Japani uppoaa

Komatsu & Saito: Japan Sinks

Komatsu & Saito: Japan Sinks

SAKYO Komatsun Japan Sinks (日本沈没, Nihon chinbotsu, 1973) kuuluu japanilaisen tieteiskirjallisuuden klassikkoihin. Takao Saito työryhmineen muokkasi saarivaltion tuhon jo tuoreeltaan myös mangaksi.

Maanjäristykset ovat aina olleet Japanissa hyvin todellinen uhka. Valtakunnan tuhannet saaret sijaitsevat tuliperäisellä ja maanjäristysherkällä alueella neljän mannerlaatan risteyskohdassa. Saaristossa on parisataa tulivuorta, ja maanjäristyksiä havaitaan jopa 1500 vuodessa.

Viimeksi Sendain raju järistys ja sitä seurannut tsunami surmasivat yli 15000 japanilaista maaliskuussa 2011. Yli kolmetuhatta ihmistä on järistyksen jäljiltä kateissa. Kōben järistyksessä 1995 kuoli noin 6000 japanilaista. Lähihistorian pahimmassa Kantōn suuressa maanjäristyksessä 1923 kuolonuhrien määrä oli yli sata tuhatta. Järistys tuhosi muun muassa suuren osan Tokiota.

Niinpä ei ole kovin kaukaa haettua kirjoittaa japanilaista katastrofiromaania maanjäristyksistä ja tulivuorten purkauksista. Sakyo Komatsu (1931-2011) pani kuitenkin vielä ankaraa todellisuutta paremmaksi: Hänen romaanissaan mannerten liikkeissä tapahtuva muutos johtaa siihen, että koko Japani uppoaa Tyynenmeren syvyyksiin.

Komatsun yhdeksän vuoden uurastus palkittiin. Teos palkittiin vuoden parhaana tieteiskirjana. Se nousi myyntimenestykseksi ja sai pian sovituksia elokuvaksi, televisiosarjaksi ja mangaksi. Vuonna 2006 sen aiheesta tehtiin jopa parodiaelokuva Nihon igai zenbu chinbotsu (”Kaikki muu paitsi Japani uppoaa”).

Saito Takao Productionin mangasovitus ilmestyi alun perin Akita shotenin Shōnen champion -viikkolehdessä. Sen jälkeen noin tuhannen sivun mittainen sarjakuva on saanut Japanissa parikin uudelleenjulkaisua.

Englanniksi käännettynä manga oli jonkin aikaa luettavissa JManga-verkkopalvelussa, joka kuitenkin lopetti toimintansa keväällä 2013. Tässä heinäkuussa Japan Sinks tuli jälleen englanninkielisen yleisön ulottuville, tällä kertaa Crunchyroll-sivustolla.

Komatsu & Saito: Japan Sinks

Komea sankari Onodera (vasemmalla) muistuttaa kovasti palkkatappaja Golgoa. Lopun lähestyessä hänelläkin jää parta ajamatta ja paita silittämättä.

KUTEN alkuperäinen romaani, myös manga tapahtuu tekoaikansa nykyajassa. Tarkkaa vuosilukua ei mangassa mainita, mutta numerolevypuhelimista ja tietokoneiden malleista voi arvella kyseessä olevan juuri 1970-luvun.

En ole lukenut Komatsun romaania, joten en voi sanoa mitään varmaa mangasovituksen uskollisuudesta sille. Tiettävästi se kuitenkin seuraa romaania varsin tarkkaan, vaikka joitakin henkilömuutoksia on tehty.

Manga seuraa Japanin uppoamisen uhkaa omituisen tiedemiehen ensimmäisistä aavistuksista aina lopulliseen konkretisoitumiseen ja koko Japanin evakuointiin asti. Sankareiksi nousee kolme miestä.

Professori Tadoro on tieteellisen yhteisön hyljeksimä geofyysikko, joka ensimmäisenä osaa yhdistää meren pohjassa tapahtuvat outoudet koko Japaniin kohdistuvaan uhkaan. Satavuotias miljardööri Watari on vanhus, joka kykenee vetelemään kaikkia naruja Japanin poliittisen koneiston takana. Jos Watari ei olisi uskonut Tadoroon, uhkalle ei ehkä koskaan olisi tehty mitään.

Kolmantena komean ja urhean miehen roolin tarinassa hoitaa taitava sukellusvenekuski Onodera. Ja koskapa Takao Saiton mangojen sankareilla on taipumus näyttää toisiltaan, Onodera muistuttaa kovasti Golgo 13 -sarjan palkkatappajaa Golgoa. Jonkinasteinen neljäs sankari on myös Japanin pääministeri, joka kaikesta poliittisesta pelistä huolimatta yrittää huolehtia koko kansan edusta.

Manga on osuvaa ajankuvaa siltäkin osin, että naisten osuus on hyvin vähäinen. Tarinassa on vain kaksi vähänkään merkittävää naista. Yksi on Watarin nuori ja kaunis hoitaja. Toinen on Onoderan morsian Reiko. Hän on Takao Saiton lisäys Komatsun tarinaan, joka oli siis ilmeisesti vielä mangaakin vähänaisisempi. Reiko katoaa yhdessä maanjäristyksistä.

Komatsu & Saito: Japan Sinks

Kuoleva vanhus Watari ja hyljeksitty tutkija Tadoro uhraavatt lopulta itsensä Japanin hyväksi.

MANGA rytmittyy kahdenlaisiin jaksoihin. Toisissa käydään uuvuttavia tieteellisiä ja poliittisia keskusteluja. Toisissa nähdään lähes tekstitöntä katastrofikuvastoa purkautuvista tulivuorista, sortuvista rakennuksista, halkeilevasta maankuoresta ja paniikissa ryntäilevistä ihmisistä. Molemmissa kuvauksissaan manga onnistuu varsin hyvin.

Tieteellinen kinastelu ja poliittinen kähmintä tuodaan lukijan silmien eteen hyvin konkreettisesti. Suuren katastrofin uhatessakin kaikki pyrkivät lähes loppuun asti edistämään poliittista agendaansa tai tutkijanmainettaan. Puolueet keskittyvät ensisijaisesti nälvimään toisiaan, ja Tadoroa lukuun ottamatta tiedemiehet mieluummin kumoavat toistensa teorioita kuin etsivät totuutta.

Mutta ehkä yllättävästi vain lähes loppuun asti. Kun lopulta on pakko evakuoida yli sata miljoonaa japanilaista, hämmästyttävän monet ihmiset puhaltavat samaan hiileen. Lopulta tarina muuttuukin sankarilliseksi kertomukseksi Japanin kansan yhtenäisyydestä, sitkeydestä ja kestävyydestä.

Myös katastrofikuvasto on vakuuttavaa, etenkin kun muistaa että manga on tehty neljä vuosikymmentä sitten. Nykyaikaisiin katastrofielokuviin turtuneelle kuvasto ei pysty tarjoamaan mitään uutta, mutta 1970-luvulla se on varmasti ollut konkreettisuudessaan huikeata. Uhkan tieteellisen perustelemiseen käytettävä kartta- ja kaavioaineisto on myös huolella tehtyä ja tarinan sisäisesti uskottavaa.

Tätä mangaa ei ehkä enää kannata lukea väristysten ja kauhukokemusten toivossa. Sen ansiot ovat enemmän ihmisten ja ajan kuvauksessa. Kurkistus Japanin 1970-luvun poliittiseen järjestelmään auttaa ehkä myös ymmärtämään Japanin nykytilaa.

 

Komatsu & Saito: Japan Sinks

Mangan katastrofikuvasto on todellisuudestakin tuttua.

 

KUTEN Saito Takao Productionin tuotannossa yleensäkin, myös tässä mangassa Takao Saito (1936- ) on toiminut lähinnä taiteellisena johtajana. Mangan on toteuttanut parikymmenhenkinen työryhmä.

Crunchyrollin manganlukuohjelma on valitettavan kehno. Siinä kuvaa joutuu zoomailemaan edestakaisin, jos aikoo sekä lukea tekstit että nähdä sivukokonaisuudet. Lukija myös jumiutuu tuon tuosta. Sivuston englanninkieliset mangat ovat Japania lukuun ottamatta koko maailman luettavissa.

Komatsu & Saito: Japan Sinks

Vaikka mielet kuohahtelevat, Japanin kansa osoittautuu lopulta yhtenäiseksi.

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kirjallisuus, scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s