Pimeitä kuvia muinaisuudesta

Gou Tanabe: Ajokoira

Gou Tanabe: Ajokoira

JAPANILAINEN mangatulkinta muutamasta H.P. Lovecraftin kauhunovellista on hyvin uskollinen alkuperäisteksteille. Oikeastaan sitä ei mangaksi arvaisikaan, jos lukusuunta ei olisi oikealta vasemmalle.

GOU Tanaben Ajokoira ja muita H.P. Lovecraftin tarinoita (Maken Lovecraft kessakushu, 2014) on yksittäispokkari, jonka Punainen jättiläinen on vastikään julkaissut suomeksi. Suomennoksen on tehnyt Suvi Mäkelä. Pienestä käännösvirheestä mangan sivulla 28 on jo keskusteltu toisaalla, joten ei siitä sen enempää.

Pokkari sisältää mangasovitukset kolmesta Lovecraftin (1890-1937) tarinasta: Temppeli (The Temple), Ajokoira (The Hound) ja Nimetön kaupunki (The Nameless City). Jos lukija on kiinnostunut, Lovecraftin alkuperäiset tekstit löytyvät verkosta vaikkapa täältä.

Paitsi Lovecraftia, vuonna 1975 syntynyt Tanabe on sovittanut mangaksi myös Maksim Gorkia ja Anton Tšehovia, kertoo japaninkielinen Wikipedia.

Silmät kuuluvat oleellisena osana kauhutarinoihin.

Silmät kuuluvat oleellisena osana kauhutarinoihin.

TEMPPELISSÄ saksalainen sukellusvene uppoaa hitaasti Atlantilla vuonna 1917. Salaperäinen räjähdys on tuhonnut aluksen koneistot, ja outojen tapahtumien myötä miehistö tulee yksi kerrallaan hulluiksi. Kun pohja lähestyy, sukellusvene ajautuu muinaiseen kaupunkiin, joka ei ole niin kuollut kuin voisi kuvitella.

Ajoirassa kaksi brittiä kerää aarteita vanhoista haudoista. Hollantilaisesta haudasta poimittu sfinksimäinen amuletti tuo kuitenkin heidän peräänsä pimeyden olennon, joka vie heidät lopulta tuhoon.

Nimettömässä kaupungissa tutkimusretkeilijä löytää Arabian autiomaasta ikivanhan kaupungin, jonka nimi oli unohdettu jo Egyptin ja Babylonian loiston aikaan. Kaupungin pimeät voimat löytyvät loputtomista matalista luolista kaupungin alta.

Monet kuvat ovat hyvin mustia. Niin Lovecraftkin olisi ehkä halunnut.

Monet kuvat ovat hyvin mustia. Niin Lovecraftkin olisi ehkä halunnut.

TANABEN manga seuraa H.P. Lovecraftin alkuperäisiä novelleja hyvin uskollisesti. Sarjakuvasta paistaa kirkkaasti se, että Tanaben täytyy olla suuri kauhutarinoiden klassikon ihailija. Mangan tarinat ovat lähes yksi yhteen sovituksia novelleista. Myös Lovecraftin verkkainen ja asiakirjamaisen jäykkä tyyli on säilytetty.

Vähäiset poikkeamat lienevät enimmäkseen pakon sanelemia. Muutamia yksityiskohtia on jätetty vähemmän avoimiksi kuin mitä Lovecraft jätti, jotta ne on voinut piirtää. Kauhuolennoille on mangassa ollut pakko antaa jonkinlainen hahmo, vaikka hämäräkin.

Oikeastaan ainoa minua hämmentämään jäänyt poikkeama oli se, että Ajokoirassa brittien kartanon polttaminen jätetään mangassa mainitsematta.

Novellia Nimetön kaupunki on merkittävästi lyhennetty. Tämäkin on täysin paikallaan ja ymmärrettävää. Jos manga olisi toteutettu koko Lovecraftin kertomuksen laajuudessa, siinä olisi kymmeniä ja taas kymmeniä sivuja ryömimistä pimeissä luolissa. Se ei muodostaisi kovinkaan kiinnostavaa sarjakuvakerrontaa.

Tanabe näyttää verta, mutta ei mässäile sillä.

Tanabe näyttää verta, mutta ei mässäile sillä.

VISUAALISESTI Tanaben kynänjälki on juuri sellaista, millaiseksi Lovecraftin tarinoita toivoisi piirrettävän. Synkkää, mustaa, mystistä. Pikkutarkkaa ja taidokkaasti tehtyä, hieman viivasyövytysmäistä. Veristä, mutta ei liian veristä, vaan sopivasti karmeimpia yksityiskohtia säännöstelevää.

Mangassa ei ole oikeastaan mitään japanilaista. Kynänjälki voisi aivan yhtä hyvin olla peräisin amerikkalaiselta tai suomalaiselta piirtäjältä.

Taitava piirtäjä Tanabe kuitenkin on. Parhaimmillaan hän on silmien kaltaisiin yksityiskohtiin keskittyessään – niin kuin kauhutarinoissa kuuluukin. Ajokoiran amuletin hahmo on hieman epäonnistunut: Lovecraftin mukaan se muistutti selvästi koiraa, mangassa se on hyvin leijonamainen sfinksi.

Saattaa olla, että monelle nykylukijalle Tanaben manga on kuivakas. Mutta Lovecraftin ystäville sen ainakin kuvittelisi kelpaavan.

Kiitokset Punaiselle jättiläiselle näin vahvasti valtavirrasta poikkeavan mangan tuomisesta suomalaisten lukijoiden ulottuville.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.