chavez.

Tuotantoyhtiö DLE ilmoitti äskettäin, että se tekee Insufficient Directionin pohjalta 13 kolmen minuutin mittaista lyhytanimaatiota. Ne esitetään televisiossa Japanissa huhti-toukokuussa 2014. Verkkopalvelu Crunchyroll Manga kertoi puolestaan vastikään, että se julkaise useita Moyoco Annon mangoja digitaalisina.

Moyoco Anno (1971- ) tunnetaan muun muassa mangoista Sakuran ja Sugar Sugar Rune. Hideaki Anno (1960- ) on puolestaan muun muassa yksi Gainax-studion alkuperäisistä perustajista ja kulttisarjan Neon Genesis Evangelion ohjaaja.

Annot menivät naimisiin maaliskuussa 2002 Moyoco Annon syntymäpäivänä. Moyoco täytti tuolloin 30 vuotta, Hideaki oli 41-vuotias.

Moyoco Anno: Insufficient Direction

Otavaimon taival ei aina ole ruusuilla tanssimista.

MANGASSA seikkailevat aviomies Director-kun (alun perin japaniksi Kantoku-kun) ja hänen morsiamensa/vaimonsa Rompers. Hideaki Annon pilanpäiten vaatimalla esilehdellä todetaan, että mangan kaikki henkilöt ovat täysin fiktiivisiä. On puhdasta sattumaa, jos he muistuttava joitakuita todellisia henkilöitä.

Alkusanoista huolimatta mangalla on melkein kaikki yhteistä Myoco Annon ja Hideaki Annon todellisen elämän kanssa. Puitteet ja tapahtumat ovat samoja. Mutta pariskunta on pohtinut käsikirjoitusta paljon yhdessä, ja tuloksena on hauskin mahdollinen muunnelma todellisuudesta.

Jos Moyoco Anno kuvaisi komediassa vain aviomiestään, Insufficient Direction olisi hyvin ilkeä manga. Hän kuitenkin esittää itsensä aivan yhtä hirtehisellä huumorilla, joten parin keskinäinen rakkaus paistaa päällimmäisenä.

Director-kun on todellinen otakujen otaku. Hän soittaa autossaan pelkkää animemusiikkia, hän tekee Kamen Riderin liikkeitä vaatteita sovittaessaan ja kerää massoittain animefiguureja.

Rompers on koko nuoruutensa yrittänyt seurustella ”normaalien ihmisten” kanssa, välttyäkseen muuttumasta kokonaan otakuksi. Mutta sitten hän rakastua pätkähtää Director-kuniin.

Avioliiton myötä pariskunta alkaa yhä enemmän muistuttaa toisiaan. Director-kunin otakuus ei häviä minnekään, mutta sen lisäksi tulee ”normaalien ihmisten” piirteitä. Hän jopa alkaa käydä pesulla joka toinen päivä. Rompers puolestaan luopuu vähä vähältä siisteyden ja järjestyksen vaatimuksistaan.

Moyoco Anno: Insufficient Direction

Puolison laihduttaminen ei sekään ota onnistuakseen.

DIRECTOR-KUN on Rompersin kohdatessaan likainen, ruokkoamaton ja lihava. Rompers tekee parhaansa laihduttaakseen häntä (mikä ei ota onnistuakseen) ja saadakseen hänet siistiksi. Parta ja tukka sentään tulevat ajelluiksi, ja vaatevarasto moninkertaistuu. Director-kun jopa luopuu tavastaan riisua vaatteet vasta kun ne ovat niin likaisia että ne täytyy heittää pois.

Kodista Director-kunin ja Rompersin käsitykset ovat aika erilaisia. Director-kun haluaa asua laserlevyjensä, dvd-levyjensä, Kamen Rider -figuuriensa ja pienoisrautateiden keskellä. Rompers haluaa asua siistissä ja harmonisessa huoneistossa, joka on kalustettu sävy sävyyn.

Kompromissi sentään löytyy. Director-kun saa yhden huoneen omakseen. Sen huoneen nurkkaan asettuu myös Rompersin ruma mutta ah-niin-ihana infrapunasauna. Loppu asunnosta sisustetaan pääasiassa Rompersin toiveiden mukaisesti.

Ennen pitkää hienoimmat Kamen Rider -figuurit kuitenkin ujuttautuvat olohuoneeseen. Lopulta pari alkaa pohtia omakotitalon ostamista ja jopa yhteisiä lapsia.

Niinpä pariskunta sopii (lähes) saumattomasti yhteen. Heidän yhteinen alueensa löytyy mangasta ja animesta. He saattavat keskustella animen vuorosanoilla, lausua ääneen mangan äänitehosteita ja matkia (melkein) nolostumatta mangan ja animen hahmojen eleitä.

Moyoco Anno: Insufficient Direction

Siisteydestäkin voi olla eriäviä mielipiteitä.

MOYOCO Annon itselleen valitsema Rompers-hahmo on ruma potkupukuun pukeutunut vauva, joka on kaukana mangakan todellisesta ulkonäöstä. Se saattaa tietenkin istua persoonallisuuteen.

Sen sijaan Hideaki Anno on mangassa tunnistettavasti itsensä näköinen. Kuten Hideaki Anno sanoo omassa esipuheessaan: ”Julkinen kuvani on muuttunut melkoisesti. Tähän asti vain minua lähellä olleet ihmiset ovat tienneet, miten tyhmä olen.”

Insufficient Direction elää paljolti manga- ja animeviittaustensa varassa. Director-kun ja Rompers vaihtavat tuon tuosta vuorosanoja jostakin animesta, ja melkein kaikki mitä he tekevät liittyy johonkin sarjaan. Monet mainituista sarjoista ovat aika huonosti lännessä tunnettuja.

Laajalla selitysosalla onkin keskeinen rooli Verticalin käännöksen hauskuudessa. Yasuhiro Kamimura ja Ed Chavez ovat koonneet sen yhteistyössä Gainax-studion kanssa.

Tätä mangaa voi melkeinpä suositella animen historian lyhyttä aika lailla pidemmäksi oppikurssiksi. Sitä paitsi, jokainen joka on elänyt jossakin todellisessa perheessä tietää, että Director-kunin ja Rompersin tapaisia nörttiyksiä löytyy kaikista ihmisistä.

Advertisement
Kategoria(t): anime, komediamanga, slice-of-life Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.