Mangataiteilijan selfie

Osamu Tezuka: Princess Knight

Osamu Tezukan omakuva Princess Knightin kaksikielisen painoksen jälkisanoista.

MANGAKAT ovat usein piirtäneet itsensä omiin teoksiinsa. Toisinaan he ovat tehneet sen omaelämäkerrallisessa mielessä, toisinaan kevennykseksi, ja joskus myös ihan kurillaan. Tässä muutamia esimerkkejä.

Ylivoimaisesti tunnetuin omissa mangoissaan esiintyjä on Osamu Tezuka, joka piirsi itsensä useimpiin teoksiinsa. Yleensä hahmo on pottunenäinen baskeripää.

Joskus Tezuka on vain sivullinen väkijoukossa. Joskus hän heittää sivuroolin, kuten vaikkapa radioselostajana mangassa Phoenix (Hi no tori) tai autokuskina mangassa Message to Adolf (Adorufu ni tsugu). Toisinaan hän puuttuu tarinan kulkuun, kuten Saboten-kunissa. Onpa hän näyttäytynyt hämähäkkinäkin, nimittäin nuorten etsiväseikkailussa Ken1 tanteichō.

Hyvin luonnollista on, että taiteilija itse on mukana omaelämäkerrallisissa teoksissa, sellaisissa kuin Hideo Azuman Disappearanca Diary tai Jiro Taniguchin A Zoo in Winter. Toisinaan elämäkerta on vahvasti komediallistettua, kuten Moyoco Annon ja Hideaki Annon avioliitosta kertova Insufficient Direction.

Taiteilijoiden omakuvia esiintyy yleisesti myös omakeissa, mangojen lisämateriaaleissa. Niissä taiteilijat selostavat usein teostensa taustoja ja toimittavat henkilökohtaisia terveisiään lukijoille. Omake voi myös olla vakavasta mangasta muokattu koominen strippi.

Joskus taiteilijan oman kuvan ja muuten vain toistuvan tunnushahmon raja on häilyvä. Kumpaa lienee esimerkiksi Natsume Onon nallekarhu?

Noboru Oshiro: Yukaina tekkōsho

Noboru Oshiron mangassa Yukaina tekkōsho (“Hauska terästehdas”, 1941) esiintyvä mangataiteilija on melko varmasti Oshiron omakuva.

Osamu Tezuka: Saboten-kun

Osamu Tezukan suhteellisen varhainen omakuva villin lännen seikkailusta Saboten-kun (”Cactus-Sam”, 1953). Tezuka estää tarinansa hahmoja lopettamasta mangaa liian aikaisin.

Shigeru Mizuki: Nonnonbaa to ore

Shigeru Mizuki lapsena osittain omaelämäkerrallisessa mangassa Nonnonbaa to ore (NonNonBa, 1977).

Yoshihiro Tatsumi: A Drifting Life

Yoshihiro Tatsumin manga A Drifting Life (Gekiga hyōryū, 2008) käy läpi Tatsumin omaa elämää, mangan kehitystä ja Japanin historiaa vuosina 1945-1960.

Hiromu Arakawa: Silver Spoon

Hiromu Arakawan lehmä on tunnetuimpia nykymangakoiden omake-hahmoja. Arakawa on kotoisin Hokkaidon maaseudulta. Tässä omakuva mangasta Silver Spoon (Gin no saji, 2011- )

Moyoco Anno: Insufficient Direction

Aika ikävästi kuvattu mangataiteilija Rompers on Moyoco Annon omakuva komediamangassa Insufficient Direction (Kantoku fuyuki todoki, 2002-2004).

Mokona: Okimono Kimono

Clamp-mangakaryhmän Mokonan omakuva kimonoharrastusta esittelevästä teoksesta Okimono kimono (2007).

Mari Yamazaki: Sekai no hatedemo mangakaki

Parhaiten Thermae Romaesta tuttu Mari Yamazaki piirtää itsensä mangassa Sekai no hatedemo mangakaki (”Mangataidetta maailman loppuun asti”, 2009).

Ken Akamatsu: Love Hina

Mangan Love Hina (1998-2001) kansiliepeessä Ken Akamatsu on kovasti pahoillaan, että ei ole ehtinyt vastailla lukijoiden kirjeisiin.

Kaoru Mori: Anything and Something

Kaoru Mori piirtää itsensä hieman nolona takkutukkana. Tässä kokoelmasta Anything and Something (2012).

Hideo Azuma: Disappearance Diary

Hideo Azuma vuonna 2009 englanniksi julkaistun omaelämäkerrallisen mangan Disappearance Diary (Shissou nikki, 2005) kannessa.

Jiro Taniguchi: A Zoo in Winter

Nuori mangataiteilija Hamaguchi muistuttaa suuresti Jiro Taniguchia mangassa A Zoo in Winter (Fuyu no dōbutsuen. 2005-2007).

Natsume Ono: Tesoro

Muun muassa Italiaan sijoittuvista mangoistaan tunnetun Natsume Onon tunnushahmo on kaikenlaista mukavaa puuhasteleva nallekarhu.

Hiro Mashima: Fairy Tail

Plue/Nicola ei varsinaisesti ole Hiro Mashiman omakuva, mutta lumiukkomainen hahmo esiintyy toistuvasti hänen teoksissaan.

Eiichiro Oda: One Piece

Samaan tapaan Eiichiro Odan Pandamies tekee cameorooleja One Piecessä mutta ei liene Odan omakuva. Hahmo syntyi alunperin Yudetamagon painisarjaa Kinnikuman varten.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mangataiteilijan selfie

  1. L-P sanoo:

    Mitsuru Adachi tekee tuon tuosta cameoita sarjoissaan ja Yoshihiro Togashi piirtää välillä omakuvansa (silmälasipäinen, luppakorvainen koira) näköisiä pehmoleluja.

  2. Kintoki sanoo:

    Juttu on jo vanha, mutta Nobuhiro Watsuki piirtää itsensä hattupäiseksi, sänkileukaiseksi sälliksi, jolla on paksut kakkulat…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.