Laatua ja sitä sun tätä

Kaoru Mori: Anything and Something

Kaoru Mori: Anything and Something

KAIKEN tehdyn julkaiseminen ei ole hyvä idea. Ei edes komeassa paketissa. Kaoru Morin kokoelmassa Anything and Something kynnys oli liian matalalla.

On tavallaan mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea nimekäs ja taitava mangataiteilija on tehnyt. Läjällä sellaista tavaraa on kuitenkin varsinaista arvoa korkeintaan taiteilijan vannoutuneille faneille.

Yen Pressin englanniksi julkaisema kokoelma Kaoru Mori: Anything and Something sisältää sekalaisen kokoelman kaikkea mahdollista mitä Mori on tehnyt mangasarjojen sivussa ja välissä. Mukana on hienoja muutaman sivun manganovelleja, mutta myös epämääräisiä markkinointimateriaaleja ja sekalaisia piirroksia.

Kaoru Mori (1978- ) nousi kuuluisuuteen viktoriaanisessa Englannissa tapahtuvalla mangasarjallaan Emma (Ema, 2002-2006, jatkosarja 2006-2008). Emma poikkeaa useimmista aikaisemmista tuohon aikaan sijoittuvista sarjoista sikäli, että se kuvaa luokkayhteiskunnan todellisuutta, vaikkakin romanttisesti. Siinä ei ole häivähdystäkään fantasiaa, saati science fictionia tai steam punkia.

Emman sivussa Mori piirsi tarinaa kolmetoistavuotiaasta palvelusneidosta nimellä Shirley (Shaarii, 2003). Emman valmistuttua hän on tehnyt upeaa Keski-Aasiassa tapahtuvaa sarjaa A Bride’s Story (Otoyome gatari, 2009- ), joka jatkuu edelleen. Siinä kaukaisessa kylässä kasvanut 20-vuotias kaunis ja kaikin puolin taitava Amir lähetetään kaupunkiin morsiameksi vain 12-vuotiaalle Karlukille.

Emma on käännetty useille kielille; suomeksi sen julkaisi Sangatsu Manga. A Bride’s Story ilmestyy englanniksi Yen Pressin kustantamana.

Kaoru Mori: Anything and Something

Yksi Morin lyhytmangoista hurvittelee sisäkköaiheella.

MORSIAMEN tarinassa Kaoru Morin loistavat kuvittajanlahjat pääsivät oikeuksiinsa. Pitkään Kaukasuksen ja Silkkitien historiaan perehtynyt taiteilija piirtää siinä kauniita naisia, yksityiskohtaisia esineitä ja asumuksia, eläviä ratsastuskohtauksia, tarkkasilmäistä ihmiskuvausta ja paljon muuta.

Sama laatutietoisuus näkyy kokoelman Anything and Something lyhyissä manganovelleissa. Vaikka taustatarinoista ilmenee, että Morinkin työt viivästyvät usein aivan viime tippaan, Mori ei näytä päästävän käsistään keskeneräistä. Ei edes silloin, kun työn on tarkoitus näyttää luonnosmaiselta.

Ensimmäisessä lyhytmangassa Welcome to the Mansion, Master! Mori irrottelee tutulla sisäkköaiheella. Hovimestarin ja sisäkön työpaikkana oleva kartano on jäänyt ilman isäntää. Uudeksi isännäksi pestataan puoliväkisin paikalle houkuteltu räätälin juoksupoika. Yhdelläkään osapuolista ei oikein ole hajuakaan, mitä isännän tai palvelijoiden tehtäviin kuuluu.

Lyhyiden tarinoiden sävyt vaihtelevat hurjasta komediasta loistavan herkkään ihmissuhteiden kuvaukseen. On ensimmäiset silmälasinsa hankkiva ujo koulutyttö, on salaperäisen miehen lähentelyt taitavasti torjuva puputyttö, on vanhaa uimapukuaan rakkaudella uudelleen sovittava vaimo.

Kokoelman muut tarinat ovat kokonaan Morin käsialaa, mutta pisimmän kertomuksen Sumire’s Flowers on käsikirjoittanut Satoshi Fukushima. Se on tarina intohimoisesti maalaavasta Sumiresta, joka polttaa jokaisen teoksensa. Koulun pahiksella Momolla on vaikeuksia suhtautumisessaan Sumireen, ja yhtäkkiä kiusaaminen muuttuu välittämiseksi.

Kaoru Mori: Anything and Something

Kaoru Morin omaket ovat aika sottaisia.

ANYTHING and Something olisi oikeastaan kannattanut lopettaa Sumiren tarinaan. Loput sivut on täytetty erilaisilla markkinointimateriaaleilla, pitkistä mangatarinoista poimituilla Morin henkilökohtaisilla inserteillä ja sekalaisilla yksittäiskuvilla. Lisäksi mukana on merkilliset ”tietomangat”, joista toisessa Mori esittelee korsettia, toisessa englantilaista takkaa.

Markkinointiaineisto koostuu muun muassa signeeraustilaisuuksiin tehdyistä kiitoskorteista, kirjakaupoissa esillä pidettävistä mainoskylteistä ja lehtimainoksista. Parissa kuvassa Mori näyttää sankareitaan poikkeuksellisesti perinteisissä japanilaisissa asuissa.

Vaikka joistakin kuvista voi saada jonkinlaisia välähdyksiä Morin mangasarjojen muotoutumisesta, niiden arvo kokonaisuudelle on minusta kovin vähäinen. Parisivuiset omake-sarjakuvatkin on käsikirjoitettu niin, että ne eivät oikeastaan kerro mitään, ovatpahan vain höpötystä.

Kaoru Mori: Anything and Something on siis pieni namupala Kaoru Morin teosten faneille. Jos ei ole paneutunut muihin Morin teoksiin, tähän ei kannata tarttua ainakaan ensimmäiseksi. Moria tuntematon saa siitä vain sekavan olon.

Tässä mielessä YenPressin hieno kovakantinen julkaisu on hieman ristiriitainen. Yhtäältä teos sopii kirjahyllyyn samalla ilmiasulla toteutetun A Bride’s Storyn kanssa. Toisaalta houkutus viedä näin sekalainen kokoelma divariin ensilukemisen jälkeen voi olla suuri – jolloin halpa pokkari olisi ehkä ollut parempi vaihtoehto.

Kaoru Mori: Anything and Something

Mainoskuvien lisääminen kokoelmaan on aika turhaa.

 

Kategoria(t): josei, komediamanga, slice-of-life Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.