Liian hyvä vaimoksi

Fumiyo Kouno: Nagai michi

Fumiyo Kouno: Nagai michi

(This article is also available in English)

MICHI Tendo ja Sosuke Oimatsu elävät vanhempien järjestämässä avioliitossa. Sosuke on mieheksi täysi kutale, joka kuppaa rahaa mistä sattuu ja vehtaa kaikkien naisten kanssa. Michi näyttää liian hyvältä vaimoksi, mutta hieman raaputtamalla hänenkin pintansa alta löytyy pimeitä kohtia.

Fumiyo Kounon hyvin herkällä otteella piirtämä murheellinen komediamanga Nagai michi (”Pitkä tie”) kertoo avioparista, joka ei ole oikeastaan hirveän onneton, mutta ei juuri yhtään onnellinenkaan.

Kumpikin olisi halunnut naimisiin jonkun muun kanssa. Keskinäistä vetoa löytyy vain humalassa. Kuitenkin tottumuksen sitkeä voima ajaa paria yhteen.

Fumiyo Kounon (1968- ) tunnetuin teos on Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms (Yuunagi no machi, sakura no kuni, 2003-2004). Se on myös ainoa hänen mangansa, joka on käännetty englanniksi paperijulkaisuna. Palkittu teos kertoo karua rakkaustarinaa, joka kietoutuu yhteen Hiroshiman atomipommin kanssa. Kouno on syntynyt Hiroshimassa.

Nagai michi alkoi ennen Hiroshima-tarinaa, mutta ilmestyi osittain yhtä aikaa sen kanssa. Nagai michi julkaistiin alun perin Jour sutekina shufutachi -lehdessä vuosina 2001-2004. Lehden nimi ”Jour – ihanat vaimot” kertoo, kenelle se on ensisijaisesti suunnattu.

Japanissa mangasarjan 54 lukua koottiin kirjaksi vuonna 2005. Englanniksi se käännettiin viime vuonna ja julkaistiin JManga.com-sivustolla, ainoastaan sähköisenä. JManga.comin valikoimassa Nagai michi on yksi niistä teoksista, jotka pistävät päätään pidempinä esiin sivuston tarjonnan yleisestä tasosta.

Fumiyo Kouno: Nagai michi

Sosuke on täysin kelvoton mies.

SOSUKE vetelehtii niin kotona kuin töissäkin. Niinpä hän saa tuon tuosta potkut ja tekee lyhyitä hanttihommia. Hän viettelee toisia naisia niin näkyvästi, että Michi olisi todellinen ääliö jos hän ei huomaisi sitä. Naiset eivät ole Sosukesta yhtä innoissaan kuin Sosuke naisista, sillä Sosukella on tapana pettää kaikki, pummata naisilta rahaa ja unohtaa velkansa.

Michi hoitaa kiltisti kaikki kotityöt. Lisäksi hän tienaa talouteen rahaa käymällä töissä pienellä palkalla. Joko hän ei näe Sosuken pelehtimistä tai sitten hän peittää havaintonsa todella hyvin.

Sosuken velikin päätyy toteamaan, että Michi on liian hyvä Sosuken vaimoksi. Mutta myös Michillä on nuoruuden rakastettu, jonka takia hän oikeastaan on suostunut Sosuken vaimoksi.

Perheonni rajoittuu yhteisiin yökävelyihin, teehetkiin, suklaan syöntiin tai lumiukkojen tekoon. Yhdessä ollessaankin pariskunta on paljolti erillään, kumpikin omissa erillisissä ajatusmaailmoissaan. Suku vaatii lapsia, mutta Sosukelta ja Michiltä niitä ei ole tulossa.

Ulkoa päin katsoen suhde on yksinkertainen: Sosuke on törppö joka käyttää Michiä hyväkseen. Michi on tyhmä tyttörukka, joka sallii sen. Michi ja Sosuke ovat kuitenkin jollain kummallisella tavalla sovussa keskenään. He ovat sovussa yhdessä, he riitelevät sovussa, he eroavat sovussa ja he palaavat jälleen yhteen sovussa.

Hitaasti mutta väistämättömästi yhteiselo johtaa siihen, että Sosuke ja Michi alkavat välittää toisistaan. Ehkä he eivät sittenkään tule toimeen ilman toisiaan.

Fumiyo Kouno: Nagai michi

Michi tahtoisi vain oman siivunsa onnea.

FUMIYO Kouno kuvaa hyvin taitavasti ristiriitaista parisuhdetta, joka vähän kerrassaan sopeutuu siihen laatikkoon johon suku, perinne ja yhteiskunta ovat sen asettaneet.

Luulenpa, että tarina osuu tarkasti niihin japanilaisiin kotiäiteihin, jotka lukevat Jour sutekina shufutachi -lehteä. Jotain muuta lehteä lukevia naisia se saattaa ärsyttää.

Nagai michi koostuu kahdenlaisista luvuista. Toiset luvut kuvaavat Sosuken ja Michin arkea realistisesti, juuri sellaisena komediana ja tragediana kuin se on.

Toiset luvut taas ovat maalauksellisia, hieman luonnosmaisesti piirrettyjä jaksoja, jotka karkaavat fantasian (tai Michin toiveikkaan mielikuvituksen) puolelle. Niissä Sosuke ja Michi kasvattavat jättimäisiä bataatteja, piirtävät kuvia toisistaan, musisoivat puistossa. Ne ovat täysin onnellisia tarinoita, eikä niissä sanota sanaakaan.

Aivan omaan luokkaansa komediassa kuuluu Sosuken lauluääni. Se pystyy tuhoamaan jopa Michin kasvattamat eriväriset homeet. Se myös nukuttaa eläintarhasta karanneen tiikerin, jonka Michin kaunis soitto on houkutellut pariskunnan luokse.

Minua viehättää suuresti myös kuva, jossa Michi sairastuu kuumeeseen. Siinä sarjakuvaruudun tausta on yhtäkkiä kuin Vincent van Goghin Tähtikirkas yö.

Kategoria(t): josei, komediamanga, slice-of-life Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.