OSAMU Tezukan synkkä manga Alabaster alkaa rasismista ja syrjinnästä. Siitä se etenee ihmismielen totaalisen rumuuden kautta luonnon liiallisen peukaloinnin karmeisiin seurauksiin.
Alabaster (アラバスター) ilmestyi Japanissa Weekly Shōnen Champion -lehdessä joulukuusta 1970 kesäkuuhun 1971. Manga kuuluu Tezukan tuotannon synkimpään ja nihilistisimpään kauteen, jonka tuotteita ovat myös Swallowing the Earth, MW, Apollo’s Song, The Book of Human Insects, Ayako, Barbara ja Bomba!
Ne kaikki katsovat omista näkökulmistaan ihmisen alhaisimpia ajatuksia ja tekoja. Ne kuvaavat ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta ajautuneet hirveisiin rikoksiin, joiden seurauksista maailmalle ja toisille ihmisille he eivät piittaa rahtuakaan. He ovat siis perinjuurin pahoja ihmisiä, mutta heillä on kaikilla myös inhimilliset heikkoutensa.
Synkkien teosten sarja jatkui pitkälle 1980-luvulle. Adolf Hitleristä (ja kahdesta muusta Adolfista) kertova Message to Adolf valmistui 1985.
Kyse ei kuitenkaan liene ollut Tezukan henkilökohtaisesta synkkyydestä, vaan enemmänkin halusta tutkia ihmisen mieltä. Samoihin aikoihin hän piirsi myös esimerkiksi varsin huoristisen tarinan merten kuninkaasta (Triton of the Sean) ja herttaisen mangan loputtoman hyväntahtoisesta pienestä yksisarvisesta (Unico).
ALABASTER on yksi niistä Osamu Tezukan teoksista, joiden englanninkielisiä käännöksiä Digital Manga Publishing (DMP) on julkaissut Kickstarter-joukkorahoituksen turvin. Kahtena pokkarina julkaistun käännöksen on tehnyt Steven LeCroy.
DMP yritti välillä samaa rahoitusmenetelmää suurelle joukolle Tezukan mangaa yhdellä kertaa, mutta ilmeisesti korkea kokonaishinta karkotti ostajat. Sen sijaan yksittäin tai muutaman erissä toteutetut Kickstarter-projektit ovat menneet hyvin kaupaksi.
Englanninkielisestä käännöksestä jää huolimattomuuden vaikutelma. Esimerkiksi lintu joka kuvan perusteella on ilmiselvä haarapääsky on saanut käännöksessä nimen ”sparrow”. Lähinnä epämääräisesti kurkea tai joutsensa muistuttava pitkäkaulainen lintu on saanut nimekseen ”seagull”. En tosin tiedä, mitä linnut ovat olleet alkuperäisessä japanilaisessa tekstissä.
Vaikka Alabaster on painettu ihan kunnolla hyvälle paperille, tuotteesta henkii jonkinasteinen piittaamattomuus. Esimerkiksi takakannen teksti on käytännöllisesti katsoen lukukelvotonta. Samankaltaista välinpitämättömyyttä oli Triton of the Seassa, mutta muut DMP:n Kickstarter-tuotteet ovat olleet selvästi paremmin toteutettuja.
ALABASTER on ehkä hieman kevyempi kuin useimmat muut Tezukan mustat teokset. Vaikka pahuus on pääroolissa, mangassa on myös hyviä ihmisiä. Tezukan perinteiset huumorielkeet ovat myös mukana, sillä ”paikattu kurpitsa” Hyoutan-tsugi esiintyy useita kertoja. Lukijan asenteista riippuu sekin, ovatko Alabasterin kaltoin kohtelemien eläinten kuvat pelkästään karmeita vai myös jollakin tapaa huvittavia.
Tarinan päähenkilö on Alabaster eli entinen tähtiurheilija James Block. Hänen pahaksi kääntymisensä logiikka on Tezukalla ehkä hieman ohut ja kaavamainen, mutta kuitenkin selväpiirteinen.
Nuorukaisen elämä muuttuu, kun tyttö johon hän ihastuu paljastaa että kulkee mustan nuorukaisen kanssa pelkästään tämän kuuluisuuden vuoksi. Ja yhtäkkiä ihailtu sankari onkin pelkkä ”damn nigger”.
Raivokohtauksen vallassa nuorukainen ajaa auton väkijoukkoon – ja joutuu vankilaan. Vankilassa hän tapaa vanhan miehen, joka kertoo tehneensä ihmeellisen keksinnön: näkymättömäksi tekevän sädepyssyn.
Vapauduttuaan nuorukainen etsii pyssyn käsiinsä ja kokeilee sitä itseensä. Mutta keksintö on keskeneräinen: säde muuttaa vain ihon näkymättömäksi, ja nimen Alabaster ottava nuorukainen joutuu elämään lopun elämäänsä läpikuultavana.
Myöhemmin paljastuu, että vanhus on kokeillut sädettä myös omaan raskaana olleeseen tyttäreensä. Tyttärelle käy huonosti, mutta lapsenlapsesta Amista tulee kokonaan näkymätön. Vanhuksen jouduttua vankilaan ja äidin kuoltua tuomioistuimen syyttäjä ottaa Amin huostaansa.
Alabaster joutuu täysin pakkomielteen valtaan: Kaikki maailmassa on pohjimmaltaan rumaa. Hänen tehtävänsä on osoittaa se. Hänen pitää myös tuhota tai muuttaa rumaksi kaikki mikä vähänkään näyttää kauniilta.
ERILAISUUDELLA on keskeinen merkitys tarinassa. Alabasterin synkkä kohtalo alkaa erilaisuudesta, samoin Amin. Erilaisuus ajaa heitä koko muuta ihmiskuntaa vastaan. Toinen tärkeä tekijä on tuska: Sädetys on tavattoman kivuliasta, ja tämä kipu kuvaa myös erilaisuuden tuomaa tuskaa.
Amin ja nuorukaisjoukon avulla Alabaster perustaa rikollisorganisaation, joka Amin näkymättömyyden turvin pystyy hyvin erikoislaatuisiin rikoksiin. Alabaster yrittää myös muuttaa hyväntahtoisen Amin kaltaisekseen. Nuorten miesten joukon ykkönen on Gen, jonka motiivit rikoksiin ovat aivan muuta kuin Alabasterin: Gen varastaisi rikkailta auttaakseen vähäosaisimpia.
Alabasterin joukkio ryöstää rikkaitakin, mutta ennen kaikkea kauniita. Sädeaseiden massatuotantoa käynnistellään. Ihmisiä ja eläimiä sädetetään luurangon näköisiksi, raajarikoiksi, sisäelimet näkyvillä kulkeviksi. Kauhua levitetään niin luurankolintujen parvilla kuin ruumiittomilla koirillakin. Linnaansa Alabaster kokoaa kokonaisen eläintarhan irvikuviksi muokattuja eläimiä.
Rikollisjoukon jäljille lähetetään FBI:n etsivä Rock Holmes. Tezukan vakionäyttelijöihin kuuluva Holmes on tässä saanut yhden kaikkein iljettävimmistä rooleistaan. Hän on pohjattomasti oman ruumiinsa kauneuteen rakastunut nuorukainen, jonka julmuus ja inho ihmiskuntaa kohtaan vetävät vertoja Alabasterin pahuudelle.
Vaikka Alabaster on tarinan pääpahis, Rock Holmes on häntäkin mustempi hahmo. Alabasterin lempeä kohta on toteutumaton rakkaus Amia kohtaan. Hän on valmis hyvinkin vaarallisiin temppuihin suojellakseen Amia, mutta hän on myös valmis mustasukkaisesti tuhoamaan kaikki jotka yrittävät lähestyä Amia. Sen saa tuta niin Amiin rakastuva Gen kuin Amia vapauttamaan pyrkivä kasvattiveli Kaniheikin.
Monimutkainen takaa-ajo kiihtyy, eikä tarina voi päätyä muuhun kuin lähes täydelliseen tuhoon.
PS. Tezukan tarinan yhteydet H.G. Wellsin klassikkoromaaniin Näkymätön mies (The Invisible Man, 1897) ovat suhteellisen vähäisiä.