Nostalgisia pokepalloja

Kusaka & Mato: Pokémon Adventures: Red, Blue & Green

Kusaka & Mato: Pokémon Adventures: Red, Blue & Green

PAUNA Media on vuosien tauon jälkeen palannut mangan pariin. Nyt suomalaiset pääsevät paneutumaan myös sarjakuvana sarjaan, joka varmasti useimmille tulee ensimmäiseksi mieleen sanoista ”japanilainen animaatio”: Pokémoniin.

Pokémon on mangan kustantajalle poikkeuksellisen helppo tapaus, sillä siitä saa kohtalaisen varmasti sijoituksensa takaisin. Sillä on ainakin kaksi hyvin mahdollista yleisöryhmää. Yksi ovat he jotka muutenkin ostavat mangaa kioskilta tai lähikaupasta. Toinen ovat ne nuoret aikuiset, jotka haluavat nostalgisesti palata lapsuudesta tutun televisiosarjan pariin. Molemmille Pokémon tarjoaa ihan reipasta viihdettä. Ja voihan Pokémon houkutella japanilaisen viihdeteollisuuden pariin myös uutta nuorta yleisöä.

Pokémon-tuoteperheen emo on Nintendon pelisarja. Anime puolestaan on pyörinyt Suomessakin televisiossa vuosikausia. Paunan julkaiseman mangaversion on käsikirjoittanut Hidenori Kusaka ja piirtänyt Mato. Kyseessä on nyt suomennoksena alkuun seitsenosainen tarinakaari Pokémon Adventures: Red, Blue & Green.

Red, Blue & Green on ensimmäinen pätkä sarjaa, joka alkoi Japanissa jo vuonna 1997 nimellä ポケットモンスター SPECIAL (Pocket Monster Special). Edelleen jatkuva sarja on ilmestynyt useissa lehdissä, ja siitä on jo koottu yli viisikymmentä pokkaria. Piirtäjäksi vaihtui yhdeksän pokkarin jälkeen Satoshi Yamamoto. Viz Media on julkaissut sarjaa englanniksi.

Jari Paunan perustama Pauna Media julkaisi useita sarjoja japanilaista mangaa, korealaista manhwaa ja amerikkalaista mangatyylistä sarjakuvaa vuosina 2007-2010. Yhtiön kiinnostavinta antia olivat varmaankin Maki Murakamin Gravitation, Matsuri Akinon Pet Shop of Horrors ja korealaisen Min-Woo Hyungin Priest.

Kilpailutilanne oli kuitenkin ilmeisesti liian kova, sillä sarjakuvien julkaisutoiminta hiipui nopeasti. Nyt Pauna on siis palannut mangan pariin. Toivottavasti se vilkastuttaa suomalaista mangatarjontaa, joka on aika tavalla kutistunut huippuvuosista. Yhtiön mangatuotantoa toimittaa nyt aikoinaan Punaisen jättiläisen perustanut Antti Grönlund. Pokémon-sarjan käännöksen on tehnyt Juha Mylläri.

Kusaka & Mato: Pokémon Adventures: Red, Blue & Green

Pikachu on yksi Redin ensimmäisistä hankinnoista.

NUORI poika nimeltä Red on kotoisin Pallet Townista. Kuvissa hän näyttää välillä viisivuotiaalta, välillä kymmenvuotiaalta. Sielultaan hän ei kuitenkaan ole mikään pikkukakara.

Hänen unelmanaan on kehittyä maailman parhaaksi pokémonien kouluttajaksi ja kerätä tiedot kaikista maailman pokémoneista. Hän lähtee kiertämään maailmaa mukanaan proffalta saatu Pokédex. Se on muinaista kämmentietokonetta muistuttava laite, joka automaattisesti kerää talteen tärkeät ominaisuudet kohdatuista pokémoneista.

Alussa Redillä on mukanaan vain yksi pokémon, Poliwhirl. Jo ensimmäisen pokkarin edetessä joukko kasvaa animesarjan kaikkein tutuimmilla pokémoneilla Pikachulla ja Bulbasaurilla. Lisäksi Poliwhirl kehittyy taistelujen myötä Poliwrathiksi.

Mangan juoni on hyvin suoraviivainen. Jokaisessa luvussa Red kohtaa uuden pokémonin, joka voitetaan. Siinä sivussa kohdataan myös muita pokémonien kouluttajia, ja vastassa on tietenkin pokémoneja kaltoin kohteleva rikollisjoukkio Rakettiryhmä.

Kiinnostavuuden sinänsä yksinkertaiseen tarinaan tuo pokémonien monilukuinen ja monimuotoinen joukko. Kullakin pokémonilla on omanlaisiaan vahvuuksia pokémonien välisissä otteluissa – ja toinen toistaan kummallisemman nimisiä hyökkäyksiä.

Pokémonit ovat jonkinlaisia luonnossa esiintyviä eläimiä, mutta niistä tiedetään aluksi aika vähän. Kukaan ei edes tiedä montako lajia pokémoneja on, mutta on niitä ainaski sata. Onhan koko sarjan olemassaolon yksi keskeinen tarkoitus se, että lapset saadaan ostamaan ja keräämään pokémon-hahmoja ja niitä esittäviä tuotteita…

Kusaka & Mato: Pokémon Adventures: Red, Blue & Green

Vastassa on totta kai ilkeä Rakettiryhmä.

MORAALILTAAN Pokémon on totta kai vähintäänkin kyseenalainen. Eihän sillä mitään sanomaa oikeasti ole. Mutta jos kuviteltaisiin että olisi, se olisi jotain tämän tapaista: ”Tappeleminen on kivaa ja kehittävää. Etenkin kun eläimiä koulutetaan tappelemaan.” Se on siis juuttunut siihen ihanteeseen, mitä nuorilta pojilta odotettiin Suomessakin vielä 1930-luvulla.

Mutta eihän poikasarjakuvia moraalin takia lueta. Ja nykyaikaiseen medialukutaitoon kuuluu joka tapauksessa pakollisena osana taito erottaa fiktiivinen ja todellinen väkivalta toisistaan. Sitä paitsi onhan poikamangassa toinenkin moraalinen näkökulma: Niiden sankarit ovat aina eteenpäin pyrkiviä, innostuneita ja aktiivisia. Siitä on jo lukijoille malliksikin.

Red ei olisi poikamangan sankari, ellei hän olisi tässä suhteessa muita kouluttajia parempi. Toisin kuin monet kouluttajat, hän oikeasti ymmärtää ja rakastaa pokémoneja, ja siksi hän onnistuu muita paremmin.

Red tietää, että pokémon kannattaa taivutella suopeaksi ennen kuin sitä yrittää vangita pokepalloon. Hän tunnistaa oitis, että ison Kangaskhanin taisteluhaluttomuus johtuu siitä, että se haluaa suojella vatsapussissa olevaa poikasta. Hän myös voittaa puolelleen äksyn ja omapäisen Pikachun, kun hän tajuaa että sitä ei kannata pakottaa taistelemaan.

Pokémon-manga ei siis ole ollenkaan huonoa viihdettä.

Otetaan kuitenkin sen verran kukkahattutädin asennetta, että jonkinlainen ikäsuositus mangan kannessa olisi ollut paikallaan, oli se sitten vaikka K9. Aivan pienten lasten sarjakuvaa Pokémon ei ole, vaikka seksuaaliset viittaukset ovatkin vähäisiä ja väkivaltaa harjoitetaan ”vain” eläinten kesken (eikä niitäkään sentään tapeta). Mukana on esimerkiksi Dragonballin tyylistä huulenheittoa, ja kyllä pienimmät voivat saada painajaisia rajuimmista taistelukohtauksistakin.

Mainokset
Kategoria(t): shounen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.