Junalla maapallon läpi

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

OSAMU Tezukan varhaisteos The Mysterious Underground Men on varsinainen mylläkkä länsimaisia vaikutteita. Tezuka oli katsellut tarkkaan muun muassa Touhulan perhettä, Flash Gordonia ja Kippari Kallea.

Tonneru eli Chiteikoku no kaijin ilmestyi alun perin sarjakuvakirjana helmikuussa 1948. Nyt Picture Box on tuonut sen englanniksi nimellä The Mysterious Underground Men. Käännös ja perinpohjainen historiallinen taustoitus ovat Ryan Holmbergin käsialaa.

Manga on jouduttu kopioimaan vanhasta ja kellastuneesta paperisesta kappaleesta. Se huomioon ottaen tekninen laatu on varsin hyvää.

Teos on toinen julkaisu Picture Boxin sarjassa Ten Cent Manga, joka tuo länsimaisten lukijoiden ulottuville heti toisen maailmansodan jälkeen valmistuneita keskeisiä mangoja. Sarjan ensimmäinen teos oli Shigeru Sugiuran lännentarina The Last of the Mohicans (Sugiura Shigeru no Mohikan zoku no saigo).

Chiteikoku no kaijin on tavallaan ensimmäinen Tezukan aivan oma tarinamanga. Se sisältää myös niin dramaattisia aineksia, että sitä voi pitää seuraavalla vuosikymmenellä kehittyneen gekiga-mangan jonkinlaisena edeltäjänä.

Tezukan aivan ensimmäinen tarinamanga oli Shin takarajima (“Uusi aarresaari”) vuonna 1947. Sen käsikirjoitus kuitenkin perustui Tezukan ystävän Shichima Sakain tarinaan.

Tezuka oli myös piirtänyt ainakin kolme pitkähköä mangaa Shin takarajiman ja Chiteikoku no kaijinin välissä: Kasei hakase (”Tohtori Mars”, 1947), Kingu Kongu (”King Kong”, 1947) ja Kaitō ōgon batto (”Salaperäinen varas Kultainen lepakko”, 1947). Tezuka ei kuitenkaan itse katsonut niiden täyttävän kunnolla tarinamangan vaatimuksia.

Niinpä tavallaan voi sanoa, että Chiteikoku no kaijin oli lajinsa ensimmäinen.

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Tezukan alkuperäinen kansi on paljon tapahtumarikkaampi kuin mihin mangassa oli totuttu.

THE MYSTERIOUS Underground Men on sankaritarina ja seikkailu siinä missä Shin takarajimakin. Se mikä erottaa sen lähes kaikesta siihenastisesta japanilaisesta sarjakuvasta on kuitenkin uudenlainen dramatiikka. Monelle japanilaiselle lukijalle Chiteikoku no kaijin oli ensimmäinen sarjakuva joka sai itkemään.

Tarina alkaa siitä kun nuoren Johnin isä loukkaantuu kohtalokkaasti lentokoneen maahansyöksyssä. Isänsä kuolinvuoteen äärellä John lupaa täyttää isän viimeisen toiveen: kehittää lentokonetta paljon turvallisemman kulkuneuvon.

Setänsä Billin rakettitehtaassa John ryhtyy tuumasta toiseen. Hän kehittää rakettijunaa, jonka on määrä kuljettaa matkustajia tunnelissa maapallon läpi. Neitsytmatkalla junan keulaan asennetaan pora, joka samalla kairaa tarvittavan tunnelin.

Maapallon sisällä joudutaan kuitenkin hankaluuksiin. Syvältä maan alta löytyy mystisten termiittimäisten olentojen valtakunta, jota johtaa juonikas kuningatar. Olennot ovat joutuneet vuosimiljoonia sitten kaivautumaan maan alle suojautuakseen ihmislajilta. Nyt he hautovat paluuta pinnalle ja ihmiskunnan kukistamista.

Uutta dramatiikkaa tarinaan tuo kertomuksen toisessa haarassa jänis nimeltä Mimio. Leikkauksin, kemikaalein ja sähköiskuin kirurgijoukko pyrkii muuttamaan Mimion ihmisen kaltaiseksi. Kirurgit onnistuvatkin yli odotusten. Mimiosta tulee nero joka kykenee pitkiin laskutoimituksiin päässään ja ymmärtää raketin työpiirustuksia.

Sattuman kautta Mimio päätyy mukaan Johnin rakettijunan matkaan ja lopulta pelastaa retkikunnan. Mimiossa nähdään kuitenkin varhainen aavistus Tezukan suosituimpiin kuuluvan hahmon Astro Boyn murhetta: vielä kuolemankin edessä kaltoin kohdeltu Mimio yrittää saada vahvistusta epävarmalle ihmisyydelleen.

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Touhulan perheen olohuone.

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Tezukan Johnin olohuone.

TEZUKAN mangoissa toistuvasti esiintyvien hahmojen, ”vakionäyttelijöiden”, joukko alkaa saada muotoaan Chiteikoku no kaijinissa. Tezuka säästi uransa aikana valtavan määrän hahmosuunnittelua kierrättämällä samoja hahmoja samankaltaisissa rooleissa. Samat henkilöt tulivat myös lukijoille tutuiksi lukuisissa eri mangoissa.

Sekä John että Bill ovat jo Shin takarajimasta tuttuja ”näyttelijöitä”. Johnin roolissa on hyvin monia reippaan nuorukaisen tehtäviä Tezukan mangoissa saanut poika, joka ehkä parhaiten tunnetaan nimellä Kenichi. Shin takajimassa hän oli Pete. Bill on puolestaan vakiohahmo, joka tunnetaan nimellä Higeoyaji eli ”Viiksisetä”.

Chiteikoku no kaijin on muutamien Tezukan vakiohahmojen ensiesittely. Termiittikansan kuningattaren houkutuksiin lankeavana roistona nähdään Ham Egg, joka myöhemmin sai monenlaisia pikkurikollisen rooleja.

Ensi kertaa näyttäytyi myös Abbottia ja Costelloa muistuttava koominen parivaljakko Kalpis ja Ramune. Kolmantena tomppelina on Soda, joka myöhemmin tippui pois vakiojoukosta.

Sodaa lukuunottamatta nämä hahmot esiintyvät myös ainoassa suomeksi julkaistussa Osamu Tezukan mangassa Viidakon valtias (Janguru taitei). Sen sijaan Chiteikoku no kaijinissa ei vielä tavata Tezukan suurempaa pahista Acetylene Lampia. Liioin ei nähdä myrkkysienimäistä ihmeotusta nimeltä Hyoutan-tsugi, josta myöhemmin tuli Tezukan teosten keskeinen tavaramerkki.

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Eiköpä poliisin virnistyksessä olekin jotain yhteistä Kippari Kallen kanssa?

RYAN Holmberg on tehnyt valtavan työn kaivaessaan esiin niitä erilaisia sarjakuvia, elokuvia ja kirjoja, jotka vaikuttivat Osamu Tezukaan, kun hän loi mangaa The Mysterious Underground Men.

Tarinan idea ja alkuperäinen nimi Tonneru (”Tunneli”, joka ei kelvannut kustantajalle) ovat peräisin saksalaisen Bernhard Kellermanin vuonna 1913 valmistuneesta romaanista Der Tunnel. Tuo mahtipontinen seikkailuromaani innosti nuorta Tezukaa, kun se sattui olemaan japaninkielisenä käännöksenä hänen isänsä kirjahyllyssä. Romaani kertoo Atlantin alitse kaivettavasta rautatietunnelista. Mangalla on yhteisiä piirteitä myös japanilaisen Juza Unnon (1897-1949) tieteisromaanien kanssa.

Mangan rakettijunan muoto ja termiittikansan kuningattaren hahmo ovat ilmeisesti saaneet vaikutteita amerikkalaisesta Flash Gordon -elokuvasta The Deadly Ray From Mars vuodelta 1938. Hyvin samankaltaisin kuvakulmin esitellään muun muassa taikasormus, joka yhdistää termiittikuningatarta ja Flash Gordonin Marsin kuningatarta.

Useat Chiteikoku no kaijinin kuvat muistuttavat selvästi amerikkalaisen Milt Grossin sarjakuvaa They Done Him Wrong. Grossin humoristinen tarinaa ilmestyi lyhennettynä japanilaisessa nuorten kuukausilehdessä Shin seinen. Paitsi visuaalisia aineksia, Grossilta on Holmbergin mukaan peräisin ajatus käyttää mangassa sanattomia kuvajaksoja. Myös sarjakuvan suuntaaminen aiempaa aikuisemmalle yleisölle on yhteistä Grossin kanssa.

Nuoren Johnin seikkailut tapahtuvat selvästi amerikkalaisessa ympäristössä. Tezuka hankki tietonsa amerikkalaisen kodin sisustuksesta Chic Youngin sarjakuvasta Touhulan perhe (Blondie), jota Asahi julkaisi Japanissa. Touhulan perheestä on myös poimittuja hahmoja sivurooleihin – kuten myös Elzie Crisler Segarin Kippari Kallesta (Popeye).

PictureBoxin sarja Ten Cent Manga on tähän mennessä tuonut englanniksi kaksi hyvin mielenkiintoista ja loistavasti taustoitettua teosta. Odotan innolla, mitä Ryan Holmberg tarjoaa meille seuraavaksi.

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Amerikkalaisen Milt Grossin hahmoja.

Osamu Tezuka: The Mysterious Underground Men

Ja huomattavaa yhdennäköisyyttä Tezukalta.

 

Kategoria(t): actionmanga, gekiga, mangan historia, Osamu Tezuka, shounen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.