Kuolema ja lapset

TÄSSÄ on joukko irrallisia twitternovelleja. Yhteistä niille on se, että ne kertovat Kuoleman suhteesta lapsiin.

KUOLEMA piteli kämmenellään pientä varpusenpoikasta. Kun muuta ei ollut tehtävissä, se laski hellästi päälle toisen kätensä ja puhalsi hiljaa kaiken kivun pois.

LAPSI oli ehkä viiden, ehkä kuuden. Kesämekko oli joskus ollut hibiskuksenpunainen. Nyt se oli liian pieni ja haalistunut harmaaksi. Kuolema kosketti hellästi olkapäätä ja hymyili. Lapsi havahtui ja hymyili takaisin. Enempää kumpikaan ei jaksanut.

KUOLEMALLA oli paha olla. Isomman tytön se oli ehtinyt kaapata syliin, mutta pikkusisko syöksyi kaiteelta hyytävään koskeen. Isosisko kamppaili päästäkseen perään, mutta Kuolema puristi tyttöä rintaa vasten. Se ei saanut katsettaan irti mustelmaisista kasvoista.

AUNEN äijä oli hävinnyt toissa jouluna. Jos lie elossakaan. Salomökin seitsemästä kersasta oli jäljellä kuusikesäinen Edla, joka ei vielä puhunut. Alkuun tuntui oudolle, kun Kuolema kantoi vedet, keitti puuron ja peitteli Edlan nukkumaan. Mutta siihenkin tottui.

KIRKUVAN punaisessa esiliinassaan Kuolema vihelteli Oodia ilolle ja paistoi valtavan vuoren porkkanalättyjä. Se oli päättänyt että tänään olisi kaikesta huolimatta hyvä päivä. Tänään yhdenkään lapsen ei tarvitsisi mennä nälkäisenä nukkumaan.

VEETILLÄ oli Kuolemalle pieni toive: yksi päivä lisää, jotta hän ehtisi nähdä pikku tyttönsä häät. Sanaakaan sanomatta Kuolema nyökkäsi – ja kaivoi vielä viittansa kätköistä pullon 1961 domppaa viemisiksi.

KOLME yötä Kuolema valvoi teltassa reistailevaa hengityskonetta. Ja kun mitään muuta ei ollut tehtävissä, se puhalsi itse ilmaa Katrin pieniin keuhkoihin. Kun tyttö viimein havahtui, hän sopersi: ”Äiti, minä näin kummaa unta…”

YKSINÄINEN lumihiutale leijaili alas kuin pimeyden kyynel. Poika pyydysti sen kielellään, juoksi ja nauroi. Kuolema ei ollut sankariainesta, mutta luodin sen luinen koura pystyi pysäyttämään.

PUOLI seitsemältä Kuolema korkkasi savuisen oluen ja yritti niellä itkua pois kurkusta. Yö palavassa lastensairaalassa oli ollut raskas. Hyvin raskas.

KAATOPAIKAN pohjalla kemikaaliliete kimmelsi kaikissa sateenkaaren väreissä. Vaikka teki mieli itkeä ja kirota yhtä aikaa, Kuolema hymyili rauhoittavasti nostaessaan lapset vaunuihin.

KUOLEMA istui kiveyksellä ja keskittyi, keltainen liitu kädessä, punainen suupielessä. Se piirsi lasten kanssa hehkuvia kesäaurinkoja, vaikka oikeastaan oli jo syksy. Pienimmät juoksivat piiloon kaavun helmoihin, kun ohjus osui.

KUN Kuolema yritti lähestyä pientä Ahmedia, lapset asettuivat muuriksi eteen. Kuolema kyykistyi hiekalle, etsi kaavun poimuista liinan ja levitti sille viisi tuoretta leipää. Lapset tuijottivat hämmentyneinä, kun Kuolema palasi erämaahan, onnesta mykkyrällä.

KUN uupuneet palomiehet olivat jo luovuttaneet, Kuolema käveli rauhallisesti tulimeren läpi, mursi ovet ja kantoi lapset turvaan. Ei Kuolema voinut kuolla, mutta pirun kipeää se teki. Hän joka jätti lapset yksin lukkojen taakse saisi vielä kuulla.

KUOLEMA kompuroi pimeässä portaikossa, kun itkuinen poika nyhjäisi hihasta. ”Ota minut mukaan. Isä ei päästä sisään.” Sen oven takana Kuolema näytti kauhistuttavimmat kasvonsa. Poika oli jo hyvin kaukana, puhtaassa sängyssä, voileipä pienessä kädessään.

TYTTÖJEN kanssa Kuolema keräsi niityltä saunakukkia ja syysmaitiaisia. Yhdessä he veivät ne äidin haudalle. Vaikka vain Kuolema sen näki, tytötkin aavistivat: kun auringon pilkahdus osui keltavalkoiseen kimppuun, äiti hymyili.

OLI keskiyö, ja Kuolema oli lopen uupunut. Se oli saattanut tänään viisituhatta kolmesataa kuusikymmentä lasta rajan yli. Jokainen heistä oli syytön kohtaloonsa.

Kategoria(t): Kuolema, omat tuotokset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.