Viisikymppisten Death Note

Hiroya Oku: Inuyashiki

Hiroya Oku: Inuyashiki

TARTUIN Hiroya Okun mangaan Inuyashiki aika suurin odotuksin. Kerrankin manga, jonka päähenkilö on reilusti viisikymppinen, ikääntyvä, harmaantuva ja sairasteleva äijä! Valitettavasti odotukset eivät kummoisesti täyttyneet.

Kodanshan mangavalikoimaan kuuluvaa Inuyashikia (いぬやしき) julkaistaan englanniksi Crunchyrollin verkkosivustolla.  Sarja kuuluu simulpub-tuotelinjaan, eli niihin joiden luvut käännetään englanniksi kutakuinkin samaa tahtia kuin sarja ilmestyy Japanissa.

Tällä hetkellä Inuyashiki on englanniksi menossa luvussa 38, ja seuraavan luvun on määrä ilmestyä ensi maanantaina. Japanissa viime vuonna alkanutta sarjaa julkaistaan miehille (seinen) suunnatussa Evening-lehdessä. Siitä on koottuna neljä pokkaria.

Mangan tekijä Hiroya Oku (奥 浩哉) itsekin lähestyy viidenkymmenen ikää, sillä hän on syntynyt vuonna 1967. Hän on piirtänyt mangaa 1980-luvun lopulta lähtien, ja hänen tunnetuin aikaisempi teoksensa on Gantz.

Omat lapsetkin halveksivat heikkoa Ichiro Inuyashikia.

Omat lapsetkin halveksivat heikkoa Ichiro Inuyashikia.

ICHIRO Inuyashiki on 58-vuotias mies, jonka elämä ei kulje kovin hyvin. Hän on ennen aikojaan vanhentunut ja harmaantunut, ja selkääkin kolottaa. Vuosikausia pienestä palkasta säästämällä mies onnistuu raapimaan kokoon rahat uuteen taloon, mutta sekin tuo perheeltä vain valitusta ahtaudesta ja pimeydestä.

Lapset eivät halua isän tulevan koulun vanhempainiltaan, koska he häpeävät isäänsä. Kun tytär nähdään isänsä seurassa, hän valehtelee kavereille että mies on isoisä. Ichiron ainoa ystävä on löytökoirakeskuksesta adoptoitu Hanako, jota vaimon on vaikea sietää sisätiloissa.

Päälle päätteeksi Ichiro saa lääkärintarkastuksessa kuulla sairastavansa laajalle levinnyttä vatsasyöpää. Elinaikaa on jäljellä ehkä kolme kuukautta. Mutta edes sitä hän ei saa kerrotuksi perheelleen – aina puhe kääntyy johonkin ”tärkeämpään”.

Lähestyvää kuolemaa murehtien Ichiro lähtee Hanakon kanssa iltakävelylle, ja ruohikkoisella kukkulalla hänen elämänsä mullistuu. Mies näkee valonvälähdyksen, eikä itse muista tapahtumista mitään. Muistikatkoksen aikana avaruusmuukalaiset ovat vahingossa tappaneet hänet. Hätäpäissään muukalaiset korvaavat hänen koko elimistönsä sotakoneiden robottiosilla.

Inuyashiki kohtaa yakuzat.

Inuyashiki kohtaa yakuzat.

HITAASTI Ichiro tajuaa, että hän on täydellisesti muuttunut. Sairaudet ovat tiessään. Hänellä on hirmuinen robottiaseistus ja kyky parantaa ihmisiä kosketuksellaan. Hän kuulee radioaaltoja ja pystyy hallitsemaan ympäristön tekniikkaa ajatustensa voimalla. Mutta uusien kykyjen ja laitteiden hallinta on vanhalle miehelle hankalaa.

Ichiron ensimmäinen uroteko on puistossa nukkuvan miehenreppanan pelastaminen nuorilta huligaaneilta. Hän päättää käyttää voimiaan pelkkään hyvään, mutta pian hänellä on jo vastassaan täysi salillinen yakuza-pomoja. Eivätkä aika ja voimat millään riitä kaikkien superherkkiin korviin kantautuvien avuntarpeiden täyttämiseen.

Mutta samalla kukkulalla Ichiron kanssa oli myös lukiolaispoika Hiro Shishigami, joka saa samanlaisen aseistuksen. Pojalle aseiden haltuunotto on helppoa. Hän osoittautuu kuitenkin sosiopaatiksi. Hän alkaa käyttää uusia voimiaan epämiellyttävien koulutoverien ja viattomien sivullisten murhaamiseen.

Kun Hiron äiti saa kuulla poikansa sarjamurhista ja tekee itsemurhan, Hiro säntää itku kurkussa epätoivoiselle pakomatkalle. Hänellä on voimat päihittää mikä tahansa vastustaja, mutta mieli on tasapainoton. On väistämätöntä, että ennen pitkää Hiro ja Ichiro joutuvat vastakkain.

Hiro Shishigamin kauniin kuoren alla asuu tyyni sarjamurhaaja.

Hiro Shishigamin kauniin kuoren alla asuu tyyni sarjamurhaaja.

NIIN, huomasittekin jo varmaan, että Inuyashiki ei ole manga joka kuvaisi realistisesti tavallisten viisikymppisten tavallista elämää. Se oli minulle ensimmäinen suuri pettymys. Tieteis- ja toimintasarjojahan käännetyssäkin mangassa riittää pilvin pimein, mutta minun ikäisistäni aidosti kertovia teoksia ei ole juuri ollenkaan.

Periaatteessa mangan asetelma on kuitenkin hyvä. Vastakkain on kaksi eri tavoin mieleltään horjuvaa osapuolta, vanha ja nuori.

Psykopaattinen Hirokin haluaa käyttää voimiaan mielestään hyviin tarkoituksiin. Hän lypsää pankkiautomaateista tolkuttomasti rahaa äitiään varten. Hän tappaa arkoja luokkatovereita kiusaavia poikia. Hyvän ja pahan rajat ovat kuitenkin hänellä totaalisesti hukassa. Hänellä on myös täysin pimeä puoli, jolla hän tappaa kylmäverisesti sattumanvaraisesti valikoituvia tuntemattomia, naisia ja pikkulapsia myöten.

Ichiro on toisella tavalla hutera. Välillä hän päättää lujasti tehdä kaikkensa kärsivien auttamiseksi. Välillä pienikin epäonnistuminen suistaa hänet toivottomaan itsesyytösten suohon.

Toinen suuri pettymykseni on, että ainakin toistaiseksi lupaavan asetelman voimaa on hyödynnetty kovin heikosti ja kaavamaisesti. Manga on pääasiassa keskittynyt toimintariehumiseen, mikä pitkän päälle on aika tylsää. Ichiron itsevarmuuden puutetta uhkuvasta hahmosta saisi irti paljon enemmän inhimillistä lämpöä ja huumoria.

Mutta äidin suhtautuminen murentaa Hiron kuorta.

Mutta äidin suhtautuminen murentaa Hiron kuorta.

INUYASHIKIIN on ripoteltu viittauksia mangataiteilijoihin ja -sarjoihin. Esimerkiksi Inuyashikin uuden talon naapurissa asuu kuuluisa mangataiteilija Oda. Yhden murhattavan neitokaisen lempisarja on One Piece. Hiron luokkatoveri Ando on intohimoinen Shonen Jumpin lukija ja (Hiron mielestä nolosti) Gantz-fani.

Epäilen myös, että Inuyashiki on saanut vaikutteita Tsugumi Ōban ja Takeshi Obatan mangasarjasta Death Note. En muista enää Death Noten juonta kovinkaan hyvin, mutta sen verran samankaltaiselta psykopaattinen sarjamurhaajanuorukainen tuntuu.

Kategoria(t): actionmanga, scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.