Youkaiden mestari on poissa

Shigeru Mizuki 1922-2015

Shigeru Mizuki 1922-2015. Mangataiteilijan oma nuoruudenkuva teoksesta NonNonBa.

MANGATAITEILIJA Shigeru Mizuki kuoli maanantaiaamuna tokiolaisessa sairaalassa, Anime News Network kertoo. 93-vuotias japanilaisen sarjakuvan mestari tunnettiin ennen kaikkea youkai-hahmojen tutkijana, luojana ja julkituojana.

Shigeru Mizukin (水木 しげる) tunnetuin youkai-hahmo on hautausmaalla syntynyt kummituspoika Kitaro, joka ratkoo ongelmia ja ylläpitää rauhanomaisia suhteita ihmisten ja kummitusten välillä. Hänestä on mangan lisäksi tehty lukuisia televisiosarjoja ja elokuvia, ja hän kuuluu edelleen japanilaisten suosikeihin.

Youkait ovat hyvin monipuolinen joukko japanilaisen kansanperinteen kummajaisolentoja, henkiä, taikavoimaisia eläimiä ynnä muita.

Viime vuosina kanadalainen Drawn & Quarterly on julkaissut useita Mizukin teoksia englanniksi. Käännöksen ovat saaneet muun muassa Kitaron seikkailut, omaelämäkerrallinen NonNonBa ja Japanin lähimmenneisyyden historiaa poikkeuksellisen rehellisesti käsittelevä massiivinen sarja Showa. Tuorein käännös on henkilökuva Adolf Hitleristä.

Monet Mizukin sarjakuvat ovat voimakkaasti sodanvastaisia. Omia karuja kokemuksiaan Tyynenmeren sodasta Mizuki kertoo muun muassa teoksissaan Showa ja Onward Towards Our Noble Deaths. Mizuki menetti sodassa toisen kätensä. Lopulta hänen henkensä pelasti ystävystyminen saarten paikallisten asukkaiden kanssa.

Shigeru Mizuki, alkuperäiseltä nimeltään Shigeru Mura, syntyi pienessä Sakaiminaton merenrantakaupungissa vuonna 1922.  Nykyisin kaupungissa on Mizukin mangahahmoille omistettu katu ja Mizuki-museo.

Mizuki on voittanut töillään lukuisia merkittäviä palkintoja niin Japanissa kuin ulkomaillakin; muun muassa  Angoulêmen festivaalien parhaan sarjakuvan palkinnon 2007 ja Eisner-palkinnon 2012. Vuonna 2010 hän sai kulttuurisesti arvokkaan henkilön tunnustuksen Japanissa.

Mizuki menehtyi sydänkohtaukseen. Hän työskenteli lähes loppuun asti.

Shigeru Mizuki: Kitaro

Mizukin tunnetuin mangahahmo on ystävällinen kummituspoika Kitaro.

Shigeru Mizukin teosten esittelyjä tässä blogissa:

Showa 1953-1989 – A History of Japan
Showa 1944-1953 – A History of Japan
Showa 1939-1944 – A History of Japan
Showa 1926-1939 – A History of Japan
Kitaro
NonNonBa
Onward Towards Our Noble Deaths
Kasei nendaiki
(”Marsin aikakirjat”)
Jigoku no mizu (”Helvetin vesi”)

 

Kategoria(t): Japanin kulttuuri, mangan historia Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.