VUOTTA 2014 parhaiten kuvaavaksi kanjimerkiksi on Japanissa äänestetty 税 (sai / zei). Merkki tarkoittaa muun muassa veroa ja tullia.
Merkki 税 esiintyy esimerkiksi sanoissa 租税 (sozei, ”verotus”), 市税 (shizei, ”verovirkailija”), 脱税 (datsuzei, ”veronkierto”), 印税 (inzei, ”tekijänoikeuskorvaus”) ja 税関検査 (zeikankensa, ”tullitarkastus”). Ennen kaikkea se on mukana sanassa 消費税 (shyouhizei, ”kulutusvero”, ”arvonlisävero”).
Japanin ja japanilaisten taloutta rasitti vuoden aikana erityisesti arvonlisäveron korotus, joka tuli voimaan huhtikuussa 2014. Pääministeri Shinzō Aben hallitus pyrki korotuksella hillitsemään maan velkaantumista, mutta korotus syöksi talouden loppuvuodesta taantumaan. Hallituksen talouspolitiikasta puhuttiin muutenkin vuoden aikana paljon.
Viimeksi vuonna 1997 nostettu arvonlisävero nousi nyt viidestä kahdeksaan prosenttiin. Se tuntui raskaasti tavallisten japanilaisten kukkaroissa, sillä korotus johti muun muassa kulutustavaroiden, bussi- ja junalippujen, sähkön, veden ja kaasun hinnannousuun.
Arvonlisäveroa oli määrä korottaa vielä uudestaan lokakuussa 2015, mutta tähänastisten vaikutusten valossa näyttää epätodennäköiseltä, että korotus toteutuisi.
VUODEN kanjimerkki (kotoshi no kanji) valitaan aina loppuvuodesta avoimessa äänestyksessä. Sen organisoi Japanin kielikokeita järjestävä säätiö Zaidan houjin Nihon kanji nouryoku kentei kyoukai (Japanese Kanji Proficiency Society).
Tänä vuonna ääniä annettiin kaikkiaan 167 613. Merkki 税 sai niistä 8 679 eli 5,18 prosenttia. Äänestys oli tällä kertaa varsin tasaväkinen. Seuraavaksi eniten ääniä saivat:
2. 熱 (netsu /atsui, ”kuuma”, ”kuumuus”) 6 007 ääntä.
3. 嘘 (kyou / uso, ”vale”) 5 979 ääntä.
4. 災 (sai / wazawai, “katastrofi”) 5 830 ääntä.
5. 雪 (setsu / yuki, ”lumi”) 5 474 ääntä.
6. 泣 (kyuu / naku, ”itkeä”) 3 050 ääntä.
7. 噴 (fun / fuku, ”purkautua”, ”syökseä”) 2 984 ääntä.
8. 増 (sou / fueru, ”lisääntyä”, ”vahvistua”) 2 689 ääntä.
9. 偽 (gi / itsuwari, nise, ”petos, väärennös”) 2 543 ääntä.
10. 妖 (you / ayashii, ”salaperäinen”, ”pahaenteinen”) 2 327 ääntä.
Aikaisemmat valinnat vuoden kanjimerkiksi löytyvät täältä.
ihan jänniä kanjeja tänä vuonna. purkautumiset ja katastrofit nyt viittaa ilmiselvästi siihen tulivuorenpurkaukseen mut itkut, salaperäisyys ja lumi yllätti vähän. ihmisten valintakriteereistä oli jossain kankenin pdf:ssä juttua niin valaisen noita mua ihmetyttäneitä.
itku viittaa lähinnä poliitikko nonomura ryoutaroun huutoitkuun selvitystilaisuudes koskien sen varainkäyttöä. https://www.youtube.com/watch?v=Xbchlq8St4I tää jätkä. kävi mm. valtion varoil onsenis kylpemäs 200 kertaa vuodes. ^^; kai tuo sit jäi ihmisten mieleen tarpeeks lujasti et äänestivät täs, itse olin jo unohtanut.
salaperäisyys ja lumi on silkkaa populaarikulttuurii. tuo salaperäisyys kanjihan on eka osa youkaita (妖怪) ja älyttömän suosittu sarja täl hetkel japanin muksujen joukos on youkai watch. kai siellä jotain muutakin youkai kamaa oli tänä vuonna mut tuo suurin tekijä. lumi viittaa lähinnä disneyn frozen leffaan, sen katsojaluvut rikko kans ennätyksiä japanis ja nimi lokalisoitiin muotoon アナと雪の女王, anna ja lumen prinsessa.
ja loppunillityksenä 虚 on kyo eikä kyou ja 消費税 shouhizei eikä shyouhizei.
Kiitoksia paljon selityksistä ja korjauksista!