Me ollaan gangstereita kaikki

Kohske: Gangsta

Kohske: Gangsta

NIMIMERKKI Kohsken ensimmäinen pitkä manga Gangsta on hyvin väkivaltainen, mutta sen maailma ja ihmiset ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia.

Gangstalla on jotain yhteistä Natsume Onon mangatuotannon kanssa. En kuitenkaan oikein saa tarkkaa otetta siitä, mitä.

Ehkä kyse on henkilöiden silmien pilkkeestä, asennoista ja hahmojen venymisestä eri kuvakulmissa. Ehkä kyse on hieman todellisuudesta irrallaan olevasta tunnelmasta. Tai ehkä kaikki johtuu vain siitä, miten vaatimattomasti esiintyvä mangataiteilija tekee aivan loistavaa jälkeä.

Ehkä osansa tekee myös hyvin suunniteltu ja tarinaa mainiosti tukeva ruudutus. Tarina kulkee muutenkin hyvin juohevasti, ja kaikkein kiinnostavimmat asiat tapahtuvat toisinaan ovelasti näytetyn alueen ulkopuolella. Kohske on tainnut myös lukea Sanpei Shiraton klassisia ninjatarinoita, sillä taisteluakrobatia on siltä suunnalta tutun oloista.

Hokkaidolla asuva Kohske (コースケ) on varsin tuore mangataiteilija. Hän julkaisi esikoisteoksensa Postman vuonna 2009. Hänen ensimmäinen pitkä sarjansa Gangsta (ギャングスタ) alkoi Shinchoshan kuukausilehdessä Comic Bunch vuonna 2010. Japanissa Gangstasta on tähän mennessä koottu viisi pokkaria. Kuudes on luvassa heinäkuussa 2014, ja tarina jatkuu.

Viz Media julkaisi helmikuussa sarjan ensimmäisen pokkarin englanniksi Signature-tuotelinjallaan. Katherine Schilling on tehnyt mangan mainion englanninkielisen käännöksen.

Väkivaltaisuuden vuoksi Viz on luokitellut Gangstan kirjaimella M eli Mature. Suomeksi se tarkoittaa ainakin K16, ehkä jopa K18.

Kohske: Gangsta

Kuvituksessa on jotain Natsume Onosta muistuttavaa.

VIZIN julkaisun lyhyissä jälkisanoissa Kohske kirjoittaa, että hänellä ei ole oikein kunnon otetta Gangstan maailman rakentamisen yksityiskohdista. Maailma on saanut kehittyä omia aikojaan. Joko tämä ei ole totta, tai sitten se on hyvä asia. Gangstan maailma on yksi mielenkiintoisimmista, mihin olen törmännyt mangassa hyvin pitkään aikaan.

Ilmassa räpyttelevien kyyhkysten näkökulmasta Ergastulum näyttää oikein viehättävältä kaupungilta. Sisältä se on järjestäytynyttä ja järjestäytymätöntä rikollisuutta, perheiden veristä kilpailua, huoria, palkkatappajia, lahjottuja poliiseja ja huumekauppaa pyörittäviä lääkäreitä. Se on paikka, jossa ihmiset tekevät synkkiä asioita selviytyäkseen.

Mutta tässä maailmassa on myös hyviä ihmisiä. Sellaisia kuin pikkuruinen sairaanhoitaja Nina tai ilotyttöbisnestä pyörittävä muori. Tai tohtori Theo, joka huolehtii paitsi terveydenhuollosta myös huumeiden saatavuudesta. Tai tarinan sankarikaksikko, jokapaikanhöylät Nicolas Brown ja Worick Arcangelo.

Omaa ”konsulttifirmaansa” nimeltä Handymen pyörittävien Worickin ja Nicolasin hyvyydestä voi olla ainakin kahta mieltä. Worick on päätyökseen gigolo. Nicolas on vahvojen huumeiden aikaansaama kummajainen, jonka taistelutaidot ovat huikeat.

Heidän yhteisen firmansa työnä on hoitaa ne keikat, joihin kukaan muu Ergastulumissa ei koskisi pitkällä kepilläkään. Se tarkoittaa usein yhden tai useamman ihmisen raakaa ja joskus nautinnollistakin tappamista. Enimmäkseen tapettavat ovat kuitenkin pahiksia pahistenkin joukossa; niitä jotka rikkovat kaupungin outoja mutta tavallaan toimivia sääntöjä.

Kohske: Gangsta

Pieni Nina on tarinan vahva nainen.

ERGASTULUMIN erikoisuus ovat ”hämärät”, joihin purkeittain uppereita ja downereita hotkiva Nicolaskin kuuluu. ”Hämärien” alkuperä jää ensimmäisessä pokkarissa vielä hämäräksi, mutta huumeista lienee kyse.

Nicolas on kuuro. Monet luulevat häntä myös mykäksi, mutta hän kyllä saa tarpeen tullen puheen tapaista suustaan. Enimmäkseen hän kommunikoi elekielellä. Vastalahjaksi Nicolas on saanut hirmuisen nopeuden, notkeuden, voiman ja kestävyyden.

”Hämärät” kantavat tuntolevyjä, joihin heidät on luokiteltu taistelutaitojen mukaan. Nicolas on korkeinta A/0-luokkaa, joten toisten ”hämärien” tappaminen käy häneltä leikiten. Usein hän leikkiikin uhreillaan kuin kissa hiirellä.

Maailman viihdeteollisuus on täynnä parittomia kaveruksia, ja Worick ja Nicolas sopivat mainiosti tämän joukon jatkoksi. He ovat entisiä rikollisperheen käskyläisiä, nykyisin itsenäisiä yrittäjiä. Kaksi hyvin erilaista miestä ovat erittäin onnistuneita henkilöhahmoja, joiden vähäeleinen yhteisymmärrys on mainiota seurattavaa.

Tarinassa on alusta asti mukana myös kaksi hyvää naishahmoa. Vasta 12-vuotias pikkuinen mutta kaikkien kunnioittama sairaanhoitaja Nina pyörittää paljolti tohtori Theon klinikkaa. Hän ehkä kaikista parhaiten ymmärtää myös vähäpuheista Nicolasia ja saa vastalahjaksi ehdotonta suojelua.

Nicolasin ja Worickin matkaan lyöttäytyy myös ilotyttö Alex, jonka parittajan Worick tappaa. Ainakin alussa hänen päätehtävänään on toimia ihmettelijänä, jonka kautta tarinan taustoja vähitellen avataan.

Jos pidit vaikkapa Rei Hiroen Black Lagoonista, ihastut melko varmasti myös Gangstaan. Jos väkivaltaviihde ällöttää, tähän ei kannata tarttua.

Mainokset
Kategoria(t): actionmanga, gekiga, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s