Edon taikakissat 2

Edo nekoe Jubei otogizoshi

Edo nekoe Jubei otogizoshi

MARU Nagaon mainio kissamanga Edo nekoe Jubei otogizoshi on palannut englannintaitoisen yleisön ulottuville ”kevytanimaationa”. Köykäiseltä kuulostava sovitus on yllättävän onnistunut.

Nekoe Jubei otogizoshi (猫絵十兵衛 御伽草紙, ’Seuralaiskirja kissakuvien Jubeista’) oli pari vuotta sitten JManga.com-verkkopalvelun laadukkainta antia. Keväällä 2013 lopetettu japanilaisten kustantajien yhteinen palvelu ehti julkaista englanniksi neljä osaa Nagaon taitavasti rakentamaa eläinsadun, Japanin kulttuurihistorian ja komedian yhdistelmää.

Japanissa manga on ilmestynyt kissoihin erikoistuneessa Nekopanchi-lehdessä vuodesta 2007 alkaen. Siitä on tähän mennessä koottu yhdeksän pokkaria, ja sarja jatkuu edelleen.

Sarjakuvan nimen otogizoshi viittaa lähinnä Muromachi-kaudella (1392–1573) Japanissa tehtyihin kuvitettuihin kertomuksiin. Niinpä sen käyttäminen Edo-kauteen (1600–1868) sijoittuvan tarinan nimessä on ajoituksellisesti hieman ristiriitaista. Tapahtumakaupungin nimi Edo on lisätty englanninkielisen julkaisun nimen alkuun.

Jubei on nuori edolainen taiteilija, joka elää ’Kissojen pitkätalona’ tunnetussa asuinkompleksissa. Jubei elättää itsensä kiertelemällä lähiseutuja ja maalamalla ihmisille kissankuvia. Jubein maalaukset ovat sikäli taianomaisia, että ne oikeasti kykenevät karkottamaan hiiriä ja rottia.

Kuvien taika on kuitenkin peräisin Jubein seuralaiselta. Hän on hieman äksy mutta pohjimmaltaan hyväntahtoinen taikakissa Nita. Nitalla on kaksihaarainen häntä, hän puhuu ihmisten kieltä ja polttelee perinteistä japanilaista piippua.

Edo nekoe Jubei otogizoshi

Jubein maalausten taika on peräisin Nita-kissalta.

MANGAN uusi tuleminen kuuluu tuoteperheeseen, joka on saanut rehellisesti sanottuna aika typerän nimen ”Manga 2.5 – Japanese Motion Comic”. Happinet Corporation ja Inception Media Group lanseerasivat käsitteen pari vuotta sitten. Käytännössä se tarkoittaa mangan kuvista muokattua suhteellisen yksinkertaista Flash-animaatiota.

Edo nekoe Jubei otogizoshi (Manga 2.5) koostuu viidestä lyhyestä animaatiojaksosta, jotka on julkaistu Crunchyrollin verkkopalvelussa. Japaniksi puhutut tarinat on tekstitetty englanniksi. Ne ovat ostettavissa myös iTunesissa ja Google Playssa. Crunchyrollin ilmaiskäyttäjien ulottuville sarja on tulossa heinäkuun viidentenä päivänä. Sarjan yhteispituus on hieman reilu tunti.

Animaatio perustuu suoraan alkuperäisen mangan kuviin. Niistä on poistettu suurin osa puhekuplista, ja kuvat on väritetty. Animointi on hoidettu pääasiassa siirtelemällä ja zoomaamalla still-kuvia. Valitettavan usein kuvien tarkkuus loppuu kuitenkin kesken zoomauksissa.

Kuvia on myös elävöitetty liikkuvilla mutta varsin pienillä yksityiskohdilla: Hahmojen päitä, käsiä ja jalkoja on irrotettu heiluviksi. Lumihiutaleita kuljetetaan kuvan yli ja tähdet välkkyvät. Myös valaistustehosteita käytetään.

Aika usein suuren osan kuvapinnasta peittävät taustatapetit, jotka ovat tosin aika kauniita. Toisinaan tavoitellaan kolmiulotteisuutta erisuuntaisilla kuvien siirroilla ja terävyyden muutoksilla.

Edo nekoe Jubei otogizoshi

Jubein temput tuovat mieleen Edo-kauden todellisia japanilaisia maalareita. Tässä Hokusai-mainen suurkuva.

MANGAN luvut ja sitä myöten myös animaation jaksot ovat herttaisia, lämpimiä ja usein murheellisiakin tarinoita hyvistä kissoista jotka auttavat ihmisiä ja hyvistä ihmisistä jotka auttavat kissoja.

Verkkaisesti toteutettu yksinkertainen animaatio istuu tähän mangaan yllättävän hyvin. Animointi on eleetöntä, mutta siististi ja ajoittain jopa tyylikkäästi toteutettua. Myös hillitty musiikki ja aika niukat äänitehosteet sopivat Jubein tarinalle – mutta eivät välttämättä monellekaan muulle mangalle.

Toisin kuin tämän tyyppisessä toteutuksessa voisi pelätä, Edo nekoe Jubei otogizoshi on tehty kunnollisilla ääninäyttelijöillä. Nita-kissan roolissa kuullaan monista animesarjoista tuttu Tomokazu Sugita. Sugita on esiintynyt esimerkiksi sarjoissa Gintama, The Melancholy of Haruhi Suzumiya ja JoJo’s Bizarre Adventure. Jubein äänenä on Toshiki Masuda. Muitakin ääninäyttelijöitä on useita.

Plussapuolelle voi lukea senkin, että 2.5-mangan jaksoja ei ole pakotettu mittaan. Kustakin käytetystä luvusta on tehty sen mittainen animaatio kuin siitä on luontevasti tullut, joten jaksojen pituudet vaihtelevat reilusta 10 minuutista lähes 20 minuuttiin.

Itse katsoin sarjaa pöytäkoneella, mutta luulen että Manga 2.5 on parhaimmillaan tableteissa. Enimmäkseen kuvat ovat riittävän yksinkertaisia, joten animaatioita voi varmaan ihan mukavasti katsella myös kännyköillä.

En ole katsonut muita 2.5-mangoja, joten en voi verrata Edo nekoe Jubei otogizoshia niihin. Verkossa havaitsemistani muiden kommenteista voi kuitenkin päätellä, että tämä on lajin parhaimmistoa.

Ainakin minulla Crunchyrollin animaation striimaus tökki ikävästi. Se katkesi muutaman kerran joka jaksossa, vaikka kuvakoon laski pienimpään mahdolliseen. Ilman tuota tökkimistä sarjasta olisi jäänyt erinomaisen hyvä ja lämmin mieli.

Edo nekoe Jubei otogizoshi

Kategoria(t): anime, eläinmanga, Japanin historia, Japanin taide Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.