Samalla lepakkokanavalla

Jiro Kuwata: Batman

Jiro Kuwata: Batman

DC COMICS on alkanut julkaista digitaalisena todellista mangaherkkupalaa. Japanilainen Jiro Kuwata piirsi omia Batmanin seikkailuja Japanin markkinoille vuosina 1966-1967, ja nyt nämä seikkailut saadaan viimein lukea englanniksi.

Batman: The Jiro Kuwata Batmanga ilmestyy viikottaisina lukuina DC Comicsin Digital First -valikoimassa. Manga on ostettavissa Readdcentertainment.comissa, Comixologyssa, iBooksissa, Google Playssa, Kindle Storessa ja Nook Storessa. Myöhemmin on tulossa myös paperijulkaisu kolmena pokkarina.

Tällä hetkellä englanniksi on luettavissa neljä lukua. Ensimmäiset kolme muodostavat noin 70 sivun mittaisen tarinakaaren Lord Death Man, jossa Batman ja Robin taistelevat aina uudestaan kuolleista heräävää pääkallohahmoista roistoa vastaan.  Neljäs luku aloittaa tarinan, jossa pahiksena on tohtori Kasvoton.

Japanissa Kuwatan Batman (バットマン, Battoman) syntyi amerikkalaisen televisiosarjan suuren suosion myötä vuonna 1966. Japanilaiset onnistuivat pääsemään sopimukseen oman mangaversion tuottamisesta Japanin markkinoille, ja piirtäjäksi pestattiin nuortensarjoillaan mainetta niittänyt Jiro Kuwata. Sarjaa julkaistiin keväästä 1966 kevääseen 1967.

Syksyllä 2013 Shogakukan keräsi kaikki vanhat sivut jälleen yhteen uudeksi japanilaiseksi julkaisuksi, johon DC Comicsin englanninkielinen laitos perustuu. Sarjan on kääntänyt Sheldon Drzka.

Japanilainen Batmanga näyttäytyi englanninkieliselle yleisölle jo vuonna 2008, kun Chip Kidd kokosi kirjan Bat-Manga!: The Secret History of Batman in Japan. Siinä julkaistiin myös osa Jiro Kuwatan mangasta. Nyt tuo 53 luvun mittainen ja noin tuhatsivuinen manga on tulossa kokonaan englantia lukevien saataville.

Jiro Kuwatan (1935- ) ehkä tunnetuin manga on Maboroshi tantei (まぼろし探偵, ”Aave-etsivä”). Vuonna 1957 alkanut nuorten etsivätarina sai myös televisiosarjan pari vuotta myöhemmin. Kuwata tunnetaan myös yhdessä Kazumasa Hirain kanssa tehdystä sarjasta 8 Man.

Jiro Kuwata: Batman

Batman ja Robin kamppailevat Lord Death Manin kätyrilaumaa vastaan.

VAIKKA Lepakkomangan ensimmäinen ja tunnetuin tarinakaari perustuu amerikkalaisten luomaan Death-Man hahmoon, Jiro Kuwata käytti Batman-versiossaan pääasiassa itse keksimiään roistoja, DC Comicsin julkaisun toimittaja Jim Chadwick kertoo Comic Book Resources -sivuston haastattelussa. Pingviinin, Arvuuttajan ja Jokerin kaltaiset ”peruspahikset” eivät ole mukana Batmangassa.

Chadwickin mukaan lähes viidenkymmenen vuoden takainen japanilainen Batman sopii paremmin julkaistavaksi nyt kuin vaikkapa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Synkempien ja valoisampien läntisten Batman-versioiden myötä yleisö on on tullut vastaanottavaiseksi viittaritarin hahmon monenlaisille taiteellisille tulkinnoille. Yksi näistä ”rinnakkaismaailmoista” on Kuwatan versio.

En tiedä mitä varsinaiset Batman-fanit ajattelevat Kuwatan tuotoksesta, mutta minun silmissäni se on yllättävän samankaltainen amerikkalaisten esikuviensa kanssa. Esimerkiksi Batmanin ja Robinin asut, aseet ja varusteet noudattavat hyvin uskollisesti esikuvia.

Tosin vanhaa kunnon Alfredia ei ensimmäisessä tarinassa näy, ja varusteista nähdään vain heittoaseita, luodinkestävä helikopteri ja ydinkäyttöinen lepakkoauto. Lepakkoluolakin vain vilahtaa yhdessä ruudussa.

Jiro Kuwata: Batman

Bruce Wayne ja Dick Grayson lekottelevat Jamaikan auringossa.

BATMANGA ei ole Batman-tarinoiden huippuja, mutta on se ainakin ilahduttava sarjakuvahistoriallinen kuriositeetti. Chadwickin mukaan Kuwata ei Batman-tarinoiden tekoaikaan osannut englantia, joten hän saattoi perehtyä esikuviin vain kuvituksen kautta. Ehkä se toi tulkintaan tiettyä vapautta.

Batman on lihaksikas lähitaistelun mestari, joka uupumatta uurastaa Gotham Cityn rikollisuutta vastaan. Siviilihahmossaan Bruce Waynena hän on parikymppinen rikas tyhjäntoimittaja, joka huvikseen matkailee Jamaikan auringossa ja kiertää jalokivinäyttelyitä. Lähellä amerikkalaista esikuvaansa siis.

Sen sijaan Robin eli Dick Grayson on nuorentunut huomattavasti. Kuwata on tehnyt ihmepojasta tarinan shounen-sankarin, paksutukkaisen ja nenäkkään mutta jatkuvasti valppaan ja teräväpäisen koltiaisen. Itse asiassa Robin muistuttaa aika tavalla Kuwatan omaa sankaripoikaa Aave-etsivää.

Lord Death Manin hahmoon Kuwata on ladannut aimo annoksen japanilaista kauhutarinaa hautausmaineen ja luurankoineen. Death Manin pääkallonaamio ei olekaan naamio. Hänen kuolemaa uhmaava rikoskierteensä alkaa vaivata Batmania painajaisunissakin, vaikka kuoleman voittaminen paljastuukin intialaiseksi joogatempuksi. Hahmo muistuttaa myös Shotaro Ishinomorin Skullmania.

Visuaalisesti Batmanga näyttää 1960-luvun shounen-mangalta, mitä se tietenkin onkin. Toimintakohtauksiin on panostettu, mutta Kuwata ei ole esimerkiksi Ishinomorin tai Sanpei Shiraton veroinen liikkeen kuvaaja. Puhetta on välillä japanilaiseksi sarjakuvaksi yllättävän paljon, ja tarinan tempo on nopeampi kuin tuon ajan mangassa tavallisesti. Visuaalista näyttävyyttä taitaa olla vähemmän kuin amerikkalaisissa esikuvissa.

Kategoria(t): actionmanga, länsimainen sarjakuva, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Samalla lepakkokanavalla

  1. Mistä näitä saa Suomessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.